Cyprus ontdekken per Jeep? Een onvergetelijke jeepsafari

Download de volledig uitgestippelde 4x4 route. Van kust tot kust met tussendoor avontuurlijke passages.

In deze reisgids stellen we een traject voor om te rijden met een 4x4, ervaring met een terreinwagen is niet nodig als je een paar basisregels hanteert. De andere mogelijkheden zijn varen met een speedboot, een georganiseerde boottocht, een natuurwandeling, een georganiseerde jeepsafari meemaken of met een gewone auto tot aan de twee uiterste punten rijden: de parking van de kloof van Avakas en de parking van de baden van Aphrodite (zie kaart in reisgids). Lees meer

Rijd met een 4x4 door de bergen van Akamas en zie de omgeving vanuit een andere invalshoek. 
  • Geniet van de prachtige uitzichten tijdens de jeepsafari
  • Voel de kracht van een 4x4-terreinwagen
  • Volg de tips voor rijden met 4x4
  • Ontdek de ongerepte natuur
4x4-route downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

(in betalende reisgids)

Jeepsafari Akamas, de mooiste route

Voor alle duidelijkheid: een 4x4 is onontbeerlijk om het voorgestelde traject te volgen. Je hebt geen ervaring nodig met een terreinwagen zolang je de volgende basisregels naleeft: kies steeds het deel van de weg met het laagste niveauverschil, rij niet op grote stenen, de kuilen en sporen neem je trager dan stapvoets, als jij en je passagiers hevig dooreen geschud worden dan rijd je te snel, een steile helling kan je met een 4x4 traag oprijden want die trekt er zich wel doorheen, doe dit traject niet als het regent of in de periode van november tot maart en op dit traject mag je vooral geen hoogtevrees hebben (niet als chauffeur en niet als passagier). Dit traject is absoluut niet gevaarlijk als je een normaal rijgedrag aanneemt en bovendien zijn er geen gevaarlijke afgronden.

De tijdsduur zonder bezoeken en met alleen korte fotostops onderweg bedraagt ca. 3 uur en de route is ongeveer 35 km lang. Het traject start in Agios Georgios bij de pijl waar je de hoofdweg verlaat en loopt tot net voorbij het bad van Afrodite (aan de parking waar de geasfalteerde weg start).

Let op: onderweg zijn er geen gelegenheden om een drankje te kopen of een snack te eten. Neem dus zeker drinken mee. Een platte band of andere panne behoort tot de mogelijkheden, zorg ervoor dat je het telefoonnummer van het verhuurbedrijf bij de hand hebt. Bij ons laatste bezoek hadden we op een paar locaties na overal goed bereik met de telefoon.

De route start bij het kerkje van Agios Georgios. Rijd vandaar heel even terug in de richting van Pafos en dan zie je links een grote bruine pijl naar Akamas. Hierna is het over met de geasfalteerde wegen en we volgen geruime tijd de kustlijn die zorgt voor een steeds wisselend landschap. Je komt langs onvergetelijke uitzichtpunten. Na ongeveer één kilometer kom je langs de parking van de Avakas kloof. Ongeveer 5 kilometer verder kom je langs Lara Beach. Er staan groene pijlen die je wegwijs maken in Akamas, daarbij is Neo Chorio een belangrijk oriëntatiepunt. Wij rijden echter tot op het einde van de onverharde weg en kiezen dan rechts voor de Fontana Amorosa.

Nu zal je een stuk door het nationaal park van Akamas rijden. Je ziet nog een pijl naar een kapel of je kan ook nog zijwegjes nemen, houd echter de tijd in de gaten, want het traject van de Fontana Amorosa tot het bad van Afrodite is het moeilijkst en daar zijn ook veel wandelaars. Wanneer je opnieuw langs de prachtige kustlijn rijdt zal je een pijl zien naar het pad dat je tot aan de Fontana Amorosa brengt. Dit is wel nog een stukje wandelen. Het traject naar de ‘Baths of Aphrodite’ (baden van Afrodite) is echter heel wat korter (2 minuten wandelen). Als je daar bent dan zal je merken dat de bewoonde wereld niet ver meer is.

De mooiste periode om dit traject te rijden is eind april tot mei want dan staan de bloemen in bloei en heb je veel kans op stralende zon met een helblauwe lucht. Natuurfotografen moeten zeker deze periode kiezen en trekken er het best een paar dagen voor uit want er is enorm veel afwisseling in het landschap in tegenstelling tot het Troödosgebergte.

Een georganiseerde jeepsafari kan je reserveren in elk hotel in Cyprus en neemt een volle dag in beslag. Let op: neem de safari naar Akamas en niet die naar Troodos, want dat is een totaal andere bestemming.

En dan zijn er uiteraard de wandeltochten. Je kan vertrekken vanuit verschillende locaties maar de meeste vertrekken vanuit de toeristische diensten (CTO-offices) in Kathikas of Lakki. De niet-geoefende wandelaar kan het best vertrekken vanuit Lakki of vanuit de parking net voor de baden van Afrodite. Let op: tijdens de zomermaanden is het zeer warm en dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen: water meenemen, zonnecrème, beschermende kledij tegen de zon en wandelschoenen zijn een must door de vele keien. Alle waterbronnen onderweg hebben de notering ‘niet drinkbaar’ meegekregen, neem daarom genoeg water mee.

Varen kan vanaf Paphos, maar het best is dat te doen vanaf Lakki (Latchi) aan de noordwestkust. Dit havenstadje is te bereiken via geasfalteerde wegen. Hiervoor rijd je naar Pollis en van daaruit zie je al de bruine pijlen naar enerzijds de baden van Afrodite en anderzijds Lakki. In onze reisgids geven we je de namen van een aantal verhuurbedrijven van speedboten. Met het openbaar vervoer kan je tot in Lakki komen. Houd er wel rekening mee dat er meestal geen openbaar vervoer is op zondag.

Reviews en beoordelingen Jeepsafari

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cyprus: een onvergetelijke jeepsafari? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info