Citytrip Nicosia bezoeken? Ontdek de hoofdstad van Cyprus

Over Green Line, Byzantijns Museum, Cyprus Museum en meer

Nicosia (of Lefkosia) is de hoofdstad van Cyprus. Het is verdeeld in twee delen, omdat het noorden van Cyprus en de hoofdstad bezet is door Turkije. De lijn die de twee delen scheid is de Green Line en staat onder bewaking van de Verenigde Naties. Nicosia heeft uiteraard meer te bieden aan zijn bezoekers dan alleen de Green Line. Het bezit immers het belangrijkste archeologisch museum van Cyprus, het Cyprus Museum. De oudste vondsten in dit museum zijn wel 7000 jaar oud! Lees meer

Rust heerlijk uit van onze wandeling op een van de gezellige terrasjes van Laiki Geitonia.
  • Steek de Green Line over
  • Ga naar het Byzantijns museum
  • Bekijk eeuwenoude archeologische vondsten in het Cyprus Museum
  • Bezoek de Agia Faneromeni kerk
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Om de rest van Nicosia beter te leren kennen wandelen we door de oude stad met als start- en eindpunt de gezellige wijk Laiki Geitonia. Het hoogtepunt van deze tocht is het Aartsbisschoppelijk paleis met het Byzantijns museum en de kleine kathedraal. 

Nicosia ligt niet aan de zee, maar ver in het binnenland. Dit betekent dat het er in de zomer heel warm kan zijn. Al het openbare leven, ook de taxi's, ligt stil tussen 13u en 15u. De afstand van Paphos tot Nicosia (Lefkosia) bedraagt 150 kilometer (enkele rit). Voor toeristen die in Limassol verblijven is het ongeveer 80 kilometer. We willen je ervoor waarschuwen dat Nicosia wel eens zou kunnen tegenvallen als je reeds een bezoek gebracht hebt aan het Kykkosklooster in het Troodosgebergte, de opgravingen van Paphos en Kourion gezien hebt en badplaatsen zoals Paphos en Limassol bezocht hebt.

Toeristen met een grote interesse voor archeologie mogen het Cyprus Museum niet missen. En mensen die veel interesse hebben voor de Grieks-Orthodoxe godsdienst zullen tevreden zijn met het Byzantijns museum, maar als ze al in Paphos het Byzantijns museum en het museum in het Kykkosklooster bezocht hebben is de meerwaarde al veel minder. Deze conclusie hebben we getrokken uit de reacties van andere toeristen, die vinden dat het niet de moeite waard is gezien de grote afstand.

Aartsbisschoppelijk paleis

Voor het aartsbisschoppelijk paleis staat het standbeeld van aartsbisschop Makarios. Hij was de eerste president van Cyprus (1960-1974), geliefd door zijn volk en gehaat door het buitenland. Het paleis zelf kan je niet bezoeken, maar wel het aangrenzende Byzantijns museum.

Kathedraal

De kathedraal is de belangrijkste attractie in dit stadsdeel. Buiten de reguliere diensten kan je de kathedraal vrij bezoeken (gift is verwacht). De kleine kerk is zeer rijkelijk aangekleed en is gewijd aan de Heilige Johannes de Evangelist (Agios Ioannis).

Hadjigeorgakis Kornesioshuis

Dit is toch wel een van de bijzonderste gebouwen van Nicosia. Het is de vroegere woning van een tussenpersoon van Turkije en de Grieks-Cypriotische bevolking eind 18e eeuw. Er is nu een volkenkundig museum in ondergebracht, zeer kleinschalig maar erg leuk om te bezoeken, omdat de collectie is opgesteld in het decor van de vroegere bewoners.

Agia Faneromeni

Het contrast met de kathedraal is immens, als we het hebben over de omvang van de kerk. Het is dan ook de grootste kerk van Nicosia, gebouwd eind 19e eeuw. Normaal gesproken kan je deze kerk gewoon vrij bezoeken en ongestoord de mooie iconostase bewonderen. Buiten de kerk is er een mausoleum te zien ter ere van geestelijken die door de Turken werden vermoord.

Laiki Geitonia

Smalle straatjes die in de zomer vol staan met tafels en stoelen, winkeltjes die hun rekken ook nog in het smalle straatje plaatsen en dan de vele toeristen die zich langs al deze obstakels proberen te murwen. Dat is de beste beschrijving van de meest levendige wijk van Nicosia. Je moet dit echt gezien hebben. Als je iets wil eten of drinken en misschien zelfs waterpijp roken dan heb je hier een enorme keuze. De prijzen zijn conform de markt en over de kwaliteit en de hoeveelheid konden wij bij ons bezoek zeker niet klagen. Wij ervoeren deze wijk niet als een toeristenplek. Houd er rekening mee dat het hier heel warm kan zijn in de zomer.

Leventis museum

Het Leventis museum ligt in de wijk Laiki Geitonia en is een gemeentelijk museum. Het is vrij toegankelijk en zeer modern. Het brengt je de geschiedenis van de stad vanaf 3900 v.Chr. tot 2004, de datum dat Cyprus bij de Europese Unie kwam. Je leert er ook veel over de Cyprioten, hun klederdracht, tradities en nog veel meer. Dit museum is een echte aanrader!

Meer info op: www.leventismuseum.org.cy

Reviews en beoordelingen Nicosia

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nicosia: meer dan bezoekwaardig? Plaats je beoordeling

Karel De Sqaeger10 juni 2022

Noord-Cyprus wordt niet behandeld. Praktische informatie ontbreekt, zoals beste reisperiode, grensformaliteiten (de groen lijn), elektriciteit Engelse driepinsstrekkers, .

Paul 22 oktober 2019

Nicosia was verrassend mooi en gezellig. Niet druk(in oktober). Wel confronterend met de grenswacht tussen het Griekse deel en het Turkse deel. Zeker de grens oversteken, het is een héél groot verschil. De reisgids gaf ons voldoende tips zodat we heel veel moois gezien hebben.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info