Vulkaan Mount El Teide op Tenerife beklimmen? Alle tips + tickets kabelbaan

Alle info + tickets voor je bezoek aan deze Mega Vulkaan online kopen

De vulkaan van Mount El Teide op Tenerife is een symbool voor het eiland. De naam Tenerife betekent ook “witte berg”, waarmee wordt verwezen naar de El Teide. Het is één van de grootste trekpleisters van de Canarische eilanden. En dat mag je heel nemen, want deze vulkaan is de hoogste vulkaan van de eilandengroep en verder ook de hoogste berg van Spanje. Ieder jaar komen meer dan 4 miljoen toeristen naar het nationale park van El Teide, wat het een van de populairste natuurlijke attracties in heel Europa maakt.

Koop je tickets online

Met de kabelbaan naar boven: boek je tickets online

Je kan de vulkaan beklimmen met de kabelbaan en dat is een unieke ervaring. Je krijgt een fenomenaal uitzicht over de Atlantische Oceaan en de andere Canarische Eilanden. Op de top van de vulkaan is een planetarium gevestigd dat je ook kan bezoeken. Tickets zijn erg in trek, dus koop best je tickets vooraf online om zonder zorgen je bezoek te plannen. Reserveer je tickets online.

1. De vulkaan van El Teide

1.1. De hoogste bergtop van Spanje

De El Teide vulkaan is 3718 meter hoog. Al begint de berg eigenlijk op de bodem van de oceaan en kom je in totaal op 7500 meter uit, maar dat kan je natuurlijk niet zien. Zo is dit de hoogst gelegen bergtop in Spanje. En als je vanaf de bodem van de oceaan rekent is Mount del Teide de 3e grootste vulkaan in de wereld. Alleen de Mauna Loa en Mauna Kea op het eiland Hawaii (V.S.) zijn nog groter.

1.2. Niet zo oude vulkaan

El Teide is relatief gezien een vrij recente vulkaan. Men schat dat hij 150.000 jaar geleden is ontstaan als gevolg van een uitbarsting van een andere vulkaan: de Las Cañadas. De Pico del Teide is min of meer eenslapende vulkaan, hij barstte voor het laatst uit in 1909. Als de vulkanologische archieven kloppen, zou dat ongeveer iedere eeuw een keer gebeuren.

1.3. Parque Nacional del Teide

In de jaren ‘50 werd hier het Parque Nacional del Teide opgericht, waardoor de vulkaan en de omliggende landschappen beschermd zijn. Sinds 2007 staat het gebied ook op UNESCO-lijst voor werelderfgoed. Het nationaal park beslaat bijna 19000 hectare op zo’n 2000 meter boven zeeniveau.

Teide Nationaal Park - Tenerife

2. Het Centro de Visitantes

2.1. Waar vind je het centrum voor bezoekers?

De vulkaan van El Teide is dus gelegen in het bijbehorende nationaal park. Naast de vulkaan zelf, kan je ook nog meer attracties bezoeken in het natuurgebied. Er is een bezoekerscentrum voorzien aan de entree van het Parque Nacional aan El Portillo. Dat vind je vlakbij de weg richting La Laguna en Puerto de la Cruz.

2.2. Waar kan je best je bezoek aan El Teide starten?

Eigenlijk is het bezoekerscentrum de beste locatie om je dag in het nationaal park te beginnen. Er is een tentoonstelling die je een en ander over de vulkaan en het natuurgebied vertelt en je ziet ook beeldmateriaal van de laatste uitbarsting van meer dan 100 jaar geleden.

Hier is ook het startpunt van een aantal aangename wandelingen in het nationaal park. De brengen je langs de vele flora en fauna. Zo kom je de Tajinaste Rojo of Rode Ossentong tegen, een iconische plant voor dit gebied..Al zal je te horen krijgen dat de vertaling “Toren van Juwelen” is, dat klinkt al iets fraaier natuurlijk.

Verder kan je ook niet naast de vele hagedissen kijken. Ook in de buurt van de hoofdingang laten ze zich vaak zien, waar ze eetresten van de toeristen komen meegrissen.

3. De bekendste rotsen bij de vulkaan

3.1. Roques de García

Aan de voet van de berg, nabij de hoofdingang, bevindt zich de rotsformatie van Roques de García. Deze rotsen kregen vorm door opeenvolgende uitbarstingen en magmastromen die de bodem deden eroderen door de eeuwen heen. Op deze rots is ook een panorama, klim daar zeker eens naartoe voor een fraai zicht over Llano de Ucanca: een dramatisch ogende vlakte die gevormd is door zwarte lava. Ook de rotsformatie van La Catedral is vanaf daar goed te zien .

3.2. De Roque Cinchado

Roque Cinchado is de meest bekende rotsformatie van het El Teide nationaal park. Het is een eenzaam ogende rots die naar boven toe uitsteekt. Het is een symbool van Spanje. Ze is zelfs ooit gedrukt op de vroegere Spaanse geldbriefjes. Ze heeft de bijnaam: vinger van God vanwege de vorm. Een andere naam is de versteende boom.

Tenerife El Teide kabelbaan

4. Hoe kan je naar de top van de El Teide vulkaan?

4.1. Met de wagen

Er is een autoweg langs de flanken van de vulkaan op Tenerife. Je kan dus een heel stuk met je wagen naar boven rijden. De klim is niet gevaarlijk, de wegvakken zijn behoorlijk breed voor een bergpas en er staan voldoende vangrails voor moest het ergens mis kunnen lopen. Na de bochtige klim arriveer je in het Parque Nacional. Je kan dan verder rijden tot boven de 2000 meter hoogte, waar je een parking vindt nabij de kabelbaan richting de top.

4.2. Neem de kabelbaan tot op de top

De kabelbaan brengt je naar het plateau van La Rambleta op een hoogte van 3550 meter. Heb je een goede conditie en tijd en zin om te wandelen? Dan kan je de klim naar de top ook al wandelend doen vanaf de parking, maar die wandeltocht is erg zwaar en je hebt er wel wat uren voor nodig. Als je wil wandelen naar boven, maak je er dus best het doel van je dag van

In de buurt van de top lopen 3 andere wandelingen die vrij goed staan aangeduid:

 • De eerste wandeling brengt je naar het panorama van Pico Viejo. Daar kan je de oorspronkelijke top van El Teide bekijken die wat lager ligt (3135 meter boven zeeniveau).
 • Een ander wandelpad loopt tot aan het panorama van la Fortaleza. Dat kijkt uit op het noordelijke deel van het eiland. Als het weer helder genoeg is, zie je in de oceaan ook nog enkele van de andere eilanden.
 • Het laatste pad is wellicht het meest spannende, want dan ga je naar de krater: de Sendero Telesforo Bravo op 3718 meter boven zeeniveau. Die wandeling kan je alleen doen wanneer je een speciale toelating hebt aangevraagd vooraf .

5. Het zonne-observatorium op de vulkaan

5.1. Grootste observatorium voor de zon in de wereld

Er is ook een astronomisch centrum gevestigd op de berg. Op 2390 meter boven de zeespiegel ligt het Observatorio del Teide, nabij Izaña. Het planetarium werd opgericht in de jaren ‘60. Het zou voor astronomen een uitstekende locatie zijn om de sterrenhemel te onderzoeken, niet alleen vanwege de hoge ligging, maar ook door de afwezigheid van luchtvervuiling en de complete duisternis in de nacht. Het planetarium zou ook het grootste zonne-observatorium in de wereld omvatten.

5.2. Hoe kan je het planetarium op El Teide bezoeken?

De sterrenwacht is geopend van april tot december en er zijn begeleide tours met ervaren gidsen. Qua taal is er keuze tussen Spaans, Engels of Duits, die elk op andere dagen en tijden vertrekken . Op vrijdagen en zaterdagen heeft het planetarium zijn sluitingsdagen..

 • Engelstalige rondleidingen gaan iedere maandag en donderdag door om 15 uur. Ook op dinsdag en woensdag is er een Engelse tour om 12 uur.
 • Spaanse rondleidingen gaan door op maandagmiddag om 12 uur, op woensdag om 15 uur en op zondag om 11 uur.
 • Duitstalige rondleidingen kan je volgen op dinsdag om 15 uur of op donderdag om 12 uur en op zondag om 13.30 uur.

Voor je bezoek met gids aan het planetarium koop je vooraf tickets online. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Er zijn ook wat leerrijke momenten. Zo mag iedereen door een echte sterrenkijker zonnevlammen observeren, wat toch wel iets speciaals is.

Naast de korte tour is er ook een dagtour van 8 uur lang waarbij je het hele observatorium leert kennen en de kans krijgt om naar de sterren te kijken bij de sterrenwacht.

Wil je naar het planetarium en ook nog naar de top van de vulkaan? Dan zijn er ook combitickets verkrijgbaar om beide activiteiten te doen.

Teide observatorium

6. Openingstijden van Parque Nacional El Teide

 • Je kan normaal gezien iedere dag van het jaar naar boven. Om veiligheidsredenen kan de autoweg soms wel gesloten worden tijdens de wintermaanden wanneer het ijzelt of sneeuwt op de hoogtes boven de 1500 meter.
 • De parking aan de kabelbaan is open van 8 uur tot 18 uur.
 • De kabeltram zelf is iedere dag open van 9 uur tot 16 uur, tenzij de weergoden er anders over beslissen natuurlijk. Bij zware windstoten gaat de kabellift om veiligheidsredenen dicht.

7. Welke kaartjes heb je nodig op El Teide?

7.1. Tickets voor de kabellift

Ga je te voet naar boven? Dan kan je gratis de zware wandeltocht maken. Voor de kabelbaan Téléferico van en naar de top heb je wel tickets nodig. Boek online je toegangstickets tot de kabelbaan vanaf 33 EUR.

7.2. Begeleide tochten of sterren kijken op El Teide

Er zijn ook tochten met gidsen mogelijk in het natuurgebied van El Teide. Zo kan je ook onder begeleiding van een ervaren tourgids tot aan de vulkaankrater doorgaan om die te bewonderen. Alle nodige toegangen zijn inbegrepen in die tours.

Ook ‘s nachts zijn er mogelijkheden. Zo kan je een tour boeken met diner en vervolgens de klim naar de vulkaan om te gaan sterrenkijken . De nachtelijke tours zijn te volgen in het Engels, Spaans of Duits en duren 8 uur. Een unieke ervaring om de sterrenhemel te zien zoals je hem nog nooit eerder zag .

7.3. De vulkaankrater gaan ontdekken

Je mag alleen naar de vulkaankrater van El Teide op vertoon van een speciale toelating en je paspoort. Je moet je toelating tot de krater vooraf online vragen en ophalen in het Oficina del Parque Nacional in Santa Cruz. Je moet op zich niet aan bijzondere voorwaarden voldoen. De toelatingen worden vooral uitgeschreven om het aantal bezoekers te beperken. Maximaal 200 mensen per dag mogen naar de krater gaan. Het spreekt vanzelf dat de reservaties voor de krater doorgaans al maanden op voorhand op zijn, dus reserveer zeker 3 tot 6 maanden voor je reis. Je krijgt een specifiek uur toegewezen waarop je op je gewenste dag naar de krater mag gaan, wees dus ook zeker op tijd.

Er zijn ook eenvoudiger mogelijkheden om toch de krater te zien. Je kan ook met een gegidste groepstour meegaan waar een bezoek aan de krater inbegrepen is. Zo moet je niet individueel die hele toelating gaan regelen.

8. Hoe wachtrijen vermijden?

De wachttijden aan de kabelbaan kunnen in drukke periodes wel oplopen. Het zou evenwel jammer zijn om de trip naar boven daarom te laten vallen, want het panorama op de top is echt fenomenaal. Om de drukte wat te ontlopen is het raadzaam om voor 10 uur of na 13 uur de kabellift te nemen. Er zijn ook skip-the-line tickets voor de kabelbaan online verkrijgbaar. Zo moet je in ieder geval niet aanschuiven bij de kassa.

9. Hoe geraak je bij El Teide?

9.1. Met de bus

Vanaf Playa de las Americas loopt buslijn 342 naar Pico del Teide. De bus vertrekt daar om 9u30 en passeert onderweg langs Los Cristianos, daarna langs Arona en tot slot langs Vilaflor tot aan de Parador. Vanaf daar is het wandelen. De bus staat klaar voor de terugkeer om 15.15 uur bij de ingang bij El Portillo, om 15.35 uur passeert de bus bij de kabelbaan en om 15.40 uur kan je de bus terug nemen bij de Parador.

9.2. Op de vulkaan met de wagen:

Met de wagen kan je via 6 verschillende wegen naar de vulkaan. Je kan ook een heel eind naar boven rijden tot aan de kabelbaan, waar een gratis parking voorzien is voor auto’s.

 • Uit zuidelijke richting rij je langs Los Cristianos en daarna naar Arona tot aan Pico El Teide. Sla linksaf bij La Camella richting La Escalona en rij door naar het dorp Vilaflor. Je kan daar ook geraken via San Miguel. Dan ga je verder tot je bij het Parque Nacional uitkomt langs Llano de Ucanca. Via het knooppunt A van de wegen TF38 (Chio), en TF21 (El Portillo of Vilaflor) kom je bij je bestemming.
 • Kom je uit westelijke richting? Dan vind je langs Chio een kalme weg die minder bochtig is. Vanaf de stranden ga je naar del Teide, nabij Chio volg je het Parque National Del Teide langs de TF38. Tot je bij de kruising met de TF21 komt.
 • Uit noordelijke richting volg je de weg door Puerto de La Cruz, daarna langs La Orotava en tot slot langs Aguamansa langs de TF21 naar knooppunt B van de wegen TF21 en TF24. Je kan ook een andere route nemen die via La Laguna loopt, tot aan La Esperanza en daarna langs El Portillo om via de bossen bij hetzelfde knooppunt B te komen.
 • Uit oostelijke richting ga je via Güímar. Er zijn 2 afritten mogelijk: Arafo of afrit II van Güímar naar Montaña Colorada. Rij verder tot El Portillo om bij het knooppunt B uit te komen.

10. Handige tips voor je daguitstap El Teide

 • In het Parque Nacional is geen tankstation te vinden, tank dus voldoende benzine in de wagen en onderschat de reisafstand niet.
 • Een trui is nuttig voor wanneer je naar boven gaat. De temperaturen kunnen er aanzienlijk frisser zijn en het kan er stevig waaien.
 • Doorgaans stijgt de berg boven de wolken uit, waardoor je vrijwel altijd zon hebt op de top. Smeer je dus wel in tegen de zon.
 • Voorzie stevige wandelschoenen of bergschoenen wanneer je wilt wandelen.
 • Voorzie genoeg water (1,5 tot 2 l per persoon) en een snack of lunchpakket.
 • Hoogteziekte is een gevaar dat je wil voorkomen. Probeer tijdens het wandelen genoeg pauzes in te lassen.Wie niet in optimale conditie verkeert, kan beter de kabelbaan nemen. De wandeling van de parking naar de top duurt makkelijk een halve dag. Begin dus ‘s morgens vroeg als je de zware wandeling wilt doen.
 • Neem de kabellift voor 10 uur uur of na 13 uur uur en boek je tickets vooraf online om niet te veel tijd te verliezen in de rij.

11. Filmpje: kabellift op de vulkaan

Nieuwsgierig geworden naar hoe de vulkaan eruitziet? Deze video toont je alvast een trip in de kabeltram naar de top. Wil je het allemaal in het echt zien? Reis dan zeker naar de Canarische eilanden!

12. Overnachten in de buurt van het Nationaal Park

Hotel Parador de Las Canadas del Teide

13. Download je reisgids Canarische eilanden

Niet missen tijdens je vakantie op de Canarische eilanden? In onze reisgids hebben we alle bezienswaardigheden voor je samengevat, 140 stuks in totaal.

Je krijgt er ook de GPS-locaties bij. Download je reisgids hier.

Reviews en beoordelingen Vulkaan El Teide

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vulkaan El Teide? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info