Vulkaan Vesuvius beklimmen? Alle handige tips + tours

Alles wat je moet weten + handige tips om de Vesuvius vulkaan te beklimmen

De Vesuvius is verreweg de meest bekende vulkaan in Italië . Al talloze keren heeft het in deze vulkaan gerommeld en er zijn heel wat uitbarstingen geweest. Toch is deze vulkaan vooral bekend vanwege een uitbarsting die heel lang geleden heeft plaatsgevonden. In het jaar 79 om precies te zijn. In dat jaar was de uitbarsting van vulkaan Vesuvius zo heftig, dat drie dorpen en de twee Romeinse steden Pompeï en Herculaneum werden bedolven onder lava en as . Een ramp die duizenden mensen het leven heeft gekost.

Toch is er uit deze uitbarsting ook iets heel bijzonders voortgekomen. Onder lagen van as en lava is het Pompeï van weleer bewaard gebleven. Deze stad is, na het beklimmen van Vesuvius, zeker ook een bezoek waard.

Onder begeleiding kan je de klim naar de krater van de Vesuvius doen.
 • Alle promoties Amalfitaanse kust

  Alle promoties Amalfitaanse kust

  Keuze uit 2 toppromoties: een 8-daagse langs de Cilentokust met verblijf in hotel 4* en huurwagen. Met een andere promo combineer je Napels en het eiland Ischia, inclusief overzet. Ontdek ze nu!
  va. € 899 - Boek nu
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Boek tickets en tours om de Vesuvius te beklimmen online

Op vakantie in Italië? Dan is een bezoek aan de Vesuvius zeker de moeite waard! Slimme bezoekers boeken hun Vesuvius tickets online . Je kunt ook kiezen voor een combinatie ticket voor de Vesuvius en Pompeï.

 • Liever een toegangsticket inclusief vervoer? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dagtour vanuit Napels of Sorrento.
 • Beklim de Vesuvius onder leiding van een gids en duik samen al lopend de geschiedenis in van deze bijzondere locatie. Kijk hier voor alle Vesuvius dagtrips met gids .

TIP: Combineer de Vesuvius beklimmen met een bezoek aan Pompeï . Zo ontdek je nog meer over de ramp die heeft plaatsgevonden en over het leven van de Romeinen rondom het geboortejaar van Christus. Lees hier meer over Pompeï bezoeken.

Vesuvius

1. De historie van vulkaan Vesuvius

1.1 Vesuvius: een berg of een vulkaan?

Niet iedere aardbeving of vulkaanuitbarsting werd vroeger zorgvuldig en uitgebreid gedocumenteerd . Toch is er over de Vesuvius aardig wat bekend. Zo weten we dat er rond het jaar 63 na Christus een grote aardbeving in de omgeving heeft plaatsgevonden.

Deze beving zorgde voor flink wat schade. Het had hét moment kunnen zijn waarop omwonenden zich realiseerden hoe gevaarlijk de vulkaan was . Maar het leven ging door en de mensen bleven. Niemand wist dat de grote berg in werkelijkheid een vulkaan was.

1.2 De desastreuze uitbarsting in 79 n.Chr
Een aantal dagen voor de meest desastreuze uitbarsting van Vesuvius rommelde het opnieuw. De grote Vesuvius, die ruim 2300 meter hoog was, stond op uitbarsting, maar niemand wist wat er op stapel stond. De vulkaanuitbarsting op 24 augustus 79 kwam dan ook als een nare verrassing waaraan veel mensen niet meer konden ontsnappen .

1.3 Pompeï en Herculaneum

De uitbarsting van de Vesuvius in 79 was zó krachtig, dat zelfs de top van de berg opblies . Lava gutste naar buiten, as, stof en brokstukken vlogen door de lucht. De steden Pompeï en Herculaneum en drie dorpen in het dal bij de Vesuvius zijn bedolven onder de lava en duizenden mensen zijn omgekomen.

1.4 De brief van Plinius de Jongere

In de buurt van de Vesuvius, aan de overkant van de baai, zag Plinius de Jongere vanuit Kaap Misenum hoe de vulkaan uitbarstte. Hij schreef hierover een brief aan Tacitus. Het is aan zijn beschrijving te danken dat deze ramp zo bekend is geworden.

Ruïnes Pompeï

2. Vesuvius vandaag de dag

2.1 De hoogte van Vesuvius

Sinds de grote uitbarsting in 79 na Christus ziet de Vesuvius er heel anders uit. Doordat ook de top van de berg explodeerde is de vulkaan ruim 1000 meter kleiner geworden ! De krater bevindt zich vandaag de dag op 1281 meter hoogte, is 200 meter diep en heeft een diameter van 1500 meter.

2.2 Vulkaanactiviteit

Eens in de zoveel tijd rommelt het in de Vesuvius . De vulkaan is dus nog actief. Toch is het alweer even geleden dat er daadwerkelijk een uitbarsting heeft plaatsgevonden. De laatste keer was in 1944. Bij die uitbarsting gutste lava via de zijkant van de berg naar beneden terwijl dat normaal langs boven komt.

Vulkanologen hadden verwacht dat de vulkaan sinds 1944 al lang weer een keer actief had moeten zijn, maar tot nu toe zijn uitbarstingen uit gebleven . Wel komen er zo nu en dan waterdamp en gassen uit de Vesuvius.

2.3 Wonen in de gevarenzone

Het gebied rondom een actieve vulkaan is altijd een gevarenzone. Bij een grote uitbarsting loop je daar immers gevaar. Rondom de Vesuvius wonen maar liefst meer dan 700.000 mensen in die zone onderaan de vulkaan .

Tegenwoordig worden aardverschuivingen en activiteit van vulkanen natuurlijk veel beter in de gaten gehouden dan in de tijd van de Romeinen. Er is dan ook een evacuatieplan waarmee alle bewoners in de omgeving van de Vesuvius binnen twee weken kunnen evacueren . Napels, dat slechts 15 kilometer verderop ligt, valt buiten de gevarenzone.

TIP : Bestel online je Vesuvius tickets . Je kunt de vulkaan dan gegarandeerd beklimmen!"

3. De Vesuvius beklimmen

3.1 Wandelen naar de top
Ondanks dat de vulkaan nog actief is, kis het wel mogelijk om naar de krater te lopen. Op zo’n 1000 meter hoogte begint een wandelpad richting de top van de vulkaan. De wandeling over dat pad duurt 30-60 minuten.

Je start in een bosrijk gedeelte van de berghelling en gaandeweg wordt het landschap steeds kaler. Eenmaal op de top kom je bij een donkere krater waar stoom uit omhoog stijgt . Wat een machtig mooie plek om te bezoeken. Op het eerste oog zo rustig en onschuldig, maar het gevaar ligt altijd op de loer! Heel indrukwekkend. Bovendien heb je vanaf de top van de Vesuvius prachtig uitzicht over de omgeving.

Het beklimmen van de vulkaan is op zich al een bijzondere ervaring. Daarnaast ontdek je er ook meer over de geschiedenis van deze vulkaan en de gevolgen van de grote uitbarsting in 79.

3.2 Parco Nazionale del Vesuvio

Verder wandelen? De Vesuvius ligt in nationaal park 'Parco Nazionale del Vesuvio'. Je vindt er een netwerk van 54 kilometer aan wandelpaden . Dankzij de vulkanische grond is de aarde er vruchtbaar en de omgeving vol groen. Wie van wandelen houdt kan hier dus volop genieten van prachtige natuur op een historische plek.

Wandelpad Vesuvius

4. Vesuvius openingstijden

Parco Nazionale del Vesuvio is het hele jaar door geopend en je kunt op alle dagen van het jaar de Vesuvius beklimmen . De openingstijden voor het pad naar de top van de Vesuvius verschillen per maand en zijn als volgt:

 • januari: 9.00 uur - 15.00 uur
 • februari: 9.00 uur - 15.00 uur
 • maart: 9.00 uur - 16.00 uur
 • april: 9.00 uur - 17.00 uur
 • mei: 9.00 uur - 17.00 uur
 • juni: 9.00 uur - 17.00 uur
 • juli: 9.00 uur - 17.00 uur
 • augustus: 9.00 uur - 17.00 uur
 • september: 9.00 uur - 17.00 uur
 • oktober: 9.00 uur - 16.00 uur
 • november: 9.00 uur - 15.00 uur
 • december: 9.00 uur - 15.00 uur

5. Vesuvius tickets kopen

 • Wandelen naar de top van de Vesuvius? Bij de ingang kun je een toegangsticket voor het wandelpad kopen.
 • Kinderen met een lengte kleiner dan 120 centimeter hebben gratis toegang. Voor studenten tot 24 jaar geldt een korting op de prijs van een toegangskaartje .
 • Je entreebewijs voor het beklimmen van de Vesuvius is inclusief een tour met gids . Onderweg kom je voorbij een houten hut waar gidsen wachten op toeristen. Je kunt hier kiezen voor een rondleiding in het Duits, Engels, Italiaans of Frans.
 • Boek online jouw daguitstapje of georganiseerde tour naar de top van Vesuvius.

6. Vermijd lange wachtrijen

Niemand houdt er van om lang in de rij te wachten. We raden daarom aan om vooraf je dagtour Vesuvius te boeken. Dan hoef je ter plekke niet meer in de rij te wachten.

Om grote drukte te vermijden kun je de Vesuvius het beste in het laagseizoen beklimmen. Ook Pompeï is in die periode niet zo druk bezocht . Je kunt de twee bezienswaardigheden in het laagseizoen goed combineren en beiden op dezelfde dag bezoeken.

7. Routebeschrijving Vesuvius

7.1 De ligging van Vesuvius

Op zeven kilometer afstand vanaf de krater van de Vesuvius ligt het dorpje Ercolano . Om de Vesuvius te beklimmen ga je naar Parco Nazionale Vesuvio. De weg daar naar toe loopt kronkelend bergopwaarts. Het vraagt een zelfverzekerde bestuurder om de auto veilig naar de parkeerplaats te manoeuvreren.

Je treft de parkeerplaats langs de weg, op één kilometer afstand van het nationaal park . Vanaf de auto volg je lopend een korrelig grindpad naar de top van Vesuvius.

TIP! Beklim de Vesuvius in mei of juni en geniet van een kleurrijk landschap vol bloeiende wilde bloemen.

De weg naar Vesuvius

7.2 Van Pompeï naar de Vesuvius

Wil je vanaf Pompeii naar de Vesuvius? Dan kun je bij Pompei Anfiteatro of het Pompeii Scavi-Villa dei Misteri station de EAV bus nemen . Deze bussen rijden tussen 8.00 uur en 15.30 uur en brengen je naar de vulkaan.

7.3 Van Napels naar de Vesuvius

Vanuit Napels is het 20 minuten rijden naar de Vesuvius . Twee keer per dag is er een rechtstreekse busverbinding. Deze bus vertrekt vanaf het Napels Garibaldi station.

Je kunt ook met de Circumvesuviana naar het Pompeii Scavi-Villa dei Misteri reizen . Vervolgens kun je daar in een EAV minibus stappen. Aan slechts € 3,10 brengt deze je in zo’n 40 minuten naar het beginpunt van het wandelpad.

7.4 Parkeren bij Vesuvius

Er zijn twee parkeerplaatsen bij de Vesuvius. De hoogste parkeerplaats ligt op 1000 meter hoog en is vaak al snel vol .

We raden je daarom aan te kiezen voor de lager gelegen parkeerplaats die zich op een hoogte van 800 meter bevindt. De parkeerkosten zijn daar € 5. Er rijdt een pendelbus die je voor € 2 naar het begin van het wandelpad brengt .

Je kunt er ook voor kiezen dit eerste stuk zelf te lopen. Van de lagere parkeerplaats tot aan het begin van het wandelpad is een wandeling van ongeveer drie kwartier.

7.5 Vesuvius op de kaart

8. Handige informatie

 • Arriveer je op station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri? Negeer dan vooral de ticketverkopers daar. Zij verkopen toegangskaarten voor de Vesuvius en Pompeii vaak aan veel te hoge prijzen. Bovendien is het lang niet altijd zeker of de kaartjes die je koopt echt geldig zijn.
 • Op vulkaan Vesuvius is nauwelijks schaduw. Zorg bij zonnig weer voor voldoende water en zonnebrandcréme met een hoge beschermingsfactor. Ook een pet of hoed om je hoofd te beschermen zijn op zonovergoten dagen geen overbodige luxe.
 • Wil je op één dag zowel de Vesuvius beklimmen als Pompeï bezoeken? Dan raden we je aan te starten met de wandeltocht naar de top van Vesuvius. Het is dan nog niet zo warm en dat loopt een stuk comfortabeler. Wanneer je vervolgens in Pompeï aan komt zul je merken dat een groot deel van de toeristen al weer weg zijn. Het is er dus een stuk minder druk en dat is wel zo prettig.
 • Kun je er niet genoeg van krijgen? Bezoek dan ook het Nationaal Archeologisch Museum in Napels. Daar kun je objecten en mozaïeken uit Pompeii bewonderen, maar ook voorwerpen uit de onder lava bedolven stad Herculaneum.
 • Bestel je toegangstickets online zodat je gegarandeerd toegang hebt en niet in de rij hoeft te wachten.

9. Hotels en accomodaties in Napels

Toeristen die de Vesuvius willen beklimmen en Pompeii willen bezoeken, kunnen prima verblijven in Napels . In deze stad barst het van de accomodaties en hotels. Je hebt dus volop keuze en de prijzen zijn een stuk aangenamer dan op andere locaties. Benieuwd of er een plekje voor je is? Check dan hier alle hotels in Napels .

Tip: Wij hebben zelf goede ervaring met het NapoliMia Hotel de Charme . Dit hotel ligt in Plebiscito, een bruisende wijk in Napels centrum. Klik hier voor meer prijzen en informatie .

10. Napels reisgids (gratis download!)

Tijdens je vakantie in Napels bewonder je het liefst zo veel mogelijk bezienswaardigheden en wil je natuurlijk graag de omgeving verkennen. Daar helpen we je graag een handje bij! We hebben daarom al jouw uitzoekwerk vast gedaan en een fijn overzicht samengesteld.

In onze reisgids Napels staan 49 populaire bezienswaardigheden (inclusief GPS coördinaten) en vind je daarnaast een uitgestippelde route .

Eerst een voorproefje? Bekijk gratis de preview 'reisgids Napels-Amalfi-Pompeii ' en laat de vakantie-voorpret beginnen!

Reviews en beoordelingen Vesuvius

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vesuvius? Plaats je beoordeling

Cornelisse10 maart 2018

Goede sradsgids van Napels

Marc Verherstraeten6 november 2017

Napels zelf was ons een beetje tegengevallen: ontzettend drukke stad, chaotisch verkeer, weinige voetgangerszones ... De omgeving daarentegen is meer de moeite waard: Pompei (met zijn ruines), de Vesuvius en uiteraard de schitterende Amalfikust.

Bert8 oktober 2017

Handig en compact gidsje. Precies goed om bij een kort verblijf de juiste dingen om te doen te bepalen.

VANDEN BERGHE LUC2 oktober 2017

prachtige gids , eens helemaal gelezen om de goesting ten top te drijven om te vertrekken in maart 2018.Zal zeker goed van pas komen om mij wegwijs te maken in deze prachtige streek !!!

De Borger Dirk26 juli 2017

Erg degelijke hulp bij onze net afgelopen reis naar deze verschrikkelijk mooie Italiaanse regio met voor ons deze top vijf in volgorde van belangrijkheid: Pompeï, Capri, Ravello en Minori, Napels en Phaestum.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info