Kykkos klooster bezoeken? Dé topattractie van Cyprus

Monniken in het Kykkos klooster krijgen weinig rust door de vele toeristen

Als je aankomt bij het Kykkos klooster op een hoogte van 1318 m in het Troödosgebergte is het handig om te weten dat de ingang voor toeristen niet op de hoofdweg ligt maar via een zijweg. Je kunt je auto het beste parkeren op de parking die langs de hoofdweg ligt. Die parking is het best te herkennen aan de vele stalletjes. Er is ook een relatief goede stal waar je snacks en warme maaltijden kan kopen voor redelijke prijzen. De kwaliteit van het eten valt overigens relatief mee. Lees meer

Laat je verbazen door al het goud en zilver in het klooster en breng een bezoekje aan het museum.
  • Bezoek het klooster op grote hoogte
  • Trek een van de purperen jassen aan tijdens je bezoek
  • Ontdek waardevolle kunstschatten
  • Bezichtig dé trekpleister van Cyprus
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Om bij de hoofdingang voor toeristen te komen ga je bij de parking naar links, richting de officiële ingang (deze is normaal niet open voor bezoekers) en vervolgens neem je de eerste straat links, die omhoog gaat. Eenmaal boven ga je naar rechts en kom je aan bij de mooie ingang. Daar zie je purperen jassen hangen. Deze jassen moet je aandoen als je schouders bloot zijn of als bij heren de broek niet tot over de knie komt. Na die ingang kom je op een binnenplaats, ga hier naar links en in de hoek zie je het museum. In diezelfde hoek ga je naar rechts voor de andere binnenplaats waar je in de kerk kan. Let er wel op dat fotograferen in de kerk verboden is.

Dit klooster is het grootste en belangrijkste van Cyprus. De gebouwen zijn nog geen 200 jaar oud, maar de kloostergemeenschap werd al gesticht eind 11e eeuw. Toen kreeg het van de toenmalige keizer een heel waardevol icoon dat ooit door de apostel Lucas zou zijn geschilderd. De keizer deed dat als dankbetuiging. Spijtig genoeg kan je het icoon niet zien, het is bewaard in een rijk versierde koffer die zelf ook achter een scherm zit naast de Koninklijke deur in de kerk.

Nog meer goud en zilver zal je zien bij een bezoek aan de kloosterkerk. En in het bijhorende museum (de toegangprijs is te hoog als je geen grote interesse hebt voor iconen en de Grieks-Orthodoxe godsdienst) zijn er ook nog een heleboel schatten te zien. Het Kykkos klooster is dé toeristische trekpleister van Cyprus en de drukte zal je er dan ook moeten bijnemen. Waarom dan niet een andere kloosterkerk bezoeken in het Troödosgebergte? Niets kan ook maar tippen aan de overvloed van bezienswaardigheden in het Kykkosklooster. Bovendien zijn vele andere kerken en kloosters gesloten voor het publiek. Vergeet niet dat monniken zich vaak terugtrekken in kloosters voor rust en bezoekers brengen natuurlijk net het omgekeerde mee.

Het Kykkos klooster is ook historisch gezien zeer belangrijk. Aartsbisschop Makarios trad hier in het klooster en bracht het niet alleen tot aartsbisschop,maar later ook tot eerste president van Cyprus (1960 – 1974). Hij stierf in 1977 en ligt hier begraven. Zijn graf kan worden bezocht.

Vanuit het Kykkos klooster kun je makkelijk de pijlen volgen naar Pedoulas en vervolgens Troodos en Platres.

Reviews en beoordelingen Kykkos klooster

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kykkos klooster: de topattractie van Cyprus? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info