Citytrip Madrid: kathedraal

Neem de tijd om de te genieten van de kathedraal

De Cathedral Santa Maria Real Almudena is pas sinds 1993 ingezegend door paus Johannes Paulus II. Vanaf die datum is ze ook als dé stadskathedraal erkend. Ruim honderd jaar werd er aan gebouwd, echter met veel stilstand wegens burgeroorlog, onrust, financiële ontoereikendheid, … De naam is afgeleid van een graanpakhuis dat hier ooit stond. Het licht dat door de zijbeuken naar binnen valt, zorgt voor een aparte sfeer. Je moet zeker ook de kleinere glasramen met de groene tinten bekijken. Eentje boven het beeld van de H. Almudena en één bij de toegangsdeur.   Lees meer

De aparte lichtinval, het altaarstuk, de mozaïeken, graftombes, zijkapellen ... magistraal, die kathedraal.

  • Bezoek de kathedraal
  • Bestijg de trappen achter het altaar
  • Vergeet de Capilla del Santisimo niet 
  • Bewonder de mooiste barok in Madrid
  • Stap ook de oudste kerk van Madrid binnen
Gratis reisgids downloaden

Via trappen kan je achter het altaar naar een verdiep waar een beeld van de Madonna de la Almudena wordt vereerd. Bezoek ook de crypte. Honderden kapitelen, graftombes van 19de-eeuwse families. In een nis in een zijkapel vind je een reliek van paus Johannes Paulus II, die de kerk inwijdde. Ga ook eens de Capilla del Santisimo eens binnen. Er staat wel een bordje dat toeristen er niet toegelaten zijn. Je mag er enkel binnen om te bidden, dus …Ze is zeker de moeite, de gewijde stilte, de mozaïeken op de muren, … ongezien. De kathedraal is niet gratis, maar in 2015 betaalde je maar 1€.

Nog meer kerkelijke schoonheid in de buurt van de kathedraal

Catedral Castrense de las Fuerzas Armadas

Ook op deze plaats heeft ooit een cisterciënzerklooster gestaan. Pas in 1972 werd dit gesloopt. Eind 17de eeuw begon men met de bouw van de kerk naar de plannen van Juan Gomez Mora en de werken waren een halve eeuw later klaar. Het klinkt raar maar de kerk werd aangekocht door het Spaanse ministerie van Defensie, vandaar ook soms de benaming ‘Kathedraal van de Strijdkrachten’. De granieten gevel oogt misschien wat gewoontjes, beetje sober maar ga eens binnen kijken. Deze kerk is nauwelijks bekend, ten onrechte. De weelderige barok van het interieur is misschien wel het mooiste wat van deze bouwstijl te zien is in Madrid. De koepel, het gevoel van licht en ruimte, de fresco’s, ook de schilderijen (Luca Giordano, Ferro, …) zijn een streling voor het oog. Gratis toegang.

Iglesia de San Nicolás de los Servitas

 Reeds in documenten uit 1202 is er melding van deze kerk. Het is daarom de oudste kerk van Madrid die moet gebouwd zijn, gezien de mudejarstijl ergens in de 12de eeuw. Ga er ook eens binnen, niet groot en groots maar wel stemmig.  Gratis toegang. 

Reviews en beoordelingen Kathedraal Madrid

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kathedraal Madrid? Plaats je beoordeling

Vaesen Monique7 oktober 2017

Mooie kathedraal , opvallende plafond en tabernakel !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info