Lille: Place du Théâtre

Ontdek het nieuwe beursgebouw en de opera

"Op de Place du Théâtre Lille is het meest opvallende gebouw het nieuwe beursgebouw in neo-Vlaamse stijl", zo kan je in onze gratis reisgids Lille lezen. Het nieuwe beursgebouw, of 'Kamer van Koophandel en Industrie', opende in 1909 z'n deuren naar het ontwerp van architect Louis-Marie Cordonnier, tevens de architect van de Opéra van Lille. Dit nieuwe operagebouw is tevens op de Place du Théâtre te vinden en werd gebouwd in 1906, maar pas in 1923 ingehuldigd. Op dit gebouw in Louis XVI-stijl prijkt bovenaan het standbeeld van Apollo met de negen muzen.  Lees meer

Op slechts enkele meters afstand van het belangrijkste plein in Lille, de 'Place du Général de Gaulle', ligt de Place du Théâtre.
  • Bezoek de Place du Théâtre 
  • Aanschouw het neo-Vlaamse beursgebouw
  • Bewonder het standbeeld van Apollo 
  • Bekijk de prachtige Lillois-stijl
  • Bezichtig 'Pointes de diamant' gevels in Lille
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Opéra de Lille

Nadat het oude theater door een brand was verwoest, werd in 1907 begonnen met de bouw van de nieuwe Opéra. Het gebouw werd in Lodewijk XVI-stijl ontworpen door Louis-Marie Cordonnier en werd aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog afgerond. Vanwege de oorlog, duurde het echter nog tot 1923 vooraleer dit prachtige pand werd ingehuldigd. Wanneer je voor het operagebouw staat, worden je ogen direct getrokken naar het standbeeld van Apollo met de 9 Muzen, bovenaan. Rechts en links van het gebouw zie je nog andere beeldengroepen, die respectievelijk 'Tragedie' en 'Muziek' voorstellen. 

Loop vooral ook eens binnen! Daar word je direct verwelkomd door een indrukwekkende trap. Voor de entree werd heel veel marmer, brons, goud en glinsterend kristal gebruikt. De Opéra van Lille werd in 2003 na een renovatie heropend voor publiek. De Italiaanse zaal biedt bijvoorbeeld plaats voor maar liefst 1.136 toeschouwers. 

Het programma van de Opéra de Lille is zeer gevarieerd. Muziekopvoeringen leiden je vanaf de barokperiode en de grote muzikale meesterwerken tot de stukken van hedendaagse componisten. Er is ook veel aandacht voor moderne dans in de programmering. De Opéra de Lille wil met haar programmering en met nevenactiviteiten klassieke muziek, dans en cultuur tout court toegankelijk(er) maken voor een groot publiek.

Wil je tijdens je citytrip Lille genieten van muziek en/of dans? Er zijn iedere woensdag om 18u concerten en zelfs 'Happy Days', open themadagen waarop je vrije toegang hebt. Check de website voor meer informatie: www.opera-lille.fr

Nieuwe beursgebouw of 'Chambre de Commerce et d'Industrie'

Eén van de mooiste bezienswaardigheden op de Place du Théâtre is zeker het nieuwe beursgebouw, officieel 'Chambre de Commerce et d'Industrie' geheten. Toen tussen 1906 en 1921 de industrie in Rijsel opbloeide, was er nood aan een nieuw en centraal handelscentrum, dat Lille met andere belangrijke industriesteden uit de omgeving in Nord-Pas-De-Calais, vooral Tourcoing en Roubaix, zou verbinden. Het nieuwe beursgebouw, ontstaan in 1909, stond dan ook symbool voor de samensmelting van de verschillende handelscentra. 

Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op architect Louis-Marie Cordonnier, dezelfde architect als van de Opéra de Lille, omdat ze graag eenzelfde stijl wilden doorvoeren voor de bouwwerken aan de Place du Théâtre. Gekozen werd dan ook voor de kenmerkende Louis XVI-stijl. Aan het nieuwe beursgebouw valt zeker ook de 76 meter hoge klokkentoren 'Belfort' op. Dat het zou opvallen was ook de bedoeling, want het staat symbool voor de macht van handelssteden. Het Belfort kan je jammer genoeg niet bezoeken tijdens je citytrip Lille.

Maak kennis met de typische 'Lillois stijl', gekenmerkt door de 'pointes de diamant'

De gebouwen aan de Place du Théâtre zijn opgetrokken in een typische Franse stijl, met 'rechtlijnigheid' als kenmerk. De huizenrij 'Rang de Beauregard’ werd gebouwd in 1687. Van de 14 huizen werd het huis op de hoek rechts gerestaureerd. Je kan hier op de eerste verdieping zelfs nog altijd een kanonbal zien zitten. Aan het linkse huis, valt de klokkenluider op.

De "Lillois stijl" is een unieke bouwstijl door zijn mengeling van stenen en gesculpteerde zandstenen. Aan het begin van de 17e eeuw mochten er in Lille geen huizen van hout meer worden gebouwd. Daarom werd een houten skelet opgevuld met gemetselde stenen, waartussen banden van zandsteen werden aangebracht. Deze banden voorkwamen dat water van de muur zou aflopen en werden meteen ook van een decoratieve waarde voorzien. In de zandsteen banden werden versieringen in de vorm van diamanten aangebracht. Daarom noemt men de gevels van deze oude huizen ook "pointes de diamant".

Reviews en beoordelingen Place du Théâtre

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille: Place du Théâtre? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info