Citytrip Madrid: Plaza de Cibeles en bezienswaardigheden in de buurt

Zoek een plek en geniet tussen de mobiele gekte heen

Plaza de Cibeles vormt één van de belangrijkste verkeersaders van de stad zowel van noord naar zuid als van oost naar west. Jammer want het verkeer ontneemt veel van de schoonheid van het plein. De fontein in het midden werd tot 1864 door de lokale bevolking frequent bezocht omdat zij er drinkwater kwamen halen. Het beeld toont Cybele, de vruchtbaarheidsgodin, gezeten op een kar die voortgetrokken wordt door twee leeuwen. Zij verloor ooit een arm toen te enthousiaste voetbalsupporters van Real Madrid het beeld beklommen na een overwinning.   Lees meer

Met een beetje geluk neem je dé foto die je wou.

  • Vergeet niet te genieten ... tussendoor
  • Kijk hoe Cybele de leeuwen ment
  • Zie jij er een bruidstaart in?
  • Stel je het voor: schapen in de straat
  • Neem een doorkijkfoto aan de Puerta de Alcala 
Gratis reisgids downloaden

Banco de España met zowel een gevel op de Calle de Alcala als de Paseo del Prado is een immens gebouw opgericht eind 19de eeuw. Bevat kostbaar kunstwerk van o.a. Goya maar is jammer genoeg niet toegankelijk voor het publiek.

Palacio Comunicaciones

Je kan er moeilijk naast kijken, dit fantastische witte gebouw op de hoek. Kan je diegene die dit als een bruidstaart omschrijven ongelijk geven? Het is een ontwerp van Antonio Palacios. Bewonder de sierlijke gevel. Het zou kunnen doorgaan als een kathedraal. Ruim 100 jaar is dit het hoofdpostkantoor geweest. Nu zitten er diensten van het stadhuis gevestigd en kan je op het gelijkvloers naar het hoofdkantoor van Dienst Toerisme.

Weetje: Boze schaapherders

Het voetgangersgedeelte Paseo de Recoletos tussen Plaza Colón en de Plaza de Cibeles werd aangelegd langs een nu verdwenen smalle rivier de Abronigal. Langs de oever liep een schaapherderspad. Mesta, een vereniging die de wolindustrie vertegenwoordigt, is er nóg boos om dat de rivier werd drooggelegd. Soms gebeurt het dat schaapherders als teken van protest hun kuddes doorheen deze straat laten lopen. Probeer het je eventjes voor te stellen. 

Puerta de Alcala

Deze voormalige stadspoort, 21 m hoog, fungeert sinds het einde van het extreemrechtse Franco tijdperk als symbool van de herwonnen Spaanse democratie. Oorspronkelijk (in 1778) werd deze triomfboog gebouwd ter ere van Karel III. Ze heeft een neoclassicistische stijl. De poort en haar omgeving hebben bange momenten doorstaan. Vlakbij stierven ooit slachtoffers van de Inquisitie op de brandstapel. In de poort zelf zijn nog de kogelgaten terug te vinden van de moordaanslag in 1921 op Eduardo Diaz, toenmalig premier.

Reviews en beoordelingen Plaza de Cibeles

Heb je zelf tips of opmerkingen over Madrid: Plaza de Cibeles en bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info