Reims: een stad met prachtige kerken

De kathedraal, de basiliek van Saint-Remi en de Saint-Jacques kerk

De kathedraal Notre-Dame is natuurlijk erg indrukwekkend, maar op je citytrip Reims zijn er nog veel meer mooie kerken te zien. In onze reisgids kun je daar alles over vinden. De huidige kathedraal van Reims dateert uit de 13e eeuw en werd na de vernietiging van Reims in 1918 grondig gerestaureerd. Wat vooral opvalt aan de kathedraal is het machtige roosvenster, maar er zijn ook tal van mooie wandtapijten te vinden, indrukwekkende gebrandschilderde ramen en de catechismus die werd afgebeeld in 2303 beeldjes. De kathedraal is een voorbeeld van gotische kunst en het roosvenster met een diameter van wel 12,5 meter is zeer indrukwekkend. Lees meer

Het wordt een moeilijke keuze als we je vragen welke kerk jij de mooiste vindt. 
 • Hostellerie du Mont Aimé***(*) inclusief 2x diner en extra's

  Champagne 3 of 4 dagen gastronomisch

  Hostellerie du Mont Aimé ***(*) ligt tussen de champagnevelden van de Côte des Blancs. Talrijke champagnekelders in de onmiddellijke omgeving. Inclusief 1x 4-gangendiner, 1x gastronomisch 5-gangendiner, bezoek champagnekelder, 1 fl. champagne.

  va.€ 275 - Boek nu
 • Bijzonder knap religieus erfgoed te zien in Reims 
 • Bezoek de prachtige kathedraal van Reims
 • Bekijk de eenvoud van schoonheid van de basiliek Saint-Remi
 • Bewonder de mooie glasramen van de Saint-Jacques kerk
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De volledige reisgids gratis bij reservatie van een weekendje.

De eerste kerk dateert van de 5de eeuw, in die kerk werd Clovis gedoopt door de heilige Remigius (rond het jaar 500, men weet het niet precies). Na die eerste kleine kerk zou er nog een andere kerk gebouwd worden, die brandde echter af in het jaar 1210, in 1211 begon men met de bouw van de huidige kathedraal. Het is een meesterwerk van de gotische kerkenbouw. De bijna afgewerkte kathedraal van Laon was een voorbeeld. Met dit verschil dat het hier niet zo snel ging, ze hebben er 300 jaar aan gebouwd, tussendoor was er zelfs nog een heftige brand in het dak. De kathedraal behoort, samen met het Palais du Tau, tot het UNESCO Werelderfgoed sedert 1991.

Basiliek Saint-Remi

Door velen vergeten, maar nog steeds een beeldschone kerk. De basiliek van Saint-Remi in Reims is een romaanse kerk uit de 11e eeuw die door zijn soberheid, grote hoogte (122 m) en kleine ramen een speciale sfeer uitstraalt. Deze basiliek werd genoemd naar de heilige Remigius die Clovis heeft gedoopt. Zijn graftombe is te zien achter het altaar in de basiliek. Niet ver van het zijportaal waar je de basiliek binnenkomt, staat een standbeeld van de doop van Clovis. Maar de doop vond niet hier plaats, maar wel in de kathedraal.

Kerk Saint-Jacques

Deze kerk die zich aan de rand van de stad bevindt is na de basiliek Saint-Remi de oudste kerk van Reims. Ze valt bijna niet op door haar eenvoud. Als de kerk open is moet je vooral de moderne glasramen bezichtigen. De ramen werden geplaatst vanaf de jaren 60 tot het einde van de vorige eeuw. De toenmalige burgemeester, Jean Taittinger, wees hiervoor de Tsjechische kunstenaar Joseph Sima aan. Hij was illustrator voor grote dichters in de periode tussen de twee Wereldoorlogen. Zijn werk is te herkennen aan een grote steen. De steen zou afkomstig zijn uit een legende die hem enorm fascineerde. Later werden ook nog Vieira da Silva (vooraan in de kerk te zien) en Benoît Marq (de blauw-witte ramen) betrokken bij de productie van de glasramen. In de kathedraal zijn nog meer prachtige glasramen te zien van onder meer Marc Chagall en in de basiliek van Saint-Remi zijn er werken van Charles Marq te zien, de vader van Benoît Marq. De kerk Saint-Jacques is een bezienswaardigheid die je zeker moet opnemen tijdens je citytrip Reims.

Reviews en beoordelingen Kathedraal, basiliek ...

Heb je zelf tips of opmerkingen over Reims: een stad met prachtige kerken? Plaats je beoordeling

Omer willems24 augustus 2019

Meer info over de belangrijkste stukken De top 5 of 10 van zaken die men moet gezogen hebben

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info