De smaragdgroene pracht van Grotto dello Smeraldo

Ontdek in een bootje het fraaie natuurfenomeen Grotto dello Smeraldo

De Grotto dello Smeraldo is een erg populaire zeegrot langs de Amalfitaanse kust. Deze bezienswaardigheid ligt in het prachtig Italiaans klinkende Conca dei Marini. Je kan er naartoe via een lift of een trap. Je kan er ook vanuit Amalfi met een bootje naartoe. Lees meer

Tijdens een rondleiding in een veerbootje word je ‘betoverd’ door het prachtige smaragdgroene licht.
  • Laat je betoveren door de Grotto dello Smeraldo 
  • Bekijk deze zeegrot in Conca dei Marini
  • Bewonder het smaragdgroene licht
  • Bezoek de Grotto dello Smeraldo in een bootje met gids
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Tijdens een rondleiding in een veerbootje word je ‘betoverd’ door het prachtige smaragdgroene licht in de Grotto dello Smeraldo, bepaald door de lichtinval van de zon dat langs spleten binnenvalt. Onder het wateroppervlak is een door mensen vervaardigd kunstwerk te zien. Een gids neemt je mee in een roeiboot die geschikt is voor 20 passagiers. Hij wijst je op stalagmieten en vertelt enkele legendes.

De binnenkant van de Grotto dello Smeraldo kan alleen in een boot worden bekeken. Een reisje duurt 15 tot 20 minuten. De beste tijd voor een bezoek is tussen 12 en 1 uur 's middags wanneer de zon op zijn hoogste punt staat en het lichteffect het meest intens is.

Als je eenmaal binnen in de grot bent, geef je ogen dan een paar seconden de tijd om te wennen aan het licht. Kijk omhoog en opzij en zie hoe het licht wordt weerspiegeld op de stalactieten en stalagmieten en patronen op de wanden vormt. Sommige stalagmieten zijn meer dan 10 meter hoog.

Bekijk het kunstwerk 

Kijk onder het wateroppervlak en bewonder het kunstwerk dat de geboorte van Christus voorstelt. Het is gemaakt van klei uit Vietri en werd in 1956 vervaardigd door plaatselijke ambachtslieden. De Grotto dello Smeraldo was ooit droog, maar door het stijgen van het zeeniveau 6000 jaar geleden verdween de grot gedeeltelijk onder water.

Groenblauw licht 

De naam Grotto dello Smeraldo komt van het groenblauwe licht waarin de grot zich baadt. Dit visuele spektakel ontstaat doordat zonlicht door het zeewater gaat in de ondergrondse uitholling bij de ingang. Het water filtert het licht waardoor verschillende kleuren groen op de wanden van de grot worden weerspiegeld. De grotto bestaat uit één kleine ruimte. De omvang bedraagt circa 45 bij 32 meter. Op het hoogste punt bereikt het gewelf een hoogte van 24 meter boven zeeniveau.

Bereikbaarheid 

De Grotto dello Smeraldo bevindt zich in de baai van Conca dei Marini, zo'n 5 kilometer ten westen van Amalfi. De grot is per boot bereikbaar vanuit alle plaatsen langs de Amalfikust.

In Capri (zie elders in deze reisgids) kan je je met een roeibootje de Grotta Azzurra (Blauwe Grot) laten binnenvaren. Daar is het toegangsticket wel iets duurder dan in Smeraldo. Je kunt er ook naartoe rijden of van de SITA-busdienst gebruikmaken. De grot is vanaf de parkeerplaats of bushalte te bereiken via de trap of lift naar beneden. De Grotto dello Smeraldo is dagelijks geopend. Bij slecht weer varen de boten niet uit en is de grot niet toegankelijk. 

De Grotto dello Smeraldo kan je vinden langs de kustweg Via Smeraldo tussen Amalfi en Positano.
Parking GPS-coördinaten: N 40°36'53.50"  E 14°34'0.77".

Pompeii bezoeken, Vesuvius bezoeken, Bezienswaardigheden Napels, Rondreis Amalfikust

Reviews en beoordelingen Smeraldo

Heb je zelf tips of opmerkingen over De smaragdgroene pracht van Grotto dello Smeraldo? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info