Vesuvius vulkaan krater bezoeken?

Ontwaakt de slapende vulkaan Vesuvius nog ooit?

In Italië zijn er meerdere vulkanen maar geen enkele is zo bekend als de Vesuvius nabij Napels. Vesuvius wil zeggen ‘onuitdoofbare’, iets wat de vulkaan helaas in 79 na Christus nogal letterlijk liet verstaan. Toen werden de twee Romeinse steden Pompeï en Herculaneum en nog 3 dorpen onder de lava bedolven. Lees meer

Onder begeleiding kan je de klim naar de krater van de Vesuvius doen.
  • Alle promoties Amalfitaanse kust

    Alle promoties Amalfitaanse kust

    Keuze uit 2 toppromoties: een 5-daagse langs de Cilentokust met verblijf in hotel 4* en 3x een excursie. Met een andere promo combineer je Napels en het eiland Ischia, inclusief overzet. Ontdek ze nu!
    va. € 199 - Boek nu
  • Breng een bezoekje aan de Vesuvius
  • Bekijk de 'onuitdoofbare'
  • Klim naar de krater van de Vesuvius
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Sindsdien zijn er nog talrijke uitbarstingen geweest, de ene al iets heftiger dan de andere maar niet meer met de desastreuze gevolgen van toen in 79. Zestien jaar eerder in 63 vond er in de directe omgeving van de Vesuvius een aardbeving plaats. Een voorteken allicht van de latere ramp. En enkele dagen vóór de uitbarsting had de vulkaan al wat aspluim laten ontsnappen. Iets wat de meeste inwoners van Pompeï aanzette om de stad te ontvluchten. 

Op 24 augustus 79 gebeurde het dan. In een mum van tijd sloeg de ‘onuitdoofbare’ toe. Een grote massa puimsteen, brandende as en giftige gaswolken kwamen vrij. Pompeï, ooit een rijke Romeinse stad werd compleet bedolven. De Vesuvius kende geen genade en nam in zijn verwoestende raid ook het kleinere Herculaneum mee.

Schattingen van de bevolkingsomvang van Pompeii variëren van 10.000 tot 25.000 en de bevolkingsomvang van Herculaneum is geschat op ongeveer 5.000 inwoners ten tijde van de eruptie. Het is niet bekend hoeveel mensen omkwamen bij de eruptie van Mount Vesuvius. In en rond Pompeii zijn ongeveer 1.150 overblijfselen van lichamen of afdrukken van lichamen in de as afzettingen gevonden. De overblijfselen van ongeveer 350 lichamen zijn gevonden in Herculaneum.

Deze aantallen moeten echter een grote onderschatting zijn van het totaal aantal dodelijke slachtoffers in de regio van de eruptie. Naar schatting overleden 10.000 tot 25.000 mensen als gevolg van de eruptie van Mount Vesuvius van 79 na Christus.

Nadat de vulkaan tot rust was gekomen, was het uitzicht ervan uiteraard volledig veranderd. De top van 2300 m was weg. Voortaan, dus tot vandaag, zou de krater nog 1281 m hoog zijn, 200 m diep en een diameter hebben van 1500 m. De Vesuvius is naast de Etna de enige nog actieve vulkaan van Europa. De top van de vulkaan is een bezoek zeker waard. Je hebt op de berg bovendien een prachtig uitzicht over Napels en de Golf van Napels.

De laatste keer dat de Vesuvius zich roerde was in 1944. Toen gutste de lava niet langs boven maar via de zijkant. Volgens vulkaanexperts had hij al lang opnieuw actief moeten geweest zijn. Niet dus, zodat ruim 700.000 bewoners die in de ‘red zone’ verblijven eigenlijk constant bedreigd worden door een eventuele volgende uitbarsting. Al stoot hij geregeld nog wel gassen en waterdamp uit.

Klim naar de krater 

De Vesuvius is een belangrijke bezienswaardigheid. Onder begeleiding kan je de klim naar de krater doen. Tip: het beste doe je dat in de maanden mei en juni. Dan staan de wilde bloemen en planten volop in bloei en zorgen voor een bijzonder mooi kleurenpalet. Met de auto kan je tot bij de krater komen. De straat noemt Vesuvio gelegen in Ottaviano (Napels), maar die is 7 kilometer lang, je GPS stel je dus beter in op de parking, het verst bereikbare punt: N 40°49'42.24"    E 14°25'36.52"

Officiële website: www.parconazionaledelvesuvio.it

Reviews en beoordelingen Vesuvius

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vesuvius? Plaats je beoordeling

Cornelisse10 maart 2018

Goede sradsgids van Napels

Marc Verherstraeten6 november 2017

Napels zelf was ons een beetje tegengevallen: ontzettend drukke stad, chaotisch verkeer, weinige voetgangerszones ... De omgeving daarentegen is meer de moeite waard: Pompei (met zijn ruines), de Vesuvius en uiteraard de schitterende Amalfikust.

Bert8 oktober 2017

Handig en compact gidsje. Precies goed om bij een kort verblijf de juiste dingen om te doen te bepalen.

VANDEN BERGHE LUC2 oktober 2017

prachtige gids , eens helemaal gelezen om de goesting ten top te drijven om te vertrekken in maart 2018.Zal zeker goed van pas komen om mij wegwijs te maken in deze prachtige streek !!!

De Borger Dirk26 juli 2017

Erg degelijke hulp bij onze net afgelopen reis naar deze verschrikkelijk mooie Italiaanse regio met voor ons deze top vijf in volgorde van belangrijkheid: Pompeï, Capri, Ravello en Minori, Napels en Phaestum.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info