Het Zwin in een nieuw jasje

Maak kennis met Zwinpolders en -duinen

Op 10 juni 2016 opende het nieuwe Zwin officieel zijn deuren openen. Het natuurreservaat kreeg een grondige facelift. Het vogelpark van vroeger is weg en heeft plaats gemaakt voor de natuur. Het kleine onthaalgebouwtje is vervangen door een modern Expo-onthaalcentrum. De gratis parking heeft plaats gemaakt voor een betalende parking ... Met onze wandeling 'Wandelen in Zwinpolders en -duinen' loodsen we je door Zwinpolders en -duinen, een natuurgebied van meer dan 200 hectaren. We vertrekken uiteraard vanaf een gratis parking en we komen langs het Zwin. Je krijgt er zelfs een zeer mooie kijk op vanaf een uitkijkpunt op de wandelroute. Een echte aanrader. Lees meer

  • Maak kennis met het vernieuwde Zwin
  • Geniet nog meer van vrije natuur
  • Bezoek het modern Expo-onthaalcentrum
  • Doe onze natuurwandeling door Zwinduinen en polders
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Wandelen in Zwinpolders en-duinen 

Deze korte wandelroute brengt je dwars door de Zwinduinen en -polders, een natuurgebied tussen Knokke-Zoute en het natuurreservaat Het Zwin. Via de knooppunten van het wandelnetwerk Het Zwin maak je kennis met elk facet van dit gebied: grasvlakten, poelen, duinen, bossen en struikgewas. Alles samen is dit natuurgebied 222 hectaren groot en geeft je ook een blik op het nog grote natuurreservaat van Het Zwin. Met onze wandelroute brengen we je naar twee uitzichtspunten over het vernieuwde Zwin. En met wat geluk zie je de Schotse hooglandrunderen en Shetlandpony's tijdens je wandeling.

Zwinduinen en -polders

De Zwinduinen en -polders ontstonden tot het eind van de 19de eeuw. In 1872 werd begonnen met de aanleg van de grote Internationale Dijk. Daardoor kon het zeewater hier niet meer binnendringen. Dat je hier nu een bijna ongerept natuurgebied aantreft is niet vanzelfsprekend. De mens heeft vooral in de vorige eeuw hier zijn stempel gezet. Eerst werden er bosjes aangeplant. In 1929 werd er een golfterrein en een paardenrenbaan aangelegd. Net voor de Tweede Wereldoorlog kwam er zelfs een heus vliegveld. Sedert 2002 is dit gebied eigendom van Vlaanderen en zijn er grote herstelwerken opgestart. In 2013 werd dit werk voltooid. Schotse hooglandrunderen, Shetlandpony's en andere grazen op de weilanden. Zeldzame planten komen terug. Vogels komen hier opnieuw overwinteren en anderen zullen hier wellicht een geschikte broedplaats vinden.

Het nieuwe Zwin

Voortaan gaat Het Zwin door het leven als het Zwin Natuur Park. Het opende officieel zijn deuren op 10 juni 2016. De Zwinsite kreeg een complete metamorfose. Het vogelpark heeft plaats gemaakt voor de natuur. Bezoekers van het nieuwe Zwin zijn geïnteresseerd in trekvogels. Zij kunnen hun kennis uitbreiden in de Expo (onthaalgebouw), daar gaat onder de titel 'De vogeltrek. Een wonderlijk avontuur' een permanente tentoonstelling door. Daarnaast zijn er in dit gebouw ook tijdelijke tentoonstellingen over dit thema. Voor een mooi panorama over het natuurreservaat kan je terecht in de kijktoren Als bezoeker kan je in het Zwin Park en op de Zwinvlakte wandelen en gebruik maken van de kijkhutten. Er is zelfs een heus 'huttenparcours' langs meer dan 10 hutten met elk een ander verhaal. Bij het Kijkcentrum vertrekt er een blotevoetenpad en heb je een goed zicht op de Zwinvlakte. Je kan er vrij wandelen maar ook met een gids (alleen online te reserveren). Uiteraard heb je dan waterdichte schoenen of laarzen aan. 

Reviews en beoordelingen Het Zwin

Heb je zelf tips of opmerkingen over Het Zwin? Plaats je beoordeling

Leen Luyts30 augustus 2017

Zowel overzichtelijke praktische informatie als historische wetenswaardigheden. Je hebt geen andere informatiebron meer nodig om een geslaagde uitstap of vakantie te hebben.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info