Nieuwpoort: Stadhuis en kerk

Dames ten oorlog met Jan Turpin

Met je gezicht naar het stadhuis van Nieuwpoort zie je achtereenvolgens van rechts naar links: de O.L.Vrouwekerk met de beiaardtoren, het stadhuis en de stadshalle met de belforttoren, zo lees je in onze gratis reisgids. Alle vijf de gebouwen dateren uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Alles werd platgebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar later weer opgebouwd. Lees meer

Bezoek het meer dan tien meter hoge beeld van Jan Turpin.
  • Ontdek Nieuwpoort
  • Bezoek het stadhuis
  • Leer meer over Jan Turpin
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Bijzonder aan deze kerk is de beiaardtoren die er werd aangebouwd. Maar Nieuwpoort had reeds in de 15e eeuw een beiaard. Na de oorlog heeft het tot 1952 geduurd vooraleer er een gloednieuwe beiaard met 67 klokken werd ingehuldigd. Ondertussen is het een modern bespeelbaar instrument geworden. Er worden geregeld beiaardconcerten gegeven.Als het je leuk lijkt om er een bij te wonen, kun je het beste even bij de toeristische dienst informeren. .

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het stadhuis, dat werd niet heropgebouwd zoals vroeger maar wel vergroot. Het is opgetrokken in Vlaamse neo-renaissancestijl. Binnenin zijn de stadsdiensten en de toeristische dienst gehuisvest. Boven de toegangsdeur staat het oude wapenschild van Nieuwpoort en de benaming ‘Novus Portus’. De stad kreeg die naam in 1163 van Graaf Filips van den Elzas, Graaf van Vlaanderen, samen met een stadskeure en heel wat vrijheden. Toen reeds was Nieuwpoort als stad en haven economisch zeer belangrijk.

In het midden van de markt vindt je een arduinen steen met de aanhef van de stadskeure. Die steen werd gebeeldhouwd door Willem Vermandere. Links van het stadhuis staat de stadshalle waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1280, maar die volledig werd heropgebouwd in 1920. Momenteel is deze in gebruik voor grote feesten en tijdelijke tentoonstellingen.

Jan Turpin, de grootste reus van Europa

Jan Turpin leefde in de 15e eeuw en als burgemeester gaf hij opdracht aan de vrouwen om mee te vechten met hun dappere echtgenoten. Dankzij deze al even moedige dames wonnen ze in 1489 veldslagen tegen de Fransen, de Gentenaars en de Bruggelingen. Dat was een primeur in Europa. Jan Turpin is nu vereeuwigd in een reus van 10,60 meter hoog. Er zijn niet minder dan 24 dragers nodig bij een optocht. Hij is te zien bij de grote feestelijkheden, ook in het buitenland.

Reviews en beoordelingen Stadhuis en kerk

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nieuwpoort: Stadhuis en kerk? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info