Cyprus: op verkenning in het Troödosgebergte

Verrassende ontdekkingen in de wildernis van Troödos

Tijdens deze rit door het Troödosgebergte bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden en kom je langs de mooiste uitzichtpunten. Alle wegen die in deze autoroute zijn opgenomen, zijn geasfalteerd en kunnen gemakkelijk met een gewone auto gereden worden. Toch willen we je er voor waarschuwen dat er zeer veel kleine en grote stenen op de weg kunnen liggen. De wegen worden maar af en toe gekuist en de rotsblokjes vallen dagelijks naar beneden. Op zo’n steen rijden kan een platte band veroorzaken. En voor wie met de motor rijdt is het nog gevaarlijker. Lees meer

Let gedurende de route zeer goed op de weg. Er kunnen rotsblokken en stenen op liggen. 

  • Let op voor stenen op de weg
  • Stop even bij het klooster Chrysorrogiatissa 
  • Bezoek het Kykkos klooster
  • Zie schapen tijdens je wandeling in Cedar Valley
  • Koel af bij de watervallen van Kalidonia
  • Rij langs de wijngaarden van Omodos
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Alle bezienswaardigheden tijdens de route worden duidelijk aangegeven met bruine pijlen. Starten doen we in Pano Panagia, de geboorteplaats van Makarios. Vanaf daar volg je de bruine pijlen naar de bezienswaardigheden aangegeven in de tekst hieronder en vanaf Kykkos is beschreven hoe verder te rijden om tenslotte in Omodos aan te komen.

Klooster Chrysorrogiatissa (Pano Panagia)

Eerst moet je het dorpje doorrijden voordat je bij het klooster aankomt. Dit is het klooster van O.L.Vrouw van de Gouden Granaatappel. Dat is eveneens een boom, die we te danken hebben aan Afrodite. Het is niet zozeer het klooster maar zijn ligging die onze aandacht trekt. Hoog bovenop een heuvel heb je er een prachtig uitzicht over het westelijk deel van het Troödosgebergte en Akamas. In het lager gelegen dorp Panagia (opgepast er zijn er meerdere met die naam op Cyprus) werd de beroemde aartsbisschop Makarius geboren. Het is mogelijk om zijn geboortehuis te bezoeken. De pijl hiervoor zie je als je terugkeert naar het dorp. Vervolgens sla je ook weer rechts af naar de Cedar Valley en het Kykkosklooster.

Cedar Valley

In tegenstelling tot wat sommige reisgidsen vermelden, zijn de wegen in deze wildernis geasfalteerd. Echter de snelheid die je er kan halen ligt zeer laag door de vele scherpe bochten. Dit bos of woud was vroeger moeilijk bereikbaar en nog steeds zijn wandelpaden er een zeldzaamheid. Wie goed oplet tijdens het wandelen kan misschien moeflons (schapen) zien. Ze zijn ongevaarlijk en leven hier in het wild. Let op: ga niet wandelen zonder je eerst goed geïnformeerd te hebben.

Kykkos klooster (Panagia tou Kykkou)

Zie aparte pagina.

Olympos

Onderweg naar Troodos zal je de berg Olympos zien. De berg is het best te herkennen door de grote witte bol van het weerstation bovenop de top van 1951 meter. Je komt ook langs skioorden. In de winter kan je hier volop aan wintersport doen, want de sneeuw ligt soms wel metersdik. In de nabijheid van de skipistes liggen twee toeristenoorden: Troodos en Pano Platres. Het stadje Troodos is eerder een dorpje en eerlijk gezegd niet veel soeps, behalve dan het bezoekerscentrum (nieuw) over het Troödosgebergte. Pano Platres daarentegen is een heus toeristenoord met een heleboel restaurantjes en ook een paar hotelletjes.

Vanuit Troodos volg je de richting van Platres en dan kom je langs het wandelpad naar de watervallen van Kalidonia. In de zomer is er door de droogte niet zoveel te beleven, maar in het voorjaar is het een mooie kleine waterval. Het is wel een eindje wandelen en je moet dus over wat tijd beschikken (ca. 2 uur).

Volg in Pano Platres de borden naar het lager gelegen centrum (Kato Platres) en van daaruit kan je doorrijden naar Omodos en Vasa. Blijf de hoofdweg volgen, er staan reeds pijlen naar Paphos.

Omodos

Je bent nu in het hart van de wijnregio, dat had je wellicht al gemerkt. Omodos is zowat het belangrijkste wijndorp. Centraal in het dorp ligt een klooster. Het centrum werd er als het ware rond gebouwd. Dit komt heel zelden voor, omdat de monniken meestal op zoek gaan naar rust en vaak afgelegen plaatsen opzoeken. Nog pittoresker is het zuidelijker gelegen dorp Vasa, daarvoor moet je wel even afwijken van de hoofdweg.

Reviews en beoordelingen Troödosgebergte

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cyprus: op verkenning in het Troödosgebergte? Plaats je beoordeling

danny neckebroeck1 maart 2018

De documentatie hielp mij voornamelijk bij het documenteren van mijn gemonteerde film over mijn rondreis in Cyprus in oktober 2015

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info