Forum Romanum: kloppend hart van antieke Rome

Forum Romanum, het mooiste openluchtmuseum ter wereld?

Forum Romanum is het summum, het kloppende hart van het antieke Rome. Hier vindt je de meeste toeristen samengepakt al of niet begeleid met gids en de moderne middelen gebruikend, dus mét oortjes. Hier stonden de regeringsgebouwen, de mooiste monumenten, stonden triomfbogen te pronken, … Hier zetelde de Romeinse Senaat, de Curia, werd er onderhandeld op de markt, of liep men gewoon wat te paraderen …  Lees meer

Wie belangrijk was of zich achtte het te zijn, liep te pronken op het Forum Romanum.
  • Gebruik onze tip voor mooiste uitzicht
  • Loop waar iedere Romein vroeger ook liep
  • Waarvoor diende het Forum?
  • Lees enkele merkwaardige feitjes
  • Wat moet je zeker gezien hebben? 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

(bevat ook een wandelroute)

 Centrum van Europa

Het Forum Romanum was het centrum van het oude Rome. Dit openluchtmuseum ligt tussen de twee heuvels van het Capitool en het Palatijn. Het was hét centrale punt van het politieke, religieuze en economische leven. Hier werd geleefd, gesocialized, naar de markt gegaan, gebeden, vergaderd, recht uitgesproken en veel gefeest … Hierlangs kwam iedereen. Omdat steeds meer bewoners de omliggende heuvels kwamen bevolken, begon men met het bouwen van tempels en belangrijke politieke en religieuze gebouwen, werden kunstwerken opgericht.  Met een beetje overdrijving, van hier uit werd het Europa van toen bestuurd.

 En toen bleef het volk weg 

Je houdt het bijna niet voor mogelijk. Waar eens de keizers, consuls, senatoren, hogepriesters, vestaalse maagden en hier en daar wat gewoon volk mekaar voor de voeten liepen, zou deze mekkaplaats nadat de hoogste tonen van het Romeinse rijk waren uitgezongen in verval geraken. Kwam daar nog bij dat in 851 een aardbeving de gebouwen ook al flink door mekaar schudde. In 1084 kwamen de Noormannen op bezoek, en dat was heus geen beleefdheidsbezoekje. Ze plunderden als gek. Wat nog min of meer overeind stond werd functioneel aangewend als kerk, woonverblijf of als locatie … waar het vee rustig kon grazen.
Pas tijdens de renaissance kwam een opleving van de site op gang hoewel het nog zou duren tot diep in de 18de, begin 19de eeuw dat opgravingen werden opgestart en archeologen ernstig werk maakten van wat je vandaag uiteindelijk nog kan zien.

 Wat je zeker moet gezien hebben

Het is niet de bedoeling om in deze regels een zeer gedetailleerd overzicht te geven van wat er allemaal te zien is binnen het Forum Romanum. Met een plannetje bij de hand zal je vermijden om na enkele minuten het gevoel te hebben tussen ‘maar wat stenen, halve of hele zuilen, triomfbogen, afbrokkelende muren en andere ruïnes’ te stappen.
Enkele losse soms merkwaardige feitjes opgeraapt tijdens een rondleiding willen we je evenwel niet onthouden. Tussendoor vestigen we je graag je aandacht op bezienswaardigheden die je tenminste moet gezien hebben vooraleer je deze site opnieuw verlaat.

 Het mooiste zicht

Het mooiste zicht op het Forum Romanum heb je van achter de balustrade naast het Senatorenpaleis (foto). Met onze wandeling brengen we je er naarheen. 
Dáár heb je ook een goed zicht op de Scheve Toren van Rome. Niet alleen Pisa heeft er dus één. Het is de Torre delle Milizie. Deze woontoren, gebouwd begin van de 13de eeuw, behoorde toe tot verschillende families. Hij lijkt een dak te missen. Is ook zo want bij de aardbeving van 1348 donderden de twee bovenste verdiepingen naar  beneden. Het gaf ook aanleiding tot de licht hellende houding. Iets waar niet teveel poeha rond gemaakt wordt omdat immers anders geen kat meer naar die van Pisa zou gaan kijken, … zo hoorden we uit de mond van een Romein.

Merkwaardige overblijfselen 

Naar verluidt is de Zuil van Phokas, ter ere van deze Byzantijnse Keizer, het laatste grote bouwwerk dat op het Forum werd toegevoegd, het is dan 608 n.C.

De triomfboog van Titus, opgericht door de senaat ter ere van de Keizer, is de oudste Romeinse triomfboog (70 n.C.). Je ziet langs de binnenkant reliëfs. Een met de Keizer in zijn triomfwagen en de ander toont joodse gevangenen die de zevenarmige kandelaar meezeulen. Hij zou als model hebben gediend voor de Arc de Triomphe in Parijs.
De triomfboog van Septimius Severus op het einde van de site tegen het Senatorenpaleis moest Keizer Severus en zijn twee zonen eren. Recht er tegenover zie je zes zuilen van de Tempel van Saturnus.
Tempel Antonius en Faustina is de mooiste en ook best bewaarde uit de 2de eeuw n.C. De tempel werd opgericht op vraag van Keizer Pius die zo probeerde zijn overleden Faustina te verheerlijken.

De plaveien waar je over loopt zijn de kasseien van in de Romeinse tijd. Niet voor dames op hoge hakken precies. De Romeinen waren heel fier hoe ze hun bestrating legden. Die bestond uit vijf lagen. Er was door de bevolking een wegenbelasting te betalen. Iets wat onze regering overnam blijkbaar.

De Romeinen vereerden honderden goden. Logisch dat dus her en der tempels werden gebouwd om hen te eren. Maar dat deden ze ook met hun leiders.
De Tempel van Caesar werd gebouwd op de plaats waar zijn vermoorde lichaam werd verbrand. De plek werd ingewijd in 29 v.C. Nu worden er dagelijks honderden foto’s genomen omdat iedereen een foto wil van de tombe van Julius. Elk jaar op 15 maart, de sterfdatum van Caesar, komen Romeinen op deze plek geschenken brengen. De tempel Antonius en Faustina is de mooiste en ook best bewaarde uit de 2de eeuw n.C. De tempel werd opgericht op vraag van Keizer Pius die zo probeerde zijn overleden Faustina te verheerlijken.

Het Huis van de Vestaalse Maagden is nog in vrij goede staat. Je kan er inscripties zien en enkele beelden. Hier woonden ze dus, de Vestaalse Maagden. Zes jonge vrouwen, dochters van patriciërsfamilies, moesten constant het vuur brandende houden. Ze konden genieten van heel wat privileges maar eenmaal hun kuisheidsgelofte gebroken wachtte hen een minder prettige belevenis. Zij werden levend begraven.

Merkwaardige feitjes

Niet iedereen had een badkamer of een toilet in die tijd. Het was dan ook een gewoonte dat de Romeinen samen een bad namen. Toiletpapier bestond nog niet. Men gebruikte dan maar sponsen, die na gebruik werden uitgespoeld en … hergebruikt werden. Typisch voor de Romeinse hygiëne toen. 

Wat deed men in die tijd? Feesten en nog eens feesten. Feesten op zijn Romeins deed men als volgt. Men dronk zich Lazarus, wrat zich vol met gebraden apen, muizen (echt waar) om dan even over de omheining te gaan braken en nadien het drinkgelag gewoon verder te zetten. 

Hoe kunnen gebouwen van 2000 jaar oud nog in zo'n redelijke staat bewaard zijn gebleven? De Romeinen gebruikten in hun specie om beton te maken vulkaanas. Al eens bij stilgestaan hoe het er op zo'n bouwwerf aan toeging? 
Zonder hijskranen, hydraulische liften, betonmolens, enz

Reviews en beoordelingen Forum Romanum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Forum Romanum: kloppend hart van antieke Rome? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info