Citytrip Madrid: Puerta del Sol en bezienswaardigheden rondom

Zoek de berin en de moerbeiboom op het plein Puerta del Sol

Puerta del Sol is hét centrale plein van Madrid. Vandaag kom je naar hier om te winkelen, om uit te gaan, om naar mensen te kijken en je te laten bekijken. De oorsprong van het plein gaat terug tot de islamitische tijd, toen hier de poort stond die de stad moest verdedigen tegen invallen uit het oosten. Het opvallende gebouw in rode baksteen vervulde talrijke functies: gevangenis voor politieke tegenstanders van Franco, ministerie van Binnenlandse Zaken en hoofdpostkantoor. Vandaar ook de naam “Casa de Correos” (of voluit: “Casa real de Postas o Correos”).

Ze staat er echt, 'Osa' het symbool van de stad, al is het even laveren.

  • Vis uit wat dit plein zo populair maakt   
  • Ontdek de oorsprong van de naam Madrid
  • Ga bij de berin van Madrid op bezoek
  • Bedenk dat het nieuwjaarsavond is en ...
  • Zoek het middelpunt van Madrid  
Gratis reisgids downloaden

Puerta del Sol is hét centrale plein van Madrid is de Puerta del Sol. Vandaag kom je naar hier om te winkelen, om uit te gaan, om naar mensen te kijken en je te laten bekijken. De oorsprong van het plein gaat terug tot de islamitische tijd, toen hier de poort stond die de stad moest verdedigen tegen invallen uit het oosten. Het opvallende gebouw in rode baksteen vervulde talrijke functies: gevangenis voor politieke tegenstanders van Franco, ministerie van Binnenlandse Zaken en hoofdpostkantoor. Vandaar ook de naam “Casa de Correos” (of voluit: “Casa real de Postas o Correos”). Ga eens voor de ingang staan en zoek op de stoep de ‘kilómetro cero’. De symbolische voorstelling van kilometer nul geldt als hét middelpunt van Madrid. Van hier uit worden alle afstanden gemeten naar alle Spaanse gemeenten, steden enz.

Maar de meeste toeristen komen op het plein om de rechtopstaande bronzen berin te zien die van een moerbeiboom eet. Oso y Madroño, over haar hebben we het, geldt als symbool van Madrid en staat er sinds 1967. ‘Osa’ betekent berin en ‘madroño’ is een moerbeiboom. Er bestaan verschillende theorieën over de betekenis. Eén ervan is dat de streek van Madrid ooit een geliefde plek was van beren die zich in een bos schuilhielden. In dit bos stonden ‘madroños’, bomen die vruchten droegen gelijkend op moerbeien. In een andere uitleg heeft men het over de vruchtbaarheid van het land rond Madrid en het bezit van de aristocratie. Het beeld staat op enkele meters van de ingang tot de metro, al zal je het misschien niet direct zien, omringd door een horde toeristen. De beer is terug te vinden op de officiële vlag van de stad waarop ook zeven sterren staan die verwijzen naar het sterrenbeeld van, jawel, de Grote Beer. Op het plein staat het ruiterstandbeeld dat de figuur van Karel III toont. Op nieuwjaarsavond is het een traditie dat velen hier per klokslag om middernacht één druif eten. Dat zou geluk moeten afsmeken voor het nieuwe jaar.

Weetje: herkomst naam Madrid

De naam van de stad is afgeleid van het Arabische Mayrit. Toen de Moren halfweg de 9de eeuw een fort bouwden op de plaats waar nu het koninklijk paleis staat, kwam rond de versterking een nederzetting tot stand. Die kreeg de naam Mayrit. Dat werd verbasterd tot Magerit en later Madrid. 

Reviews en beoordelingen Puerta del Sol

Heb je zelf tips of opmerkingen over Madrid: Puerta del Sol en bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info