Citytrip Madrid: Plaza San Andrés en Plaza de la Paja

Wandel langs alle bezienswaardigheden op twee pleinen zij aan zij

Haal eerst eens diep adem, want de bezienswaardigheden komen er nu in een sneltreinvaart aan op de Plaza San Andrés. En aan de achterzijde ligt de Plaza de la Paja, ten onrechte wat onbekend. Op de Plaza San Andrés vind je aan je rechterhand, het Museo de San Isidro over het leven van de H. Isidro. Hij verrichtte enkele wonderen en is sindsdien als patroonheilige erkend. Eveneens krijg je een boeiend overzicht over de ontwikkeling van Madrid vanaf de prehistorie tot de 17de eeuw. De kerk die aan hem gewijd is, de Iglesia de San Isidro el Real, ligt niet op onze wandelroute. Wil je er naar toe, dan moet je vanaf de Iglesia San Pedro el Viejo de Calle de Sogovia verder afstappen tot de Plaza Puerta Cerrada.   Lees meer

Je kan hier een paar uurtjes slijten, zoveel is er te zien.

  • Kom je aan op het plein, haal eens diep adem
  • Ontdek het leven van de H. Isidro
  • Bezoek de Iglesia de San Andres kerk
  • Vergeet zeker de Capilla de San Isidro niet
  • Ontdek het wat miskende Plaza de la Paja
Gratis reisgids downloaden

Iglesia de San Isidro el Real (niet op de wandelroute)

Barokke kerk. Gebouwd tussen 1622-1664 als kerk van een jezuïetenschool. Toen de jezuïeten verdreven werden (1767) kreeg het interieur een aanpassing in neoklassieke stijl. Ze is lang de kathedraal van de stad geweest tot Nuestra Senora de Almudena die rol overnam in 1993, zie verder. Het hoofdaltaar bevat de tombe van de H. Isidro, de patroonheilige van Madrid, en diens vrouw Santa Maria de la Cabeza. 
In één van de vele prachtige kapellen staat een Mariabeeld met een sjaaltje om de hals. Een herinnering aan het voorval toen Franco bij een bezoek zijn sjerp om het beeld hing. 

Iglesia de San Andres

Deze katholieke kerk ligt in wat vroeger een Moorse wijk was. Na de christelijke herovering werd ze opgericht. Door een brand tijdens de Burgeroorlog grotendeels verwoest. De barokke koepel valt vooral op. Gratis toegang. De H. Isidro kwam hier vaak over de vloer.

Capilla de San Isidro

Deze kapel is al wat rest van de oorspronkelijke kerk San Andres vóór de brand. De achtzijdige koepel is bijzonder gedecoreerd.

Stap de Iglesia de San Andres rond en zo kom je op het misschien wat minder bekende plein Plaza de la Paja. Aan je rechterhand zie je de toegang tot het Capilla del Obispa. Daal het plein af en neem dan links de Calle de la Redondilla, licht oplopend. Blijf bij een kruising rechtdoor stappen tot wanneer je op de brede Calle de Bailén komt. Ga daar naar links indien je de basiliek San Francisco el Grande wil bezoeken. Die zal je al opgevallen zijn. Indien je de basiliek niet bezoekt, steek dan de Calle de Bailén over en ga de Calle Don Pedro in tot aan het kruispunt met de Plaza Gabriel Miró. Ga daar naar rechts en loop tot bij de balustrade om er te genieten van een verrassend mooi zicht op de kathedraal Almudena.

Plaza de la Paja

Een wat ‘vergeten’ plein dat vooral tijdens de middeleeuwen het hart van Madrid vormde. Hier speelden zich vier eeuwen lang belangrijke gebeurtenissen af uit de Madrileense geschiedenis. Tijdens de islamitische bezetting was dit het meest belangwekkende plein. Later bij de verchristening werden mooie grote huizen errond gebouwd.

Capilla del Obispo, kapel van de bisschop, is eigenlijk de voorgevel van de Iglesia San Andres.

Reviews en beoordelingen Plaza San Andrés

Heb je zelf tips of opmerkingen over Madrid: Plaza San Andrés en Plaza de la Paja? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info