Modernisme in Barcelona: Josep Puig i Cadafalch

Bezoek Casa Amatller, meesterwerk van Josep Puig i Cadafalch

Casa Amatller staat pal naast Casa Batlló (in de Passeig de Gràcia). De architect Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) moet gezien worden als één van de vaandeldragers van het Catalaanse modernisme naast Antoni Gaudi en Lluis Domènech i Montaner.  Lees meer  

  • Maak kennis met Josep Puig i Cadafalch
  • Lees meer over zijn werken
  • Casa Amatller
  • Casa Terrades of Les Punxes 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Josep Puig i Cadafalch (1867-1956)

Laat ons meteen zeggen dat Puig i Cadafalch en Gaudi niet zo goed bevriend waren met elkaar. Puig onderhield betere banden met Lluis Domènech i Montaner bij wie hij nog les volgde. Josep Puig i Cadafalch ontwierp zijn eerste gebouwen in zijn geboortestad Mataró in de provincie Barcelona. Daarna ging hij lesgeven in Barcelona aan de School voor Architectuur. Daar werd hij al meteen gevraagd om gebouwen te ontwerpen. Casa Marti, Casa Amatller en Casa Macaya maakten deel uit van zijn eerste opdrachten. 

Casa Amatller

Het Casa Amatller is een verbouwing van een woning uit 1875. De renovatie gebeurde tussen 1898 en 1900. Chocolatier Antoni Amatller bezorgde aan Cadafalch deze opdracht. Die had het idee om het huis een gotische ‘look’ te geven. De gevel oogt heel wat minder ‘bewegend’ dan zijn naaste buur Casa Batlló van Gaudi. De vormen zijn heel wat strakker. Gans de gevel is versierd met sgraffito in oker en wit stucwerk. De trapgevel is zowaar Vlaams getint en bezet met rode en goudkleurige tegels.

Boven de toegang en boven de ramen zie je sculpturen die je ook in middeleeuwse kerken en gebouwen kan aantreffen. Deze beeldhouwwerken zijn gemaakt door onder meer Alfons Jujol en Eusebi Arnau, twee toonaangevende kunstenaars uit die periode.

Bij een bezoek kan je het woongedeelte van de familie Amatller bezoeken, precies zoals het er toen in de beginjaren van de 20ste eeuw heeft uitgezien. Pas vanaf 2015 is het mogelijk om het Casa Amatller te bezichtigen.

Een ander mooi gebouw van Puig i Cadafalch is het Casa Terrades. 

Casa Terrades "Les Punxes"

Het Casa Terrades of Les Punxes wat je vrij zou kunnen vertalen als ‘het huis van de spitsnaalden’ is een ontwerp van Josep Puig i Cadafalch. Er is aan gebouwd vanaf 1905. Het lijkt één gebouw maar in feite bestaat het uit drie blokken (huisnummers 416, 418, 420).
De familie Terrades uit het bourgeois milieu gaf aan Josep Puig i Cadafalch de opdracht. De eerste verdieping moest dienen als residentie voor drie zussen uit de familie. De andere ruimtes werden verhuurd. Het Casa Terrades staat op de Avinguda Diagonal 420. 

Je merkt dat de architect ook hier de gotische stijl inpaste. Het doet wat denken aan een modern ‘middeleeuws’ geschoeid kasteel. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet. Die ronde torentjes, de puntgevels die lijken uit te lopen op naalden, de met keramiek bezette koepeltoren, de balustrades, het gevlochten smeedwerk, het keramiek in het fronton en elders,  … Onderaan gewone steen, vanaf de eerste verdieping baksteen. Pas sedert  2016 is het gebouw te bezoeken. Je vindt er onder andere ook een ruimte ingevuld met een expositie over de architect. Koop je ticket vooraf voor de Casa de les Punxes.

Reviews en beoordelingen Josep Puig i Cadafalch

Heb je zelf tips of opmerkingen over Josep Puig i Cadafalch? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info