Bezienswaardigheden Herculaneum: Alle info en tips voor je bezoek

Bezoek de opgravingen van Herculaneum + wat is het verschil met Pompeii?

In de Romeinse tijd had Herculaneum een kleine vissershaven maar in de eerste plaats stond dit stadje in de baai van Napels bekend als een aangename locatie voor welgestelde patriciërs. Zij hadden er een buitenverblijf of de rijkere burger woonde er in zijn protserige luxevilla. Er woonden zowat 5000 mensen. Lees meer

Je komt oog in oog te staan met een ongekende schat aan gebouwen, materialen en natuur.
 • Alle promoties Amalfitaanse kust

  Alle promoties Amalfitaanse kust

  Keuze uit 2 toppromoties: een 8-daagse langs de Cilentokust met verblijf in hotel 4* en huurwagen. Met een andere promo combineer je Napels en het eiland Ischia, inclusief overzet. Ontdek ze nu!
  va. € 899 - Boek nu
 • Bezoek de bezienswaardigheden van Herculaneum
 • Bekijk de opgravingen in Herculaneum
 • Ontdek het stadje dat bedekt werd door lava
 • Koop een combinatieticket voor andere sites
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Toen de Vesuvius in actie schoot, waren al velen de stad ontvlucht zodat al bij al het aantal slachtoffers eerder beperkt bleef. Pas ’s avonds toen ook de binnenwanden van de Vesuvius instortten, kwam er een heuse golf van gloeiende lava en modder vrij die een weg vond naar de stad. Herculaneum werd bedolven onder een 20 m dikke laag. Vergeleken met Pompeï is het moeilijker werken om de site op te graven omdat de combinatie van vulkanische modder met stortregens van puimsteen ervoor zorgde dat er een betonnen afzetting ontstond.

Nog in 1982 werden ter hoogte van de kust skeletten gevonden van een 300-tal mensen die allicht op het moment van de ramp een uitweg zochten naar de zee maar een wrede dood stierven. Wetenschappers concluderen dat de lava- en modderstroom zowat 500 à 550 ° Celsius bedroeg waardoor de slachtoffers levend gekookt werden en ontvleesd. Door de sneldrogende modderstroom bleven de lichamen inert.

Opgravingen startten hier in 1709 toevallig bij de aanleg van een waterput. Vanaf 1927 begonnen de officiële opgravingswerken. Van de in totaal 20 ha zijn zowat 5 ha opgegraven (cijfers 2014). Je komt oog in oog te staan met een ongekende schat aan gebouwen, materialen en natuur.

Opmerkelijk. Onwetend wat zich er aan schatten bevond, bouwde men op de plek waar Herculaneum ooit lag, een nieuwe stad Ercolano. Daardoor zal nooit het volledige Herculaneum kunnen herontdekt worden.

Tickets

Praktisch: Om Herculaneum te bezoeken kom je met een halve dag rond. Je kan een enkel toegangsticket kopen of opteren voor een combinatieticket (3 dagen geldig) waardoor je ook toegang krijgt tot de andere sites van Pompeï, Oplontis, Stabia en Boscoreale. Je kan je tickets hier online kopen

Vervoer

Met de treinverbinding vanuit Napels (Circumvesuviana) geraak je in een halfuur tot op de site.

Pompeii bezoeken, Vesuvius bezoeken, Bezienswaardigheden Napels, Rondreis Amalfikust

Reviews en beoordelingen Herculaneum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Herculaneum? Plaats je beoordeling

Daniel Depoorter4 oktober 2022

Schitterend mooier dan Pompeï

fabienne callemeyn22 maart 2018

Herculaneum is beter bewaard dan Pompei.

mieke coucke20 juli 2017

Bondig, goed. Veel nuttige reistips. Het bevat kortom noodzakelijke informatie voor de geïnteresseerde reiziger.: een must!

Peter Denis29 augustus 2016

We gaan er in oktober zelf heen. De informatie lijkt me niet compleet. Er is meer te zien. De prijzen voor rondreis met gids zijn duur. De informatie rond toegang is niet compleet en niet duidelijk. Sorry, Peter.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info