Citytrip Napels? Alle info en bezienswaardigheden

Duomo, musea en paleizen en je start naar Capri

Napels bezit ontelbare mooie bezienswaardigheden waaronder heel wat gebouwen, die jammer genoeg voor een poos stonden te verkommeren, maar daar is nu verandering in gekomen. Stilaan maar zeker wordt Napels terug de stad van weleer en daardoor zal je als toerist kunnen genieten van de vele prachtige restauraties. Lees meer

Stilaan maar zeker wordt Napels terug de stad van weleer.
 • Alle promoties Amalfitaanse kust

  Alle promoties Amalfitaanse kust

  Keuze uit 2 toppromoties: een 8-daagse langs de Cilentokust met verblijf in hotel 4* en huurwagen. Met een andere promo combineer je Napels en het eiland Ischia, inclusief overzet. Ontdek ze nu!
  va. € 899 - Boek nu
 • Geniet van de cultuurpracht van Napels
 • Bezoek de vele musea, kerken, pleinen,
 • Bezoek Napels ondergronds
 • Ga shoppen in Napels
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Stadswandeling in de gratis reisgids.

Sleepte Napels een tijdlang de kwalijke reputatie mee van een stad te zijn in de handen van de maffia en waar corruptie heer en meester was, dan biedt de aanblik van vandaag een ander beeld. Het is nu een misschien wat chaotische stad met een wirwar van straatjes en steegjes maar waar een ongekende schoonheid te vinden is voor de cultuurtoerist die houdt van musea, kerken en historische gebouwen.  

Opvallend is de vroomheid van de inwoners van Napels. Een groot aantal kerken en winkels met heiligenbeelden zijn veelvuldig in het straatbeeld aanwezig. Maar daarmee ben je niet geholpen om in deze stad je weg te vinden. De Napolitanen zullen je graag helpen als ze dit in het Italiaans kunnen doen. Toch raden wij je aan om een reisgids of op zijn minst een toeristische kaart aan te schaffen van Napels.

Het is niet mogelijk om in een kort bestek een voorstelling te geven van alle bezienswaardigheden. We bezorgen je wel een overzicht van de belangrijkste.

Spaccanapoli

Het oude stadscentrum heet Spaccanapoli en is de belangrijkste bezienswaardigheden in Napels. Kerken, pleinen, kloosters, monumenten en oude gebouwen zijn er in veelvoud. Bezoek vooral de gotische kerk Santa Chiara met de kloostergang ( fraaie pergola’s en opvallende faïencetegels), de Capella Sansevero (marmeren beelden) net achter het gelijknamige paleis en de kerk San Gregorio Armenio  (twee barokorgels en een mooie fontein in de kloostergang).

Palazzo Reale

Het Koninklijk Paleis of Palazzo Reale is nu een museum met mooi gedecoreerde zalen. Beeltenissen van de acht belangrijkste vorsten van Napels vind je terug in de nissen van de gevel. Het voormalige koninklijke paleis ligt aan het mooiste plein van de stad, de Piazza del Plebiscito.

Het belangrijkste museum is het Museo Archeologico Nazionale dat het rijkste archeologisch museum ter wereld is op gebied van kunst uit de Oudheid. Het bevat o.m. de schatten en mooiste muurschilderingen afkomstig van de opgravingen van Pompeï en Herculaneum, twee steden die door de vulkaan Vevusius bedolven werden. Verder ook Grieks en Romeins beeldhouwwerk, bronzen beelden, zilver- en glaswerk en Egyptische kunst.

Het klooster Certosa di San Martino is een zeer mooi museum dat de geschiedenis van Napels weergeeft. Hier zie je ook de kerststallen met de typische Napolitaanse santons (beeldjes).

Kathedraal van Napels - Duomo di Napoli

De Duomo di Napoli (kathedraal van Napels of ook Cattedrale di Santa Maria Assunta) staat vooral bekend om het gestolde bloed van de Heilige Januarius (San Gennaro). Dat bloed wordt af en toe terug vloeibaar, liefst zelfs tweemaal per jaar, om de stad tegen rampspoed te beschermen. Dit kerkgebouw uit de 14e eeuw bevat verder ook fraaie fresco’s en een mooie mozaïekvloer in de Cappela Minutolo. Binnen in de kathedraal kan je ook de Basilica di Santa Restituta bezoeken. Hier worden de resten van een kerkgebouw uit de 4e eeuw bewaard.

Gesù Nuovo

De kerk Gesù Nuovo staat ook bekend als de Trinita Maggiore en is in feite een paleis uit de 15e eeuw dat op het einde van de 16e eeuw aan de Jezuïeten geschonken werd om er een kerk van te maken. 

Museo di Capodimonte  

Het Museo di Capodimonte is ondergebracht in een voormalig koninklijk paleis. In de ‘Pinacoteca’ is een belangrijke collectie schilderijen te bezichtigen, die een overzicht toont van de Italiaanse schilderkunst.

Castel Nuovo 

Castel Nuovo is een indrukwekkend kasteel, dat plaats biedt aan tal van kunstwerken. Maar de meeste aandacht gaat toch naar de imposante triomfboog uit 1467.

Castel dell’Ovo

Aan de basis van het Castel dell’Ovo (in de schilderachtige wijk Borgo Marinari) ligt een bouwwerk van de Noormannen. Latere heersers verbouwden het. Zijn naam dankt het aan de legende waarin verteld wordt dat Vergillius een magisch ei in de muren zou verstopt hebben. Mocht het ei ooit breken, dan zou het gebouw ook verwoest worden. Hier in de buurt heb je een schitterend uitzicht op de Vesuvius.

Teatro San Carlo 

Het Teatro San Carlo is een van de meest bekende van het ganse land. Het heeft zijn faam te danken aan een rijkelijke inrichting en de uitstekende akoestiek.

Napoli Sotterranea 

Een aparte belevenis is een bezoek aan Napoli Sotterranea, het ondergrondse Napels, dat een labyrint is van tunnels en voorraadkelders. De wandelingen starten op Piazza San Gaetano 48.

Shopping 

Inzake shopping biedt Napels tal van mogelijkheden. Het meest chique is allicht de koepelgalerij Umberto I (Via Toledo). Andere leuke straatjes zijn de Via Ciai, de Via del Mille en de Via San Gregorio Armeno, dat ook wel ‘kerststallenstraatje’ genoemd wordt. Voor antiekzaken ga je best naar de omgeving van de Piazza dei Martiri. Antiekmarkten zijn er vaak in de lange Via Caracciolo.

Pompeii bezoeken, Vesuvius bezoeken, Bezienswaardigheden Napels, Rondreis Amalfikust

Reviews en beoordelingen Napels

Heb je zelf tips of opmerkingen over Napels verdient méér aandacht? Plaats je beoordeling

christine schokkaert14 augustus 2023

prachtige reisgids ; was heel nuttig

Betty Cuypers12 december 2021

We hebben jullie voorgestelde wandeling in Napels volledig gevolgd en het was erg goed samengesteld! Nog een voorstel: als je even van het Koninklijk paleis naar rechts wandelt naar de kust ken je een originele foto maken met de baai van Napels en de Vesuvius op de achtergrond!

Oversteyns25 augustus 2019

beschrijvingen waren kort maar goed; misschien beter meer straatnamen te vermelden in tekst. Napels is een stad met vele zijstraten en heel veel volk in augustus.

barbara Caboor 1 mei 2019

Super, zoals altijd! Niet te langdradig en toch compleet! We gebruiken enkel nog de gidsen van Euroreizen, zowel voor binnen-als buitenland.

eddy schuermans3 december 2018

Mooie, praktische gids!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info