Prato: klein, gezellig, autovrij en mooie dingen om zien

Ontdek de bezienswaardigheden van Prato met onze wandelroute

Prato heeft naam en faam gekregen door de textielnijverheid waarvan een bloeiperiode zich inzette vanaf de 13de eeuw. Het was vooral de wolindustrie die zich hier pijlsnel ontwikkelde en waardoor Prato een belangrijke speler werd op de markt, tot ver buiten de grenzen en tot halfweg de vorige eeuw. Maar dan kwamen in Prato de Chinezen langs met productie van goedkoper textielgoederen. In zoverre dat weliswaar buiten het stadscentrum een Chinatown groeide met honderden Chinese kleine textielfabrieken, ruim 20 000 Chinezen of zowat 10 % van de inwoners van Prato. Enkel Milaan bezit een grotere Chinese populatie in Italië.  Lees meer

Prato leent zich voor een gezellige daguitstap met voor elk wat wils. 
 • Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Ontdek ook onze arrangementen met extra's zoals bezoeken, degustatie's, kookles ... Twee toppromoties in rustige delen van Toscane. En dan zijn er nog onze rondreizen van hoogtepunten tot combinaties met andere regio's.
  va. € 269 - Boek nu
 • Wandel in de autovrije binnenstad 
 • Ga zeker de kathedraal binnen  
 • Maak kennis met de fresco's van Filippo Lippi
 • Loop op de vestingmuren van de keizersburcht
 • Bezoek het unieke textielmuseum van Prato
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

(inclusief stadswandeling in Prato)

Van die textiel is er echter bijna niets terug te vinden in de winkels in het centrum, er zijn evenmin outletwinkels. Maar er is wel een prestigieus textielmuseum met uitzonderlijke textielstukken, machinerie, stoffen in alle vormen en textuur, …
Het historische centrum van Prato is volledig autovrij en bestaat uit smalle straatjes met oude gebouwen. Ook in Prato heeft men een Duomo. De kathedraal Santo Stefano valt op door de bizarre frontgevel én de buitenpreekstoel.  In de Dom maar ook in andere gebouwen zal je fresco’s zien van Filippo Lippi, die een tijdje verbleef in Prato halfweg de 15de eeuw. 

Voor een wandeling op de vestingmuur moet je naar het Castello dell’Imperatore dat gratis kan bezocht worden. Een ander bezoek die we kunnen aanbevelen is het Museo  del Tessuto, Wie al een Italiaans ontbijt nam, zal vastgesteld hebben dat daarbij brood nauwelijks wordt gegeten. De Italiaan heeft het meer voor zoetige koekjes en andere  brioches. Dan mag je niet voorbijlopen aan de biscottificio Antonio Mattei in de Via Bettino Ricasoli.

Duomo

De preekstoel op de hoek en het enigszins bizarre kleurverschil van de stenen vallen meteen op aan de buitengevel van de Cattedrale di Santo Stefano. Bouwperiode tussen 1211 en 1460. De reliëfs op de preekstoel, die dateert uit het begin van de renaissance, zijn kopieën. Het kunstenaarsduo Donatello en Michelozzo hebben hem gemaakt. Zou de pastoor echt droog kunnen prediken hebben ?  De kathedraal kan je gratis bezoeken tussen 10 en 13.00 u en tussen 14 en 17.00 u. Tenzij je tot in het hoogkoor wil, dan moet je een ticketje nemen aan de Campanile.

Het hoogaltaar is bijna een kerk op zich met De kapellen zijn één voor één de moeite om van naderbij te bekijken. Je vindt er mooie fresco’s. De centrale kapel in het hoogkoor bevat prachtige fresco’s van Filippo Lippi, in Prato geboren, die hij schilderde tussen 1452 en 1465. Je ziet o.a. het Banket van Herodes, afbeeldingen van Stefano (l), naar wie de kerk is vernoemd, en taferelen met Johannes de Doper (r). In het gewelf zie je de vier evangelisten. 

Maar eigenlijk is de eerste kapel links, de Cappella della Sacra Cintola, eind 14de eeuw ingericht, minstens even bezienswaardig. Hier wordt namelijk een relikwie, de Heilige Gordel, bewaard. Die zou dus toebehoord hebben aan Maria en via een paar omwegen tot in Prato terecht zijn gekomen, zo meldt een legende. Deze Heilige Gordel wordt nog steeds op Kerstdag, op Pasen en op nog enkele andere kerkelijke hoogdagen aan de bevolking getoond vanop de buitenpreekstoel.  
Op het altaar in die kapel staat een mooie Madonna met Kind (1317). En zie je de kroonluchter die door engeltjes als het ware wordt ondersteund?
Moet je verder zeker gezien hebben: de marmeren preekstoel, ook de eerste kapel rechts van het altaar is versierd met fresco’s.

Andere bezienswaardigheden

Museo dell’Opera del Duomo
Aan de buitenkant kan je naar het museum van de kathedraal: Museo dell’Opera del Duomo. Het gebouw heeft een mooie binnenplaats. Er zijn religieuze voorwerpen, altaarstukken, fresco’s te zien maar de belangrijkste kunstwerken zijn originele reliëfpanelen van de preekstoel aan de buitenkant van de kathedraal.

Museo di Palazzo Pretorio 
Het is duidelijk te zien dat dit gebouwencomplex een versmelting is van enkele torenhuizen uit de 13de en 14de eeuw. Het huisvest een museum, de Galleria Comunale,  met waardevolle schilderijen uit middeleeuwen tot de 19de eeuw. Werk van ondermeer Filippo Lippi, Luca Signorelli.

Basilica Santa Maria delle Carceri
Deze basiliek, pal naast het kasteel,  werd gebouwd in 1486 op de plaats van een gevangenis waar een afbeelding van Maria met Kind zou veranderd zijn op onverklaarbare reden (1484). Onder de kerk zitten er nog overblijfselen van de vroegere gevangenis. De koepel is in een vroeg renaissance stijl gebouwd. 

Castello dell’Imperatore
Deze keizersburcht is gratis te bezoeken, dagelijks tussen 10 en 16.00 u behalve op dinsdag. Bemerk het verschil in de torens aan de zijde van het plein. De middelste (zonder kantelen) hebben bijna zeker toebehoord aan een ouder kasteel. Via een trap kan je naar een hoektoren waar je een rondgang op de middeleeuwse vestingmuur kan afstappen. Het werd gebouwd omdat langs hier de hoofdwegen van Zuid-Italië (Apulië en Sicilië) naar Duitsland liepen. 

Museo del Tessuto
De gevel oogt bijzonder fel, zeker als je het geluk hebt het te komen bezoeken met een blauwe hemel. De ingang vind je in de Via Puccetti. De schouw is een overblijfsel van de voormalige textielfabriek. Het is het enige textielmuseum van Italië en biedt een overzicht van de textielindustrie, van vroeger als nu. Kledij, allerlei soorten stoffen van over de hele wereld, kostbare textielstukken uit de eerste eeuwen na C., borduurwerk vanaf de 15de eeuw, accessoires, machines van vroeger,  kunstvoorwerpen met weefsels. Info op www.museodeltessuto.it.

Reviews en beoordelingen Prato

Heb je zelf tips of opmerkingen over Prato: de Dom en Textielmuseum? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info