Noord-Spanje: Vitoria-Gasteiz

Ontdek vele winkels, musea, parken en gezellige pleinen

Vitoria-Gasteiz is de zetel van de Baskische regering. De stad telt meer dan 200.000 inwoners. Het is een moderne stad met een heel oude stadskern, waardoor dit een geliefde bestemming is bij veel toeristen tijdens een vakantie in Noord-Spanje. Het hart van deze stad is de Plaza de la Virgen Blanca. Lees meer

In Vitoria-Gasteiz vind je veel mooie pleinen met een gezellige sfeer.
 • Noord-Spanje 11 d. fly&drive

  Noord-Spanje 11-daagse rondreis fly&drive

  Ontdek de schoonheid van Cantabrië en Baskenland. Op stap in de bergen van Picos de Europa. Inbegrepen: 10 overnachtingen met ontbijt, huurwagen (all-in verzekering) en vlucht h/t Brussel - Bilbao.
  va.€ 1045 - Boek nu
 • Bezoek het mooie Vitoria-Gasteiz
 • Ontdek het prachtige Plaza de la Virgen Blanca
 • Verken het Museo de Bellas Artes
 • Wandel over het Plaza del Machete
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Bezichtig de verschillende pleinen 

Op de Plaza de la Virgen Blanca in Vitoria-Gasteiz heeft ook de toeristische dienst zijn kantoren. Ze helpen je graag in het Engels, waardoor dit een uitstekende bestemming is voor een vakantie in Noord-Spanje. Wat verder opvalt zijn de vele balkons met glas, alsof het hier altijd koud is. Dit zie je alleen in het historische hart van de stad. Als je even om de hoek kijkt zie je het stadhuis liggen aan een ander stadsplein.

Plaatsnamen kunnen zowel in het Spaans als in het Baskisch zijn weergegeven. Het mooiste pleintje is wellicht de Plaza del Machete waar de bezienswaardigheid de Iglesia San Vicente staat. Keer daarna terug naar de Plaza de la Virgen Blanca en geniet van de rust op dit mooie plein.

Ontdek de vele winkels

Zo'n grote stad heeft uiteraard ook heel wat winkels. Vanaf het Plaza de la Virgen Blanca loopt een autovrije winkelstraat in de richting van het treinstation, met zijdelingse vertakkingen. Let op, tussen 13u30 en 17u zijn de meeste winkels gesloten, ze zijn daarna wel open tot 20 uur! Via de winkelstraat kun je makkelijk naar het Floridapark lopen. Daar staat een heel bijzondere kerk, de nieuwe kathedraal (20e eeuw). Het andere opvallende gebouw is het Baskische Parlement.

Verken de interessante musea

Vele steden pakken uit met een 'museummijl' of 'museumkwartier'; maar in Vitoria-Gasteiz in Noord-Spanje krijg je juist een combinatie van die twee. Ten zuiden van het Floridapark heb je twee musea. Het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) stelt zowel werken van Spaanse als Baskische kunstenaars tentoon. Daar tegenover staat het Wapenmuseum (Museo de Armeria). Ga dan noordelijker en je komt langs het Museum voor Natuurwetenschappen (Museo de Ciencias Naturales). Daarna zak je af naar de oude kathedraal, die je zeker moet bezoeken tijdens een vakantie in Noord-Spanje. De Santa Maria kathedraal kan je vinden op de kaart onder de letter G. En nog komt er geen eind aan de vele musea. De twee belangrijkste musea volgen nog. Het Museo Fournier de Naipes bezit zowat de meest omvangrijke verzameling speelkaarten van de wereld. Ook is het Archeologisch Museum in dit gebouw gehuisvest. Dan is er nog het Atrium met de moderne of hedendaagse kunst, vooral Spaanse kunstenaars met onder meer Miro en Picasso.

Wandel door de mooie parken

Wie veel stadsparken wil bezoeken moet in Vitoria-Gasteiz in Noord-Spanje zijn. Zowel aan de rand als in het centrum is het ene park bijna met het andere verbonden. In de zomer is het hier heerlijk vertoeven. Eigenaardig genoeg is de temperatuur in het centrum nooit zo hoog als elders in Baskenland, een microklimaat dus. Dat zou ook de reden zijn waarom er hier al zo lang mensen wonen. Doordat het hier minder toeristisch is zal je je ook moeten aanpassen aan de lokale gewoonten. Middageten kan vanaf 13:30 tot 15:00 uur en avondeten vanaf 21:00 tot 23:00 uur. Tijdens je vakantie in Noord-Spanje zal je merken dat de bewoners erg vriendelijk en gastvrij zijn.

Meer informatie kan je vinden op: www.vitoria-gasteiz.org.

Reviews en beoordelingen Vitoria-Gasteiz

Heb je zelf tips of opmerkingen over Noord-Spanje: Vitoria-Gasteiz? Plaats je beoordeling

Marita Vandermeulen6 april 2021

Heel goed overzicht van wat er te doen en te beleven valt.

Nicolaas1 maart 2019

Het gaat mij primair om Vitoria Gasteiz. Daar is weinig info over. Jullie info ook beperkt maar helder. Zal in april, bij bezoek, kunnen beoordelen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info