Ontdek nog meer musea in Barcelona

Andere musea in Barcelona tonen méér dan kunst alleen

Als je de kathedraal verlaat aan de voorzijde dan moet je naar rechts voor een paar musea in de oude stad. Je ziet al meteen een expositieruimte die in zijn naam ‘Gaudi’ heeft vermeld. Dit is puur commercieel en om toeristen hun geldbuidel wat lichter te maken. Ga echter onmiddellijk rechtsaf langs de gevel van het Museu Frederic Marès. De toegang ligt wat verder links in de hoek van een klein pleintje. Als het museum open is, kan je tot op dit binnenpleintje zonder te betalen. Moet je echt eens doen. Weg van de drukte. Het museum is tot ‘s avonds open en dan zijn er veel straatmuzikanten die in de omgeving hun beste muziek laten horen. Het is dan heerlijk om hier op dit pleintje even te vertoeven op een bankje.  Lees meer  

  • Bezoek Museu Frederic Marès: twee vliegen in één klap
  • Historisch Museum van Barcelona: erfgoed van Romeinen tot middeleeuwen en nog meer
  • Troonzaal en kapel pronkstukken van koninklijk paleis
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Museu Frederic Marès - Museu d'Historia de Barcelona (MUHBA)

Het Museu Frederic Marès draagt de naam van zijn stichter, de beeldhouwer Frederic Marès (1893-1991). Behalve het beeldhouwen besteedde hij ook tijd aan reizen en het verzamelen van zowat alles. In 1948 opende hij zijn eigen museum. Het bevat naast beeldhouwwerken, meest polychroom vooral religieuze kunstvoorwerpen uit de romaanse en gotische periode. Voorts nog talloze voorwerpen uit volkskunst, speelgoed, foto’s, uurwerken, keramiek,  enz. Meer details op www.museufredericmares.bcn.cat

Museu d'Historia de la Ciutat Barcelona (MUHBA)

Het Historisch Museum van Barcelona brengt het erfgoed van de stad in beeld vanaf de Romeinse tijden tot in de middeleeuwen. Hoe het museum er kwam is al een stukje historie. Toen een paleis (Padellàs) uit de 16de eeuw dreigde te moeten verdwijnen voor de aanleg van een weg die de wijk Eixample moest verbinden met de haven, werd beslist om dit huis, steen voor steen, over te brengen naar een andere locatie. Daar stootte men bij de voorbereidingswerken op resten van Romeinse baden, mozaïekvloeren, rioolsystemen, delen van een Romeinse muur, enz . Duidelijke bewijzen van een Romeinse stad uit de periode tussen de 1ste en 7de eeuw. 

Het museum opende de deuren in 1943 eerst nog met een permanente overzichtstentoonstelling maar sinds 1996 brengt men steeds wisselende exposities met thema’s uit de geschiedenis van Barcelona. Na de ingang kom je op een binnenplaats die een heel goed voorbeeld weergeeft van hoe patio’s in de 15de en 16de eeuw werden gebouwd. In de ondergrond kan je naar overblijfselen kijken van de vroegere Romeinse stad Barcino. Deze site ligt onder het Plaça del Rei en strekt zich uit over meer dan 4000 m². 

Maar er is meer dan enkel over de Romeinen te zien in dit museum en dit aan de hand van ruïnes van uit Visigotische periode en een expositie over hoe Barcelona eruit zag in de middeleeuwen. 

Palau Reial Major - Koninklijk Paleis

Een gebouwencomplex met de oudste delen daterend uit de 13de eeuw. Hier hielden de graven en koningen zich op. De Saló del Tinell is een eeuw jonger, een zaal met een mooie overspanning. Ze diende o.a. als rechtszaal en troonzaal. Hier zouden Ferdinand en Isabella Columbus ontvangen hebben na zijn ontdekkingsreis uit Amerika. De herbouwde toren behoorde toe tot een Romeinse muur. De Capella de Santa Agata bevat een mooi beschilderd plafond. Onder dit koninklijk paleis werden bij grondwerken om een ander paleis steen voor steen over te brengen de resten van de Romeinse stad gevonden en verder blootgelegd.

Nog in de oude stad ligt het Museu Picasso, dat stellen we voor op een aparte pagina.

Reviews en beoordelingen Meer musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Meer musea? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info