Pompeï bezoeken? Info, bezienswaardigheden + tickets

Pompeï herbergt de best bewaarde ruïnes uit de antieke Oudheid

Lang geleden, in de Romeinse tijd, zorgde het uitbarsten van vulkaan Vesuvius voor een noodlottige einde voor de inwoners van Pompeï. Het hele dorp en duizenden inwoners werden onder lava en stof bedolven. Een verschrikkelijke gebeurtenis die voor altijd onlosmakelijk met de Vesuvius en haar omgeving verbonden is.

Niet vreemd dus, dat deze plaats in de loop der jaren is veranderd in een bijzondere bezienswaardigheid. Ga terug in de tijd, bezoek de restanten van het oude Pompeï en ontdek meer over hoe het de inwoners van deze stad destijds is vergaan. Pompeï herbergt een grote weelde aan architectuur, beelden, mozaïeken en muurschilderingen.

Tip: Een bezoek aan Pompeï kan je perfect combineren met een tocht op de vulkaan Vesuvius. Vanuit Napels of Sorrento vertrekken verschillende gegidste tours. Kijk hier voor het aanbod.
 • Bezoek de opgravingen van Pompeï
 • Bekijk de weelde aan architectuur en beeldende kunst in Pompeï
 • Combineer met een beklimming van de Vesuvius
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Boek online Pompeï tours en tickets

Tijdens je vakantie in Italië staat een bezoek aan Pompeï vast hoog op je lijstje.

 • Slimme bezoekers boeken hun Pompeï tickets online voor € 19 . Daarmee spring je in Napels op de trein naar Pompeï en hoef je ter plekke niet in de wachtrij te staan.
 • Liever een retourticket voor de trein? Boek dan de combinatie van een treinretour vanuit Napels + dagkaart Pompeï voor slechts € 21.
 • Met een gids leer je alle ins and outs van bezienswaardigheid Pompeï en de Vesuvius. Kijk hier voor het aanbod dagtrips met gids vanuit Sorrento, Napels of Amalfi (inclusief transport, gids én toegang).

1. Historie van Pompeii

1.1 De oorsprong van Pompeï

De geschiedenis van het Italiaanse stadje Pompeï gaat terug tot zevenhonderd jaar voor Christus. Verschillende volkeren hadden er de macht. Vanaf de vierde eeuw voor Christus waren het de Romeinen die het in Pompeï voor het zeggen hadden. Zij gaven het stadje betekenis door de bouw van een haven die een belangrijke aanvoerplek werd voor goederen . De spullen die in Pompeï aan land kwamen werden vanaf via land naar Rome vervoerd.

1.2 Aardbevingen in Pompeï

In de jaren na de geboorte van Christus zijn er in Pompeï diverse aardbevingen waargenomen. Met name de aardbeving die plaatsvond op 5 februari 62 is het noemen waard. Die beving maakte veel kapot in de stad . Sommige gebouwen waren er zo slecht aan toe, dat zij opnieuw moesten worden opgebouwd. Dit herstel verliep echter zo langzaam, dat er in het jaar 79 nog steeds gebouwen waren die herbouwd moesten worden. Helaas is het daar nooit meer van gekomen.

In augustus 79 voelde men opnieuw een serie aardbevingen . Als klap op de vuurpijl veroorzaakte dit op 24 augustus 79 een uitbarsting van de Vesuvius vulkaan.

Vesuvius

1.3 Vesuvius barstte uit

De enorme kracht waarmee Vesuvius uitbarstte zorgde ervoor dat de bovenkant van de vulkaan uiteen barstte. Stof, as en lava vonden hun weg naar beneden en hebben Pompeï volledig bedolven. Sommige inwoners konden vluchten, maar duizenden anderen zijn die dag overleden .

In korte tijd maakten lava en stof zich meester van de stad en werden inwoners gedood door giftige vulkanische gassen, geraakt door rondvliegend gesteente, gezandstraald of zij zijn levend verbrand.

Aan de andere kant van de baai lag Kaap Misenum. Plinius de Jongere zag vanaf daar hoe de Vesuvius tot uitbarsting kwam en was getuige van de verschrikkelijke gevolgen die zich aan de overkant van het water voltrokken. Zijn brief hierover, die hij aan Tacitus schreef, zorgde er voor dat deze ramp zo bekend is geworden.

"TIP: Bestel online je Pompeï tickets. Daarmee kun je gegarandeerd naar binnen én hoef je geen uren in de wachtrij te staan"

1.4 Nieuwe uitbarstingen Vesuvius

Hoewel de Vesuvius vulkaan in de loop der jaren vaker is uitgebarsten, is het nooit meer vergelijkbaar geweest met die verwoestende uitbarsting in het jaar 79 .

Ook in recentere eeuwen is de vulkaan nog actief geweest en heeft het zo nu en dan wat gerommeld. De laatste uitbarsting was in in 1944. Dit was een kleine uitbarsting .

1.5 De overblijfselen van Pompeï

Het heeft tot het einde van de zestiende eeuw geduurd tot men de restanten van het oude Pompeï ontdekten . De overblijfselen werden toentertijd al gauw weer bedekt. Het was Rocque Joaquin de Alcubierre, een Spaanse militaire ingenieur, die Pompeï deels liet uitgraven.

Pas in de achttiende eeuw zijn archeologen hiermee aan de slag gegaan . Karl Weber heeft deze werkzaamheden doorgezet en de daadwerkelijke uitgravingen laten uitvoeren. Aan deze opgravingen is tientallen jaren gewerkt.

1.6 Toeristische trekpleister en Unesco werelderfgoed

Vanaf het moment dat de eerste opgravingen in Pompeï zijn gedaan, heeft de plaats een aantrekkingskracht op toeristen gehad. Nu is het een populaire en indrukwekkende toeristische trekpleister. Vanwege de bijzondere geschiedenis die aan Pompeï is verbonden, is het Vesuvius Nationaal Park in 1997 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO .

Ruïnes Pompeï

2. De bezienswaardigheden van Pompeï

Bij de noodlottige uitbarsting van de Vesuvius is een groot deel van Pompeï hermetisch afgedekt. Hoewel dat destijds natuurlijk een onbeschrijfelijke ramp was, heeft het er wel voor gezorgd dat de overblijfselen van Pompeii vandaag de dag nog goed te zien zijn. Daarnaast zijn er in Pompeï ook veel versteende lichamen te bezichtigen.

Hoewel het verhaal van Pompeï en de uitbarsting van de Vesuvius een ware ramp zijn, heeft het archeologisch gezien wel iets heel bijzonders opgeleverd. Een wandeling door Pompeï geeft je werkelijk inzicht in het dagelijks leven van de Romeinse cultuur in de eeuwen rondom de geboorte van Christus . Het is alsof Pompeï in een tijdscapsule bewaard is gebleven en jij mag daar heen om alle bezienswaardigheden te ontdekken!

2.1 Het Forum van Pompeï

Eén van de top bezienswaardigheden is het Forum van Pompeï. Dé plek voor handel en bestuur. Aan dit plein grenzen belangrijke gebouwen zoals het verkiezingsgebouw, het gerechtsgebouw en tempels voor goden Jupiter en Minerva.

Verder kun je er kopieën van gevonden versteende lichamen zien en zijn er ook voorwerpen te bezichtigen die zijn teruggevonden, zoals zuilen, kruiken en beeldhouwkunst.

Het Forum van Pompeï

2.2 Pompeï’s amfitheater

Tegen de stadsmuur van Pompeii bevindt zich het amfitheater . Ooit een theater waar vijfduizend bezoekers konden samenkomen, tegenwoordig een populaire trekpleister voor toeristen.

Het amfitheater

2.3 Badhuizen van Pompeï

In de oude badhuizen van Pompeï is ook nog heel wat te zien. Toeristen kunnen er verschillende ruimtes bezichtigen en ook een deel van de decoratie is nog te bewonderen .

In Terme del Foro, één van de badhuizen in Pompeï, kun je tijdens een bezoek door verschillende badzalen lopen.

2.4 Winkels

In de oude winkels waar eens de inwoners van Pompeï hun inkopen deden staan zelfs de toonbanken nog op hun plek . Het is dan ook niet moeilijk je voor te stellen hoe het er vroeger uit zag in de eens zeer ambachtelijke winkels waar onder andere brood, vis en kruiden werden verkocht. Daar waar de tijd heeft stilgestaan waan je je tijdens een bezoek aan de stad echt even in het oude Pompeï.

2.5 Villa dei Misteri

In de top van Pompeï’s best bewaarde gebouwen mag de Villa dei Misteri zeker niet ontbreken. Deze villa ligt een kleine kilometer buiten de stadsmuren, langs de weg naar Boscoreale. De luxe gedecoreerde ruimtes en aangelegde tuinen duiden er op dat dit vroeger waarschijnlijk het huis was een rijke en belangrijke Romein . Grote delen van de villa zijn nog overdekt en er zijn bijzondere fresco’s te bewonderen.

Villa dei Misteri

2.6 Uitzichtpunten

Op wat hoger gelegen locaties tref je mooie panoramische platformen . Baan je tijdens Pompeii bezoek door de wirwar van straatjes een weg omhoog voor prachtig uitzicht over de stad en de vulkaan. Dan kun je pas echt zien hoe groot Pompeï is. En het uitzicht is zeker de moeite waard!

Wandelpad Vesuvius

3. Pompeï openingstijden

 • Je kunt Pompeï het hele jaar door bezoeken , met uitzondering van drie dagen: 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • In de winterperiode van november-maart kun je de opgravingen tussen 8.30 uur -17.30 uur bezichtigen . Het ticketkantoor is geopend tot 15.30 uur.
 • In de zomerperiode van april-oktober zijn de opgravingen van 8.30 uur - 19.30 uur geopend . Het ticketkantoor sluit in die periode om18.00 uur.

4. Pompeï tickets boeken

 • Om Pompeï te bezoeken heb je een toegangsticket nodig. Deze zijn ter plaatse verkrijgbaar bij ticketkantoor, maar je kunt ook tickets online boeken . Je kunt kiezen voor een standaard entreekaartje, maar ook voor een kaartje met voorrang of een tour met gids.
 • De toegang voor kinderen tot 18 jaar is gratis. Voor bezoekers uit de EU in de leeftijd van 18-24 jaar geldt een korting .

· Wil je een gids of audiotour tijdens je bezoek aan Pompeï? Zorg dan dat je er op tijd bij bent!

"TIP: Bestel online je Pompeï tickets . Daarmee kun je gegarandeerd naar binnen én hoef je geen uren in de wachtrij te staan"

5. Voorkom lang wachten


Niemand houdt er van om lang te wachten voor je ergens naar binnen mag. Toch zijn de wachtrijen bij populaire bezienswaardigheden soms zeer lang. Wil je lang wachten voorkomen? Bestel dan vooraf online je ticket voor Pompeï .

Het laagseizoen is de meest rustige periode voor een bezoek aan Pompeï. Er zijn dan een stuk minder bezoekers en je kunt zowel Pompeï bezoeken als de Vesuvius beklimmen .

6. Routebeschrijving Pompeï

Pompeï is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken en de kosten hiervoor vallen reuze mee.

6.1 Met het OV naar Pompeï

Vanaf het Napels Garibaldi station kun je met de Circumvesuviana naar het Pompeii Scavi-Villa dei Misteri station. Hier doe je zo’n 35 minuten over en een ticket kost slechts € 2,80 .

6.2 Naar Pompeï met de auto

Vanaf Napels rijd je in een halfuur naar Pompeï . Dicht bij de ingang van het stadje ligt een parkeerplaats voor bezoekers. Je kunt hier je auto parkeren aan € 2 per uur.

De weg naar Vesuvius

6.3 Route Vesuvius - Pompeï

Heb je de Vesuvius bezocht en wil je vanaf daar door naar Pompeï, dan kun je terug naar het Pompeii Scavi-Villa dei Misteri station. Tussen 9.00 uur - 17.40 uur rijdt er ook een bus naar Pompeï. Deze EAV bus brengt je naar de ingang van Pompei Anfiteatro .

6.4 Pompeï op de kaart

7. Praktische informatie

Ben je van plan deze vakantie Pompeï te bezoeken? We zetten graag nog even wat praktische info voor je op een rijtje:

 • Bezoekers die met het openbaar vervoer naar Pompeï reizen, krijgen bij de uitgang van Pompeii Scavi-Villa dei Misteri station vaak tickets aangeboden. Het is aan te raden deze verkopers te negeren . Zij verkopen de tickets vaak tegen een te hoge prijs en online of bij de kassa ben je daarom een stuk goedkoper uit. Daarnaast zijn sommige verkopers oneerlijk over de geldigheid van de entreebewijzen die zij verkopen. Je kunt dus behoorlijk bedrogen uitkomen!

· In Pompeï is weinig schaduw. Op zonnige dagen dien je daarom zelf voor goede bescherming te zorgen. Neem goede zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor, zorg voor genoeg water en neem eventueel een pet of hoed mee om je hoofd te beschermen.

 • Koffers en grote tassen zijn in Pompeï niet toegestaan .
 • Wil je zowel de Vesuvius als Pompeï op eenzelfde dag bezoeken? Dan raden we je aan eerst de Vesuvius te beklimmen . Vanaf daar kun je vervolgens door naar Pompeï om het bijzondere stadje te bezichtigen. Dit zeggen we natuurlijk niet voor niets.

  Door bij de Vesuvius te beginnen, kun je deze beklimmen vóór het heetste moment van de dag . Tegen de tijd dat je daarna in Pompeï arriveert zijn veel bezoekers daar al weer vertrokken en is het er rustiger dan eerder op de dag het geval was. Een win-win situatie dus, waarbij je het meeste uit beide bezoeken haalt.
 • Veel mozaïeken en objecten die in Pompeï zijn gevonden, zijn te bewonderen in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels . Je treft hier ook voorwerpen uit Herculaneum. Deze stad werd, evenals Pompeii, door de uitbarsting van de Vesuvius bedolven.
 • Bestel voor je bezoek je tickets voor Pompeï online . Je hebt dan gegarandeerd toegang én kunt de (lange) wachtrij overslaan.

8. Ontdek meer over de vernietiging van Pompeï (filmpje)

Met dit filmpje bereid je jouw bezoek aan Pompeï goed voor óf kun je achteraf nog eens kijken welke plaatsen je bezocht hebt .


Je ontdekt zo meer over de vernieling van Pompeï, kunt rond rondkijken in de stad en je ziet veel restanten die je ook ter plaatse kunt bezichtigen.

9. Hotels in Napels

Napels is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Vesuvius en Pompeï. Dankzij het grote aanbod aan accommodaties en hotels zijn de prijzen gunstig. Op zoek naar een slaapplaats? Check dan alle hotels in Napels .

TIP: Wij verbleven in Napels in het NapoliMia Hotel de Charme . Dit hotel ligt in Plebiscito, een gezellige wijk in het centrum van Napels. Klik hier voor meer info en prijzen .

10. Reisgids Napels (gratis download)

Je bezoekt Napels natuurlijk niet voor niets. In deze stad en haar omgeving is veel te zien dat je zeker niet wil missen. Je kunt nu direct onze reisgids Napels bestellen met daarin maar liefst 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een compleet uitgestippelde route. Liever eerst een voorproefje? Je kan de eerste bladzijden gratis lezen.

Pompeii bezoeken, Vesuvius bezoeken, Bezienswaardigheden Napels, Rondreis Amalfikust

Reviews en beoordelingen Pompei

Heb je zelf tips of opmerkingen over Pompei? Plaats je beoordeling

Louis Kriesels16 januari 2019

Veel wetenswaardigheden en leuke tips. Deze reisgidsen mogen zeker niet ontbreken bij de voorbereidingen van je reizen. Ik heb er al veel plezier en gemak van gehad.

Henslegers Roland11 juni 2018

Absoluut een aanrader!! Wij deden er twee volledige dagen over en nog zijn er plaatsen die we niet of onvoldoende gezien hebben. Check vooral de lijst met de openingsuren van de te bezoeken monumenten (villa's), te bekomen aan het infokantoor ter plekke. Sommige zijn enkel in de voormiddag te bezoeken en andere in de namiddag. Overweeg het gebruik van de artecard.

Henslegers Roland11 juni 2018

Toffe uitleg over de aangename plekjes die te vinden zijn tijdens de wandeltocht. Zoals altijd heel verzorgd uitgewerkt!

serge26 december 2017

goeie uitleg in deze reisgids bedankt

raoul schollaert12 november 2017

zeer tevreden over deze reisgids

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info