Pompeï bezoeken? Info en bezienswaardigheden

Pompeï herbergt de best bewaarde ruïnes uit de antieke Oudheid

Op het moment van de uitbarsting was Pompeï, in de baai van Napels, een erg welvarende stad waarin  25000 mensen leefden. Een drukke handelsnijverheid, de haven, vruchtbare grond hielpen daar zeker aan mee. Lees meer

Pompeï herbergt een grote weelde aan architectuur, beelden, mozaïeken en muurschilderingen.

 • Alle promoties Amalfitaanse kust

  Alle promoties Amalfitaanse kust

  Keuze uit 2 toppromoties: een 5-daagse langs de Cilentokust met verblijf in hotel 4* en 3x een excursie. Met een andere promo combineer je Napels en het eiland Ischia, inclusief overzet. Ontdek ze nu!
  va. € 199 - Boek nu
 • Bezoek de opgravingen van Pompeï
 • Bekijk een weelde aan architectuur in Pompeï
 • Ontdek beelden, mozaïeken, fresco's in Pompeï
 • Koop een combinatieticket met andere sites
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Het was de verwoestende gaswolk en de stroom aan puimsteen die na de uitbarsting zorgde voor een beschermende dikke laag waardoor hier de best bewaarde ruïnes te vinden zijn van de antieke Oudheid.  

Door de aspluim die de Vesuvius enkele dagen vóór de fatale datum van 24 augustus 79 al had vrijgelaten, hadden de meeste inwoners het zekere voor het onzekere gekozen en waren zij de stad al ontvlucht. Binnen twee dagen tijd was Pompeï overspoeld met een laag as, ruim 5 meter dik.

Wat doe je tegen een gevaarte van gas, puimsteen en brokstukken dat aan 80 km/h en ruim 400° C een berg komt afgestormd? De daardoor veroorzaakte wolk deed zelfs de zon verduisteren, zo beweren vulkanologen. De bijna 2000 mensen die gebleven waren, kregen geen schijn van kans en stierven onmiddellijk door het verstikkende gas en de brandende as. In vitrinekasten kan je vandaag de versteende lichamen zien.

Misschien raar, maar het zou tot de 18e eeuw duren vooraleer begonnen werd met professionele opgravingen. Die hebben we te danken aan Karel van Bourbon, toen koning van Napels. Schrijven wat er te zien is, zou ons te ver leiden. Van de 66 ha. oppervlakte is er tot nog toe al zowat 50 ha. afgegraven: een grote weelde aan architectuur, beelden, mozaïeken en muurschilderingen (cijfers 2014).

Pompeii is een stad die goed bewaard is gebleven en een goed beeld geeft van een stad uit de zevende eeuw voor Christus. Een tijd waarin erotiek niet iets voor achter gesloten deuren was, vruchtbaarheid een symbool was voor veel verschillende dingen en slaven opgeleid werden tot gladiatoren.

Niet alleen de goed bewaard gebleven straten en huizen kunnen bezichtigd worden, ook de lichamen van de overleden zijn door een speciale techniek gekopieerd. Zeker voor wie nog nooit in Pompeii geweest is, geeft deze excursie je een goed beeld van Pompeii en het leven dat zijn inwoners hadden. Ontdek de verhalen over de gladiatorenschool, een villa van één van de rijkste families uit die tijd, de hoerenkeet, het theater en de badhuizen. 

Koop een combinatieticket 

Praktisch: Een dag voorzien om Pompeï te bezoeken is niks teveel. Je kan dit bezoek combineren met de andere sites Herculaneum, Oplontis (met villa di Poppea, residentie van de vrouw van keizer Nero), Stabia (residentiële villa’s) en Boscoreale (archeologische vondsten en villa Regina); dan koop je best een combinatieticket. Dat is 3 dagen geldig.

Vervoer per auto of trein 

Je kan er met de auto naartoe maar je bent er dus niet alleen. Met de trein geraak je vanaf het Stazione Circumvesuviana lijn Napels – Sorrento tot naast de hoofdingang, makkelijker dus (duur 45 min).

Of je wandelt op eigen ritme (met audiogids, betalend) of je kiest voor een avondrondleiding met animatie, let wel: raadpleeg de website voor de exacte dagen en uren: www.pompeiisites.org.

Op de site is er zo goed als geen bescherming tegen de zon, voorzie dus zeker hoofddeksel, zonnebril en water.

Reviews en beoordelingen Pompei

Heb je zelf tips of opmerkingen over Pompei? Plaats je beoordeling

Louis Kriesels16 januari 2019

Veel wetenswaardigheden en leuke tips. Deze reisgidsen mogen zeker niet ontbreken bij de voorbereidingen van je reizen. Ik heb er al veel plezier en gemak van gehad.

Henslegers Roland11 juni 2018

Absoluut een aanrader!! Wij deden er twee volledige dagen over en nog zijn er plaatsen die we niet of onvoldoende gezien hebben. Check vooral de lijst met de openingsuren van de te bezoeken monumenten (villa's), te bekomen aan het infokantoor ter plekke. Sommige zijn enkel in de voormiddag te bezoeken en andere in de namiddag. Overweeg het gebruik van de artecard.

Henslegers Roland11 juni 2018

Toffe uitleg over de aangename plekjes die te vinden zijn tijdens de wandeltocht. Zoals altijd heel verzorgd uitgewerkt!

serge26 december 2017

goeie uitleg in deze reisgids bedankt

raoul schollaert12 november 2017

zeer tevreden over deze reisgids

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info