Kathedraal Barcelona: gotische schoonheid vol kerkschatten

Zoek de witte ganzen van Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia

Deze kathedraal is gewijd aan Santa Eulalia, die in 304 op 13 jarige leeftijd (!) gemarteld werd omwille van haar christelijke geloof en uiteindelijk stierf. Zij is ook de patroonheilige van de stad. In de 4de eeuw moet er al een Visigotische basiliek hebben gestaan maar die werd vernietigd door de Moren. Dan kwam er 7 eeuwen later een romaanse kathedraal.  Nadat er eerst een romaanse kapel (Capella de Santa Llúcia) was neergepoot in 1268, begon men op het einde van de 13de eeuw met de bouw van de huidige gotische kerk. Het merendeel van wat je vandaag ziet, is het resultaat van de uitvoering van de in 1408 getekende plannen door de Franse architect Charles Galters.  Lees meer

  • Bezoek de gotische kathedraal
  • Bewonder het prachtig interieur
  • Kerkschatten in grote getale
  • Tel  je nog steeds 13 witte ganzen?
  • Lees het bizarre verhaal over Eulalia 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

De werken zouden maar heel traag vorderen. Pas in 1889 (!) raakte de voorgevel volledig af. In 1913 gebeurden de laatste werken aan de centrale spitstoren.

In grote lijnen is de kathedraal gotisch, sober en duister. Ze bevat vele kerkschatten. De fijn afgewerkte koorgestoelten (15de eeuw) zijn daar een van. Er zijn hier liefst 28 zijkapellen die overvloedig versierd zijn met bladgoud. Onder het hoofdaltaar bevindt zich de crypte met de albasten sarcofaag met het stoffelijk overschot van Santa Eulalia. In de Capella de Sant Benet hangt een mooi altaarstuk van Bernat Martorell uit 1452.  Maar het meest kostbare kunstwerk is misschien wel het kruisbeeld uit de 15de eeuw, Cristo de Lepanto, in de Capella del Santo Cristo de Lepanto. Het zou uit het vlaggenschip komen van de vloot die streed tegen de Ottomanen in de Slag van Lepanto (zeeslag uit 1571 nabij Lepanto om het heerschap over een deel van Middellands zeegebied tussen christelijk geïnspireerde troepen en legers van het Ottomaanse rijk).

Let ook eens op de kisten van de graven van Barcelona (11de eeuw) die aan de muur hangen. Zij zijn de stichters van de tweede kathedraal. 

Zeker niet vergeten is de pandgang aan de zijkant van de kathedraal. Het is een rustige binnenhof met bijzonder veel sfeer. De palmen, de fontein, de bloemen én tel het aantal witte ganzen. Als er ooit een gans minder zou zijn dan zal er onheil over de stad komen. Zo vertelt de legende toch. Waarom 13? Herinner je de leeftijd waarop Santa Eulalia de marteldood vond?

Het loont zeker en vast de moeite voor een bezoek (betalend of gratis). Wens je de kathedraal in alle rust te bezoeken dan moet je dit doen tijdens de uren dat het te betalen is. Je kan dan ook alleen maar binnen via de voorzijde en niet via de binnentuin of pandgang. Betalend is het in de namiddag tot 17 uur.

Als je tijdens de betalende uren de kathedraal bezoekt kan je met de lift naar de top. Het is inbegrepen maar spectaculair is dat niet. Je krijgt op de Montjuïc een veel mooier panorama te zien.

Heilige Eulalia

Wie was die Eulalia die 17 (!) eeuwen later nog steeds op handen wordt gedragen door vele Barcelonezen én aan wie de machtige kathedraal in de stad is gewijd!
Eulalia werd geboren in 292 in een dorpje net buiten de stad. Ze leefde maar kort, want amper 13 jaar geworden. Het was de tijd dat christenen werden vervolgd door de Romeinen (keizer Diocletianus). Zij die weigerden om offers te brengen aan de Romeinse goden, werden gevangen genomen en gedood. Eulalia, een vrolijk christelijk opgevoed meisje, trok naar de stad waar ze werd opgepakt. Volgens diverse legendes onderging ze 13 martelingen en uiteindelijk werd ze levend verbrand.

Haar stoffelijk overschot werd naar de Santa Maria del Mar kerk gebracht, maar wegens een verbouwing daar weggehaald en overgebracht naar de kathedraal waar nu de crypte van haar zich bevindt. Er zijn nog wel meerdere verwijzingen te vinden in de stad: straatnamen, pleinen, kapellen, beelden, … Ook een helling zowaar, de Baixada de Santa Eulàlia. Opnieuw, uit legendes, zou Eulàlia van deze helling zijn gerold, naakt in een ton die gevuld was met glasscherven.  Haar feestdag is op 12 februari. 

Reviews en beoordelingen Kathedraal Barcelona

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kathedraal Barcelona? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info