Minder bekende bezienswaardigheden Londen

Bezoek bezienswaardigheden als de Guildhall, Mansion House en Lloyd's

Nog veel meer bezienswaardigheden zullen je opvallen tijdens je citytrip Londen. Getuigen gelinkt aan de grote brand in 1666 zijn bijvoorbeeld The Monument en de Guildhall. Kantoren van Lloyd's, één van de grootste verzekeringsspelers ter wereld, of van de Bank of England zullen al misschien iets minder aanspreken. Lees meer  

Wist je overigens dat een groot deel van de Belgische goudvoorraad hier in de Bank of England ligt opgeslagen?
  • Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Londen City
  • Bekijk het gebouw van Lloyd's
  • Bezoek het Mansion House 
  • Maak een luxueuze shopping tour in de Royal Exchange
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige gids Londen voor € 7,5

Het Mansion House legt een verband met de ceremoniële burgemeester die in Londen naast de officiële werkt en woont. Handel wordt er nog steeds gedreven in de Royal Exchange maar dan in een iets modernere vorm; nu luxueuze shops, vroeger handelaars onder elkaar. Er zijn uiteraard nog zo veel meer bezienswaardigheden te zien, maar daarvoor verwijzen we je naar andere pagina's in deze reisgids.

Guildhall

De Guildhall werd gebouwd tussen 1411 en 1440. Deze bezienswaardigheid heeft een mix van bouwstijlen. Het portiek is middeleeuws, de voorgevel heeft neogotische kenmerken. Als enige niet-kerkelijk stenen gebouw bleef dit gespaard tijdens de grote brand van 1666, al ging wel een deel van het interieur in vlammen op. Het was de plaats van waaruit Londen werd bestuurd.

Binnen tonen enkele zalen zoals de Great Hall, de Art Gallery en de Old Library het prachtige interieur van deze bezienswaardigheid. Vandaag wordt de Guildhall aangewend als stadhuis. Hier worden de genodigden ontvangen, zijn er staatsbanketten, conferenties en ceremoniële gelegenheden. Onder het gebouw zijn twee crypten blootgelegd. Je kan de Guildhall bezoeken indien er geen officiële gelegenheden plaatsvinden.

Op het buitenplein kan je een grote cirkel zien in zwarte stenen tegels. Het geeft de omtrek weer van een amfitheater uit de tijd van de Romeinen, het enige amfitheater overigens in Londen. Pas bij stutwerken in 1988 voor de nieuwe kunstgalerij werden restanten van de funderingen ervan ontdekt. Je kan die vandaag bezoeken via de ingang langs de kunstgalerij. De kerk op het plein is de Guild Church of Saint Lawrence Jewry, een zoveelste werk van Christopher Wren.

Bank of England

Dit is de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, ook wel eens ‘the Old Lady of Threadneedle Street’ genoemd. Bij de oprichting was het een privéonderneming omdat een vooraanstaande bankier William Patterson goud en papieren geld uit eigen reserve gaf aan de toenmalige koning Willem III en op die manier alleen eigenaar werd van de Engelse schatkist.  

In de kelders staan de rekken, boordevol gevuld met goudstaven, elk 13 kg per stuk, die dienen als onderpand voor de zogenaamde goudleningen. Er zou een voorraad liggen van bijna 6.600 ton goud. Wist je overigens dat een groot deel van de Belgische goudvoorraad hier in de Bank of England ligt opgeslagen? Er is een museum aan verbonden waarin de geschiedenis van het gebouw wordt verteld vanaf de bouw in 1694 tot vandaag. De toegang is gratis.

Mer info: www.bankofengland.co.uk

Mansion House

Dit 18e eeuwse pand is het officieel verblijf van de Lord Mayor, de ceremoniële burgemeester van Londen. Hij ontvangt er staatshoofden, ministers en andere prominente personen. De ruime zalen zijn zeer mooi gedecoreerd, bevatten een schitterend meubilair. Je kan deze bezienswaardigheid alleen bezoeken via een groepsrondleiding. 

Royal Exchange

Tegenover de Bank of England ligt de handelsbeurs Royal Exchange, die wat aan een Griekse tempel doet denken. Vroeger waren het handelaars die hier transacties deden. Nu kan je er terecht voor een luxueuze shopping tour met bekende merken als Gucci, Jo Malone London, Paul Smith en Tiffany & Co. Op de binnenkoer kan je iets drinken.

Bij het beeld van George Peabody moet je naar rechts en op het einde naar links. Neem dan de tweede straat rechts: St-Michael’s Alley, bij de kerk van St. Michael Cornhill. De kerk stamt uit de 17e eeuw en is ook al een werk van Christopher Wren. Het origineel, uit de middeleeuwen, ging verloren tijdens de brand in 1666.

Indien de deur openstaat, ga dan eens snel binnen, het loont de moeite. Je bent nu in een zeer oud deel van Londen. Ga bij de pub naar links en net voor een pleintje opnieuw naar links. Algauw kom je op een hele drukke weg: rechtsaf (Grace Church Street).

Bull's Head Passage

Je loopt nu in enkele nauwe straatjes. Delen van het oudere Londen. Misschien heb je ook het gevoel dat je in de middeleeuwen terechtgekomen bent. Je komt in de St. Michael’s Alley en de Bell Inn Yard.

Lloyd's

Lloyd’s staat bekend als één van de grootste spelers ter wereld op het gebied van verzekeringen. De maatschappij verzekert zowat alles, zelfs het weer op je trouwdag. Het kantorengebouw is weinig aantrekkelijk: een constructie van glas en aluminium.

Interessanter is de herkomst van de naam. Die stamt uit de 17e eeuw. Het was de naam van een herbergier waar verzekeraars en redenaars elkaar ontmoetten. Bij herhaalde vragen van kapiteins om hun schip en lading te beschermen tegen verlies, ontstond het idee om die zaken te verzekeren.

De onderhandelingen gebeurden in The Room. Steen voor steen werd die ontmanteld en heropgebouwd in het huidige Lloyd’s gebouw. Hopelijk hoor je ze niet, de Luttine Bell. Die klok wordt geluid bij grote dramatische gebeurtenissen en wanneer een schip zinkt.

The Monument

Deze Dorische zuil naar een ontwerp van Christopher Wren herinnert aan de grote brand van 1666. Op de top van deze bezienswaardigheid zie je een verguld beeld dat een brandende bol moet voorstellen. De brand ontstond in een bakkerij in de Pudding Lane op 2 september en woedde 4 dagen. Die bakkerij bevond zich op 61 meter (exact de hoogte van de zuil) van waar nu The Monument staat. Ruim vier vijfde van Londen ging verloren.

Een andere kleinere zuil merkt de plaats waar de brandlijn gestopt kon worden. Je vindt ze op een binnenplein waar de Temple Church staat. Onwaarschijnlijk waren er relatief weinig doden. Er werden wel 13.000 huizen en 87 kerken in de as gelegd waaronder St. Paul’s Cathedral. Na een grondige opknapbeurt is The Monument opnieuw toegankelijk sinds februari 2009.

Geniet van het uitzicht

Als je de 311 treden hebt beklommen, kom je op een platform waar je een spectaculair uitzicht hebt over Londen. Eenmaal beneden ontvang je een certificaat voor de inspanning die je deed om de klim te doen. Bekijk ook de voet van de zuil, je ziet er een reliëfsculptuur waarin verwezen wordt naar het onheil. Meer uitleg vind je op de plakkaten op het voetstuk.

Reviews en beoordelingen Nog meer in de City

Heb je zelf tips of opmerkingen over Minder bekende bezienswaardigheden Londen? Plaats je beoordeling

Frits7 februari 2018

Prima tips, leuke routes, goeie info voor een eerste trip naar Londen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info