Colosseum, visitekaartje van Rome

Treedt binnen in de arena en laat je verbeelding los

Hét visitekaartje van Rome, 2000 jaar oud. In 72 v.C. werd de eerste steen gelegd in opdracht van keizer Vespanianus. Er werden heel veel Joodse gevangenen ingezet om het kolossale bouwwerk op zo korte tijd klaar te krijgen. Er werd heus niet zo lang gebouwd, amper 8 jaar. Naar verluidt bestond het ontwerpbureau uit 12 architecten.

Het openingsfeest duurde naar verluidt 100 dagen. Het Colosseum diende om het volk, rijk en arm, te vermaken. Hier vochten gladiatoren tegen elkaar of met dieren tot de dood. Een bezoek (betalend) is absoluut de moeite. Een korte voorstelling volgt verderop. Bezoek met een gids kunnen we absoluut aanraden, maar dan niet met de eerste beste ‘pseudogids’ die je in grote getale proberen een bezoek aan te paaien bij de ingang. Wij hadden een zeer goede ervaring met Ticketbar. Best op voorhand online boeken.  Lees meer

Het Colosseum bezoeken is een belevenis van jewelste waarbij mogelijks je verbeelding op hol slaat. 
 • Alle promoties Rome 4 dagen incl. vlucht

  Alle promoties Rome 4 dagen incl. vlucht

  Onze promoties zijn steeds inclusief ontbijtbuffet en vlucht h/t met Brussels Airlines. Ontdek ze nu van een eenvoudig hotel tot een chic 5* hotel en vergeet onze gratis reisgids met 2 wandelroutes niet te downloaden.
  va. € 259 - Boek nu
 • 'Herbeleef' in gedachten het volksvermaak 
 • Gebruik de tips voor een vlot bezoek
 • Lees over leuke details
 • Waar zaten de dieren te wachten?
 • Getuige van blijvende werkzaamheden 
 • Bezoek Colosseum met een gids
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

(bevat ook een wandelroute)

Tip: Je moet bij de ingang alles wat kan ‘piepen’ in je rugzak of tas deponeren (tablets, riemen, fototoestel, smartphone, …) om die door de scanner te laten passeren. Zoals op de luchthaven dus.

Een stukje Colosseum in de huiskamer

Bij de aardbeving van 1348 ging een groot deel van het Colosseum tegen de vlakte. Vele Romeinen zetten het op een lopen naar de site om een kostbaar stuk steen mee naar huis te nemen. Er wordt beweerd dat in heel wat Romeinse huizen nu nog deeltjes van het Colosseum de huiskamer opfleuren.

Veel ingangen 

Er zijn zovele ingangen om het volk in korte tijd en veilig te laten binnenkomen. Al vermoeden we dat de Keizer, hogepriesters, consuls en andere hooggeplaatsen niet hoefden aan te schuiven in de rij. 
Hoe hoger men zat, hoe armer men was. De hoogste treden reiken tot 50 meter hoog. Lange tijd waren er maar drie verdiepingen. Pas 90 n.C. krijgt het een vierde verdieping bij.  
Ruim 50 000 zitplaatsen, met staanplaatsen meegerekend konden 80 000 toeschouwers de vechtende gladiatoren aan het werk zien. Stel je eens voor wat voor lawaai dat moet gegeven hebben bij het aantreden van de gladiatoren in de arena. Om kippevel van te krijgen allicht.

Invloeden

Elke dag komen hier tienduizenden mensen over de vloer. Dát laat ongewild sporen na. Neem ook nog eens de invloed van wind, regen, sneeuw, luchtvervuiling, verkeersuitstoot enz, dan begrijp je dat men alles in het werk moet stellen om het Colosseum in een deftige toestand te kunnen bewaren. Daarom blijven er werkzaamheden aan de gang in het Colosseum.

Het kruis 

De plek waar een eenvoudig kruis staat dicht bij de piste, is de plaats waar de Keizer het spektakel bijwoonde allicht gezeten in een pluchen zetel en omringd door vrouwelijk schoon. Daarboven zaten volgens rangorde de consuls, senatoren, hogepriesters, hogerangofficieren van het leger, enz … Helemaal bovenaan was er plek voor de plebs, de armsten dus.

Vlees’ en spelen

Er werden tussen de 10 à 15 opvoeringen gebracht tijdens een dagje Colosseum.
Je had altijd een gladiator die met een schild vocht tegenover één die … met een lendendoek zich diende te beschermen. Dit was niet zomaar. Denk je dat áltijd de best beschermde gladiator won? Neen dus, er werd toen al flink gegokt bij bookmakers die zich rond het Colosseum opstelden. En soms moest dus de underdog ook eens winnen. Vaak was de Keizer de regisseur, m.a.w. hij besliste wie dan het gevecht moest winnen.  
Gladiatoren hadden vaak een drie jaar durende opleiding achter de rug. Velen daarvan waren slaven, zeg maar soort veredeld ‘kanonnenvlees’. Als de gladiator moe gestreden was en intussen nog niet verscheurd door de wilde dieren, dan kon hij bij het volk en de Keizer om genade smeken. Hij stak dan een vinger de hoogte in. Afkeuring volgde met de duim omlaag. Zwaaien met de zakdoek betekende de genadetoekenning.

Dieren

Er werd niet alleen man tegen man gevochten. Dieren mochten ook optreden. Die werden vanuit Afrika getransporteerd én bij aankomst geregistreerd. Vandaar dat men bijna zeker is dat ruim 1 miljoen dieren in de periode van 400 jaar dat het Colosseum als décor diende voor de ‘Spelen’ de dood vonden. 
De leeuwen, tijgers, giraffe, olifanten, … werden op temperatuur gebracht in de onderaardse kooien. Met een lift (er is nog eentje te zien) werden de beestjes naar boven gebracht en via gangen geleid naar toegangen tot de arena waar ze onverwachts dan op de gladiator werden losgelaten.

Nieuwtjes

Dat er veel bloed vloeide op de scène is niet moeilijk om denken. Er werd zand gestrooid om het bloed te absorberen. Wat deed men om de stank enigzins te verdoezelen?
Men strooide rozenblaadjes op de grond.

Bij slecht weer werd een canvaszeil over het Colosseum getrokken. 
Soms werd het Colosseum met water gevuld. Dan speelde men zeeslagen voor de ogen van de joelende menigte.

Je vindt allerlei type zuilen in het Colosseum: Dorische (1ste verdiep), Ionische (2de), Korintische (3de). De bovenste verdieping voltooid in 90 n.C. heeft geen bogen meer maar wel rechthoekige ‘vensters’. 
De ellipsvorm is 186 meter op 156 meter. De arena meet 70 m x 46 m.

Verval

Wat bloeit, raakt ook in verval indien het niet onderhouden wordt. Dat lot onderging dus ook het Colosseum. De zwanenzang begon al toen de afbrokkeling van het Romeinse keizerrijk begon tussen de 2de en 3de eeuw. Men raakte de opgevoerde shows intussen ook wat beu. Het verval zette zich helemaal door eind vijfde eeuw. Met de twee aardbevingen van 442 en 508 werden de muren al eens goed dooreengeschud en liep het Colosseum flink wat schade op. Het Colosseum ‘zweeg’, letterlijk zelfs want men ging er doden begraven. Meer leven kwam er opnieuw toen het theater als … steengroeve werd gebruikt. Veel van het marmer werd later nog gerecupereerd bij de bouw van kerken en paleizen toen Rome heropbloeide tijdens de renaissance.

Reviews en beoordelingen Colosseum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Colosseum, visitekaartje van Rome ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info