Citytrip Madrid: Plaza Colon en bezienswaardigheden in de buurt

Zoek de rust op na passage op het woelige Plaza Colon

Plaza de Colón is een reusachtig plein in Madrid dat je naar adem doet happen. Niet zozeer door de grootsheid maar eerder door de onophoudelijke vaart van het aan- en afrijdende verkeer. Het is genoemd naar Christopher Columbus, de ontdekkingsreiziger. Tussen de sliert auto’s kan je een neogotische zuil zien waarop Colón (Colombus dus) staat te wijzen. Daarachter kan je voorbij het Centro Cultural de la Villa (theater en tentoonstellingsruimte) naar een parkje met een waterpartij en vier blokken die symbolisch de schepen moeten voorstellen waarmee Colombus zijn reis naar Amerika maakte.   Lees meer

Als je goed kijkt, zie je de schepen waarmee Colombus op pad ging.

  • Laat je niet afschrikken op de Plaza de Colón
  • Zoek de schepen van Colombus 
  • Leer over de vogeltjes van Madrid
  • Spot het enige Gaudi-gebouw van Madrid
  • Bewonder de barok van de Iglesia De Santa Barbara
Gratis reisgids downloaden

Aan de zuidoostelijke zijde van het plein vind je het Museo Arqueológico en de Bibliotheca Nacional. De twee grote torens die een pistachegroene hoed lijken te hebben zijn de Torres de Colón, een kantorencomplex dat er sinds 1976 staat.

Palacio Longoria of Sociedad General de Autores de España

Deze met opvallende tierlantijntjes versierde gevel is opgetrokken begin van de 20ste eeuw  in opdracht van een bankier Javier González Longoria. Het oogt als de stijl van Gaudi maar de architect Riera heeft altijd beweerd dat hij er een art nouveau stijl voor ogen had. Het wordt aanzien als het enige gebouw in Madrid waar je de art nouveau stijl kan bewonderen.Je kan het niet bezoeken maar dat hoeft eigenlijk niet. De schoonheid zit hier duidelijk aan de buitenkant. Een club van schrijvers en kunstenaars heeft er o.a. hun thuishaven.

Weetje: De vogeltjes van Madrid

Als je over een zebrapad stapt, zoek dan niet naar de vogels. Het is in Madrid de gewoonte om begeleid onder het geluid van tsjilpende vogels veilig te kunnen oversteken. Het begint als het licht voor de voetgangers op groen springt. Houden ze op met fluiten, dan moet je zien dat je aan de overkant bent geraakt want een Madrileen trekt snel op met de wagen. 

Iglesia De Santa Barbara

Deze prachtige barokkerk wordt ook wel Iglesias de las Salesas Reales genoemd. Ze maakte deel uit van een klooster dat gebouwd werd om Barbara de Braganza, de Portugese vrouw van koning Ferdinand VI (regeerperiode halfweg 18de eeuw) wat rust te gunnen. Op de buitengevel zie je boven de middelste boog een medaillon. Het is een voorstelling van de zwangere H. Maagd aan haar nicht Elisabeth. De engelen in de buitenste nissen dragen een kruis en de Tafelen met de Tien Geboden. Het interieur is een mooi voorbeeld van laatbarok. Je vindt er de tombes van Ferdinand VI en zijn vrouw Barbara. In het hoogaltaar kan je kijken naar beelden van de H. Ferdinandus en de H. Barbara. Bemerk de prachtige groene marmeren zuilen. Gratis toegang.
Het aanpalende klooster viel ten prooi aan een brand in 1915, werd heropgebouwd eind 20ste eeuw en wordt nu gebruikt als paleis van justitie. 

Reviews en beoordelingen Plaza Colon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Madrid: Plaza Colon en bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info