Londen: een weekje musea bezoeken?

Bezoek het British Museum, het Tate Modern en de vele andere musea

Tijdens je citytrip Londen wat musea meepikken? Dat is geen probleem! Alle musea aandoen, daar is één week waarschijnlijk te kort voor. Selecteren is dus de boodschap of je kan natuurlijk later bij volgende bezoekjes aan Londen nog enkele musea op het programma zetten. Lees meer   

Ruim 26.000 m² ruimte in het British Museum is gevuld met collecties 
 • 3 dagen Londen in hotel 4* incl. Eurostar

  3 dagen Londen in hotel 4* incl. Eurostar

  Je verblijft 3 dagen in het New Road Hotel **** gelegen in  East London, vlak bij Shoreditch en Whitechapel, een geanimeerde buurt, op 10 min. stappen van de Tower. Inclusief Eurostar Brussel-Londen h/t en Engels ontbijt.
  va. € 325 - Boek nu
 • Bezoek de bekende musea tijdens je citytrip Londen 
 • Bekijk duizenden vierkante meters kunst
 • Geniet van de toeristische toppers
 • Ontdek ook de onbekende musea
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige gids Londen voor € 7,5

British Museum 

Laten we meteen met de deur in huis vallen en het grootste museum voorstellen: het British Museum, een van de grootste culturele bezienswaardigheden van Londen. Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. De eerste aanzet kwam er in 1753 na een schenking van kunstwerken door Sir Hans Sloane (1660-1753), weliswaar in een ander gebouw tentoongesteld. Sinds 1847 is het museum op de huidige locatie gevestigd in een monumentaal neoklassiek gebouw. 

Het British Museum bezit één van de grootste collecties ter wereld. Je kan onmogelijk alles zien op één dag, laat staan in één bezoek. Ruim 26.000 m² ruimte is gevuld met collecties die een welhaast compleet overzicht geven van de twee miljoen jarige geschiedenis van de mensheid. Kunstobjecten, werktuigen, handschriften, boeken, sieraden, munten, de grootste verzameling postzegels ter wereld ... Alles netjes onderverdeeld in afdelingen per tijdperk, werelddeel en thema.

Informeer en kies vooraf de afdelingen uit die je zéker wilt zien, die andere hou je voor een ander keer. Het British Museum ontvangt jaarlijks ruim 6 miljoen bezoekers. Bij de ingang hoor je bijzonder vele talen door elkaar en het lijkt een verplichting om een selfie te maken. Zinloos eigenlijk om enkele blikvangers te vermelden … maar hier huizen kostbare kunstschatten. Tevens kan je er ook terecht voor bijzondere tijdelijke tentoonstellingen.

Meer info: www.britishmuseum.org

Museum of Londen

In dit museum is een aparte afdeling gewijd aan de City. Het unieke karakter van de wijk, het leven van haar inwoners … En je ziet er de prachtige gouden koets waarin de Mayor elk jaar in november wordt rondgereden.

Het Museum of London wil op een levendige manier met de modernste multimediamiddelen de geschiedenis van Londen voorstellen vanaf de prehistorie. Hier ontdek je dat Londen reeds door de Romeinen werd bewoond. Je ziet er reconstructies van huizen uit de Romeinse tijd maar ook hoe ze leefden aan de hand van opgegraven voorwerpen.

Alles wat in de tijdlijn van de Londense geschiedenis gebeurde, kan je er ontdekken. De plundertochten van de Vikings, het middeleeuwse Londen, de renaissanceperiode, de gevolgen van de pestepidemie en andere plagen, de bouw van de Tower en de London Bridge.

Wellicht zal het gedeelte over de grote brand van 1666 nog het meest tot de verbeelding spreken. Ruim vier vijfde van de stad brandde af, ruim 13.000 huizen gingen in de vlammen op, 200.000 mensen werden dakloos maar gelukkig, er vielen maar zes doden. Je ziet hoe de stad in allerijl werd heropgebouwd.

Tijdens de ‘Victorian Walk’ loop je in nagebouwde winkelstraatjes, langs een pub. De strijd van de Suffragettes word je uitgelegd … Uiteraard ontbreekt het boeiend verhaal niet hoe Londen tenslotte uitgroeide tot de wereldstad die ze vandaag is. En er is ook ruimte voor een blik in de toekomst. Eveneens zijn er steeds tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. Zeker een ommetje waard.

Meer info: www.museumoflondon.org.uk

Victoria and Albert Museum

In dit museum kan je terecht voor toegepaste kunst. Je ziet er allerhande gebruiksvoorwerpen: van volledig ingerichte kamers tot schilderijen die tonen hoe men vroeger zijn ambacht uitoefende. Het museum is zo uitgebreid dat je een selectie moet maken. Reeds bij de ingang zal je hierbij geholpen worden door allerlei panelen.

Meer info: www.vam.ac.uk

Natural History Museum

Dit is zowat het grootste Natuur Historisch Museum ter wereld. Alles wat je wilt weten over het ontstaan van de wereld en zijn geschiedenis kan je hier terugvinden. Het werd onlangs nog aangepast aan de modernste tentoonstellingsmethodes want het dateert van eind 19de eeuw. Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen zodat je gemakkelijk een selectie kan maken.

Meer info: www.nhm.ac.uk

Science Museum

Alles over de evolutie van wetenschap en industrie, van de stoommachine tot de meest vernuftige meetapparatuur.

Meer info: www.sciencemuseum.org.uk

H.M.S. Belfast

Het oorlogsschip H.M.S. Belfast (kruiser) ligt permanent verankerd op de Thames ter hoogte van de Tower. Het werd in gebruik genomen vanaf 1939. Vóór WO II patrouilleerde het lange tijd in het poolgebied. Nadat het op D-Day in 1944 werd ingezet, heeft het later nog deelgenomen bij interventies tijdens het conflict in Korea begin jaren ’50. In 1963 werd de H.M.S. Belfast uit de vaart genomen. Sinds 1974 is er het Royal Navy Museum in gevestigd. Je komt er te weten hoe hard het leven aan boord was.

Meer info: www.iwm.org.uk

Old Operating Theatre Museum

Een operatiekamer omgebouwd tot een museum? Het kan blijkbaar in Londen. Dit ongewone museum herbergt niet alleen een oude houten(!) operatietafel uit de beginjaren  19de eeuw maar ook de instrumenten waarmee toen een chirurgische ingreep gebeurde (messen, zagen, beiteltjes, …). Er is ook een zaaltje waar allerlei kruiden werden gedroogd voor de apotheek.  Een wel heel unieke kijk in de geschiedenis van de chirurgie.

Meer info: www.thegarret.org.uk

Golden Hinde II

Het galjoen is een replica van een oorlogsschip. Tussen 1577 en 1580 maakte sir Francis Drake als kapitein hiermee een wereldreis, vergezeld door vier andere schepen. De naam verwijst naar een hinde (vrouwelijk hert) dat op een wapenschild stond van ene sir Christopher Hatton, een beschermheer van deze rondvaart.

Als enige zou de Golden Hinde de reis om de wereld volmaken. Onderweg werd flink wat buitgemaakt door plundering van Spaanse en Portugese schepen. Met schatten, goud, zilver en juwelen beladen, zeilde de Golden Hinde terug naar Plymouth. De totale waarde moet volgens historici om en nabij de £600 000 geschat worden, vele miljoenen naar huidige geldwaarde.

Meer info: www.goldenhinde.com

Tate Modern

In een oude elektriciteitscentrale, op een oppervlakte van 34 000 m²,  werd er een gloednieuw museum geopend in het magische jaar 2000. Absoluut niet mooi dit bakstenen bouwwerk, maar wat binnenin te zien is, doet die lelijkheid al snel vergeten. Te vergelijken met het Musée d'Orsay in Parijs, stellen ze werken tentoon vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot nu. Er zijn permanente en tijdelijke collecties. Ook hedendaagse kustenaars kunnen hier de nodige aandacht krijgen. Gratis rondleidingen.

Meer info: www.tate.org.uk

Somerset House

Op deze plaats stond halfweg de 16e eeuw al een majestueus paleis, Somerset Place. Ondanks dat het een tijdje als residentie van het koningshuis werd gebruikt, raakte het immense gebouw in verval. Men besliste om het af te breken om plaats te maken voor een even zozeer imposant bouwwerk.

Het had al diverse functies als ministerieel gebouw, wetenschappelijk en culturele instelling. Vanaf de jaren 90 is het een locatie voor hedendaagse kunst, tijdelijke tentoonstellingen, … De mooi geplaveide binnenplaats is erg gezellig met fonteinen, terrasjes. Er vinden hier vaak optredens plaats. Tijdens de kerstperiode ligt er een ijspiste.

London Transport Museum

In een hoek van Covent Garden vind je het London Transport Museum. Zoals de naam het zegt, krijg je er een overzicht van de transportmiddelen die in Londen gebruikt werden vanaf de 19e eeuw tot vandaag. Je ziet er de bekende Londense taxi’s, de rode dubbeldekkerbus, volledig uitgeruste postkoetsen en maquettes over de bouw van de metro.

De collectie is zeer uitgebreid waarbij het visuele primeert. Je leert er op een interactieve manier gigantisch veel bij over de groei van het transport in een grootstad als Londen. Het is bijzonder kindvriendelijk.

Meer info: www.ltmuseum.co.uk

Royal Academy of Arts

Ze zijn gehuisvest in een prachtig gebouw maar hun geschiedenis is wel ouder. The Royal Academy of Arts is een vereniging of stichting opgericht in 1768 en steeds bestuurd door een groep van meer dan 70 kunstenaars. Die groep noemen ze de 'Academy'. Het is een eer om tot dit select clubje kunstlieden te mogen behoren.

In tegenstelling tot een klassiek museum is de leiding niet één directeur. Hun doelstelling is eveneens verschillend: zij hebben tot doel om de kunst in al zijn vormen te promoten. De bekendste en oudste wijze is hun zomertentoonstelling met kunstwerken die te koop worden aangeboden. De opbrengst van die verkoop gaat naar de financiering van de kunstacademie van The Royal Academy of Arts.

Meer info: www.royalacademy.org.uk

Reviews en beoordelingen Musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Londen: een weekje musea bezoeken? ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info