Cyprus: kerk bezoeken mag je niet missen

Boeiende ontdekking van Grieks-Orthodoxe godsdienst

Voor velen is de traditie en indeling van een Grieks-Orthodoxe kerk niet gekend. Daarom even een klein woordje over de aanwezige elementen. Vooreerst toch even waarschuwen dat je bij een kerkbezoek de schouders moeten bedekt zijn en de heren bij voorkeur een lange broek dragen of toch minstens tot onder de knie. Sommige kloosters verbieden zelfs vrouwen als bezoeker. De kerken die beschreven zijn in dit roadbook laten echter wel vrouwen toe. Lees meer

  • Kledijreglement
  • Soms verboden terrein voor vrouwen
  • Iconostase, belangrijke plaats
  • Verering door iconen 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Opvallend in de kerk is de ‘iconostase’. Deze wand vol met iconen schermt het altaar af van de gelovigen. De toegang  tot die ruimte is voorbehouden voor priesters en zijn direct aangestelden. In elk geval is een vrouw er nooit toegelaten! De centrale dubbele deur noemt men de ‘koninklijke deuren’. Links daarvan hangt er steeds een icoon met de heilige Maria (Panagia) en aan de rechterkant is dat Christus (Pantokrater). Bij de grote iconen op de iconostase is er steeds een afbeelding van de patroonheilige van die kerk en dikwijls ook van Johannes de Doper die een zeer belangrijke figuur is in deze godsdienst. 

Boven deze grote iconen zijn er heel wat kleinere iconen die allemaal heiligen voorstellen. Heiligen vervullen immers in de Grieks-Orthodoxe godsdienst een centrale rol. Dat zal je ook merken aan de talrijke muurschilderingen die taferelen voorstellen en een welbepaalde boodschap willen overbrengen. Centraal in de kerk, dikwijls niet ver van de toegangsdeur, staat er een tafel of leespupiter met daarop een icoon. Dat icoon is de afbeelding van de patroonheilige of een andere heilige die men in die periode wil in de kijker plaatsen.

Voor een beter begrip van andere symbolen en rituelen raden we aan met een gids een Grieks-Orthodoxe kerk te bezoeken in eigen land. Het is heel boeiend om ook die godsdienst te ontdekken. Zo kom je dan te weten waarom de gelovigen niet zitten maar rechtstaan en dat de diensten zo lang duren.

Reviews en beoordelingen Kerken bezoeken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cyprus: kerk bezoeken mag je niet missen? Plaats je beoordeling

Greet Vercauteren28 oktober 2018

Ja wij waren blij met de reisgids over Cyprus. Wij vonden enkel info over de grote steden Famagusta, Nicosia en Lapta. Wij hebben namelijk een rondreis gedaan door Noord-Cyprus wat nu in opmars is. Maar toch waren er ook nog praktische zaken die wij konden gebruiken. Wat misschien zeker wel nodig de melding dat mensen een Engels stopcontact moeten meenemen. Je kan overal in Euro betalen, maar in ons laatste 5* hotel was het moeilijker. De omrekening was altijd in hun voordeel zonder discussie, teruggeven op een bedrag kreeg je dikwijls Turkse Lire, dan kon je die laten omzetten aan de balie, waarbij je dan alweer verlies deed. Maar bon, we hebben een heel prachtige vakantie gehad. Nu terug Cyprus dan doen we het zuiden.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info