Cyprus: Grieks-Cyprioten en Turken

UN en Britten houden oogje in het zeil

Geschiedenis van Cyprus en waarom is het in twee gesplitst?

Na de periode van de Oudheid en de Romeinen gaan we terug tot de kruistochten (11de tot 13de eeuw). Richard Leeuwenhart, de koning van Engeland, was op kruistocht en zijn schepen dreven even af. Ze kwamen op het eiland Cyprus terecht. Op een van die schepen zat zijn verloofde. De koning van Cyprus nam Richard’s verloofde gevangen. Vermits zijn boot ook dichtbij Cyprus was kwam hij zijn toekomstige bevrijden uit gevangenschap en heeft meteen die koning en zijn legertje verslagen. Cyprus kwam dan in zijn handen terecht (1190) en hij is er ook gehuwd. Lees meer

 • Lastminutes vliegvakanties tot - 45%

  Lastminutes vliegvakanties tot - 45%

  Ontdek nu de lastminutes vliegvakanties van TUI. Aanbiedingen tot -45%, ook voor vertrekken in juli en augustus. 8-daagse vliegvakantie in juli reeds vanaf € 489 p.p.
  va. € 389 - Boek nu
 • Turken kwamen en bleven in het noorden
 • Grillige geschiedenis tussen noord en zuid
 • Akkoord van 1960 snel geschonden
 • UN-troepen en Britten vormen buffer
 • Green Line is de scheidingslijn 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Richard Leeuwenhart wist niet goed wat ermee aan te vangen en verkocht het aan de ridderorde van de Tempeliers die het op hun beurt doorverkochten aan de familie Lusignan. Zij zouden hier 300 jaar heersen maar de bevolking werd er niet rijker door. Dan volgde er nog een bewind van 80 jaar door de Venetianen maar die werden op hun beurt verslagen door de Turken (Ottomaanse Rijk) in 1570.

De Turken hebben hier vervolgens 300 jaar de scepter gezwaaid en daardoor zijn natuurlijk heel wat Turken zich hier komen vestigen. Uiteindelijk gaven ze het bestuur van Cyprus over aan de Britten in 1878 in ruil voor militaire steun, maar het bleef wel Turks grondgebied! Omdat de Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog meededen met de Pruisen heeft Groot-Brittannië het eiland Cyprus als hun grondgebied geannexeerd. Na de Tweede Wereldoorlog begon de spanning tussen de Turkse minderheid en Grieks-Cyprische meerderheid. Deze laatste wilden een aansluiting met Griekenland wat de Turkse minderheid uiteraard niet wou.

Aartsbisschop Makarios richtte een verzetsbeweging op die de aansluiting met Griekenland moest bewerkstelligen. De Turken hadden dan ook hun verzetsbeweging om hiertegen te reageren. Makarios moest in ballingschap gaan maar dan volgden de feiten snel op elkaar. Groot-Brittannië, Griekenland en Turkije sloten een akkoord dat Cyprus onafhankelijk moest maken en dat het nooit zou mogen aangesloten worden bij een van die landen. Daartoe werd zelfs een nieuwe grondwet geschreven en Aartsbisschop Makarios werd de eerste president, we schrijven het jaar 1960.

Maar lang heeft de lieve vrede niet geduurd. Reeds in 1963 waren er opstanden, gevechten, aanslagen tussen beide gemeenschappen. Griekenland en Turkije speelden daarbij een grote rol maar ook de internationale gemeenschap. De UN-vredesmachten kwamen aan land in 1964 en vormden samen met de Engelse legerbasissen (die maakten deel uit van de overeenkomt van onafhankelijkheid) een buffer tegen de Turkse dreiging.  In 1974 waren het evenwel de Grieken die een putsch deden op de president Makarios. Hij kon echter vluchten maar de andere landen reageerden niet. Omdat de Turken schrik hadden dat ze nu zouden verdrukt worden hebben ze het land aangevallen en bezet. Het noorden van Cyprus is nog steeds bezet door de Turken.

Alhoewel de Turken het noorden van Cyprus als een apart land beschouwen heeft geen enkel land dit erkend. Het noorden van Cyprus is nog steeds bezet gebied. De Grieks-Cyprioten zijn moeten vluchten, werden gevangen genomen, gemarteld, verkracht en uiteindelijk werd er een definitieve opsplitsing overeengekomen. Deze lijn noemt men de ‘Green Line’. Het zou een bevelhebber van het leger geweest zijn die deze lijn op de kaart met een groene stift had getrokken. Nu kan je als toerist al naar het noorden reizen vanuit het Griekse deel. Vroeger was dit niet mogelijk. Doch eenvoudig is het niet en vraag vooraf duidelijk inlichtingen. Huurwagens mogen meestal niet naar dat Turks bezet deel reizen. De VN-troepen houden beide partijen uit elkaar en de Britse troepen hebben op het eiland nog steeds hun legerbasissen met een eigen luchthaven op het schiereiland Akrotiri.

Reviews en beoordelingen Geschiedenis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cyprus: Grieks-Cyprioten en Turken ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info