Akamas: puur genot voor de natuurliefhebber

Laat je inpakken door indrukwekkende natuur

Akamas is een schiereiland op het meest westelijke punt van Cyprus. Er wonen niet veel mensen, maar de fauna en flora is er des te meer. Ooit was dit wel anders. De naam Akamas is afkomstig van een strijder uit de Trojaanse oorlog (Griekse mythologie, ca. 1300 voor Christus). Hij was de zoon van Théseus en zou hier een stad gesticht hebben na een van zijn overwinningen. Maar waar die stad precies heeft gelegen weet men niet. Lees meer

Geniet van de prachtige natuur op Akamas en laat je verbazen door de immense flora en fauna.
  • Ontdek het westelijke schiereiland
  • Geniet van de schitterende fauna en flora
  • Bezoek de kloof van Avakas
  • Maak een wandeling langs de broedplaats van zeeschildpadden bij Lara Beach
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

 Akamas is het belangrijkste natuurgebied van Cyprus. De lobby van de toeristenhotels vormt echter een bedreiging. Hun idee is namelijk om de beschermde zone met 2/3 te verminderen. Daardoor zouden ze wegen kunnen aanleggen en ongerepte prachtige strandstroken kunnen inpalmen. Dit zou in de toekomst nadelige gevolgen kunnen hebben voor het prachtige natuurgebied.

Akamas is puur genieten en de ideale plek voor een relax vakantie. De natuur, zowel aan de kust als in het binnenland is overweldigend mooi. Wie er ooit rustig heeft gewandeld of met een 4x4 heeft doorgereden zal het nooit meer vergeten. Veel bezienswaardigheden zijn er echter niet, de Avakaskloof niet meegerekend. Twee locaties aan de westkust verdienen zeker je aandacht: de baden van Afrodite en de Fontana Amorosa. Beiden staan natuurlijk in verband met de godin van de schoonheid, Afrodite.

Kerk Agios Georgios

Dit is een vrij recente kerk, maar toch zeer bekend. Dit heeft wellicht te maken met de locatie, want je hebt vanaf deze plek een prachtig uitzicht. De oude kerk is er ook nog, maar op de plek van de nieuwe kerk stond vroeger een basiliek en een nederzetting. Wie naar de kust afdaalt zal er grotten zien die vroeger als schuilplaats werden gebruikt. Nu is de plek naast de kleine vissershaven vooral een klein toeristenplaatsje. Hier is ook meteen het einde van de geasfalteerde weg naar het noorden en Akamas. Wie verder wil, naar Avakas of Lara Beach, zal over een onverharde weg moeten rijden.

Kloof Avakas

Net voor je het dorpje (eerder een gehucht) van Agios Georgios binnenrijdt zie je aan je rechterhand een grote bruine pijl naar ‘Akamas peninsula 18 km’. Daar moet je afslaan om naar de kloof te rijden. In 2011 had je tot aan de kloof nog geen 4x4 nodig en kon je dus met een gewone auto tot aan de parking komen. Vandaar is het nog 1 km wandelen, iemand met een 4x4 kan dat laatste stuk uiteraard met de auto doen. De parking van de kloof ligt op zo'n 2 kilometer afstand als je in Agios Georgios bent afgeslagen. De kloof van Avakas is heel bijzonder, maar doet soms een beetje claustrofobisch aan.

In de winter kan je er niet in, omdat er water doorstroomt, maar in de zomer is de kloof wel toegankelijk. Dit laatste is wel onder voorbehoud, want van locals vernamen we dat sommige ‘organisaties’ de toegang verbieden tenzij je hen als gids neemt.

Lara Beach

Deze plek is duidelijk te herkennen zodra je in Agios Georgios bent. Het is een uitstekend punt in de zee dat wit gekleurd is. Het eerste strand van Lara Beach is alleen te bereiken met een 4x4 en bovendien valt er weinig te beleven, afgezien van het prachtige uitzicht en de rust die je er vindt.

Wat noordelijker, aan de andere kant van de landtong heb je geen toegang tot het strand (half mei tot begin oktober), omdat dit een natuurgebied is waar zeeschildpadden hun eieren leggen en laten uitbroeden. Je kunt echter wel een begeleide wandeling maken in de broedperiode. Met wat geluk staan er ook infotentjes van de natuurorganisaties met meer informatie over deze diertjes (alleen in de broedperiode).

Fontana Amorosa en Baden van Aphrodite

Deze plekken zijn op zich niet heel speciaal, het is vooral de kuststrook op die locaties die zo mooi is. Tijdens de route zal je eerst langs de Fontana Amorosa komen. Wie hiervan drinkt zou verliefd worden op die eerste die hij of zij ontmoet. Niet altijd een prettig vooruitzicht natuurlijk.. Als je van die bron drinkt is de kans echter groter dat je ziek wordt dan verliefd.

Bij de baden (eigenlijk is er maar één) van Afrodite is er een klein vijvertje, daar zou ze zich gewassen hebben na een van haar vrijpartijen. De legende vertelt dat wie zich er ook in wast de eeuwige jeugd zou vinden. Maar je kan het helaas niet meer testen, want het is tegenwoordig verboden om in het water te baden.

Reviews en beoordelingen Akamas

Heb je zelf tips of opmerkingen over Akamas: puur genot voor de natuurliefhebber? Plaats je beoordeling

T.Huizer12 oktober 2015

schitterend eiland met heel veel toeristische attracties,en heerlijk eten ,vooral de meze,akamas prachtig argeologische tours,ezel en boottochten,we spreken uit ervaring ... cyprus HEERLIJK

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info