Barcelona: het leven van Gaudi

Leer meer over het leven van grootmeester Antoni Gaudi tijdens je citytrip Barcelona

In deze reisgids vertellen we je meer over Antoni Gaudi, de beroemde Catalaanse architect. Gaudi werd geboren in 1852 in Reus. Gaudi wordt vooral herinnerd om zijn bijzondere gebouwen in de unieke stijl van Art Nouveau en Jugendstil, in Catalonië ook wel 'Catalaans Modernisme' genoemd. Deze gebouwen zijn tegenwoordig nog door heel Barcelona te vinden. Een bezoek aan deze architectonische hoogtepunten is tijdens je citytrip Barcelona dan ook zeker de moeite waard. Lees meer 

 • Leer meer over het bijzondere leven van Gaudi
 • Ontdek de charme van het Modernisme
 • Zie de beroemde werken in Barcelona
 • Bezoek de legendarische Sagrada Familia
 • Geniet van een wandeling door Park Güell
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Zijn eerste stappen 

Geboren in Reus op 25 juni in 1852. Rond zijn zeventiende verhuisde Gaudi naar Barcelona om architectuur te studeren aan de Escola Superior d'Arquitectura. Al tijdens zijn studie werd duidelijk dat Gaudi een eigenzinnige student was. Gaudi studeerde af in een periode van architectonische vernieuwing. Het sobere neoclassicisme werd verruild voor de meer uitbundige romantiek en dat is terug te zien in de werken van Gaudi. Ook de gotiek maakte indruk op hem.

Sagrada Familia, zijn meesterwerk

In 1883, nog voordat Gaudi bekend was als architect, kreeg hij de opdracht te werken aan de Sagrada Familia. Dit was een grote opdracht en het is dan ook opmerkelijk dat Gaudi deze al kreeg voordat hij naam had gemaakt als architect. De Sagrada Familia is wel het bekendste werk van Gaudi en zijn unieke stijl is duidelijk terug te zien in de kathedraal. Hij beschouwde de kerk als een soort roeping naar God. Helaas heeft Gaudi zelf de afronding van het bouwwerk nooit mee mogen maken: de Sagrada Familia staat nog steeds in de steigers, vermoedelijk nog tot in 2026. Dat zou dan 100 jaar na zijn sterfdatum zijn.

Güell, zijn mecenas 

Gaudi werd ondersteund door textielmagnaat Güell. Park Güell, dat Gaudi aan het begin van de 20e eeuw ontwierp, is dan ook vernoemd naar de mecenas. Naast Park Güell en Palau Güell realiseerde Gaudi nog enkele gebouwen voor de textielmagnaat.

Zijn laatste stappen 

Gaudi kwam in Barcelona om het leven. Zijn dood was al bijna net zo vreemd als zijn leven zelf. In de zomer van 1926 werd hij in aangereden door een tram terwijl hij wandelde op weg naar de Sagrada Familia. Wat dit verhaal zo tragisch maakt is dat deze tram vervolgens doorreed en taxichauffeurs weigerden Gaudi mee te nemen vanwege zijn sjofele uiterlijk. Uiteindelijk werd hij naar het armenhospitaal gebracht, waar hij 3 dagen na zijn aanrijding overleed.

Nog steeds komen toeristen van over de hele wereld naar Barcelona om de wonderbaarlijke werken van Gaudi met eigen ogen te bewonderen.

Net als Gaudi is Calatrava een Catalaan

 • Calatrava heeft Valencia op de kaart gezet, net zoals Gaudi dat deed met Barcelona.
 • Gaudi zag een bouwwerk als één groot architecturaal beeldhouwwerk, zo ook Calatrava. Beiden hebben steeds de drang om de natuur in de structuur van de bouwelementen in te passen. 
 • Het gebruik van de golvende vormen, van trencadis.
 • Gaudi slaagde erin om gewapend beton ‘leefbaar’ te maken in zijn creaties. Calatrava doet dat met beton en staal.
 • Gaudi probeerde steunberen te vermijden met parabolen, Calatrava doet dat met stalen punten en kabels.
 • Net als Gaudi maakt Calatrava nauwelijks plannen, maar werkt hij met schetsen.
 • Beiden zijn (waren) ook grootmeesters in het overschrijden van het beoogde budget en de voorziene tijd (toch in het geval van de Sagrada Familia). Gaudi moest bijvoorbeeld lijdzaam toezien hoe de giften voor de Sagrada Familia vanaf 1900 plots minder vlot binnen kwamen in de offerblokken. Later zou, zo wordt beweerd, hij zelf de straat opgaan om te vragen naar aalmoezen. Calatrava kan er ook wel wat van. Geregeld nemen zijn budgetten buitensporige proporties aan. Qua tijdsbesteding is Gaudi uiteraard niet te kloppen, want het is nog niet zeker of de Sagrada Familia 100 jaar na zijn dood zal voltooid zijn.
 • Beiden zijn eigenzinnig, excentrieke geesten, leveren controversiële constructies af.
 • Het (voorlopige?) verschil tussen beiden is dat de werken van Gaudi redelijk goed standhouden. Bij sommige creaties van Calatrava beginnen er al mankementen op te duiken na enkele maanden of meteen al … na de officiële opening. Voorbeelden genoeg: lekken, instorting dak, tegels die loskomen, vloeren die bij regenweer superglad worden, ... 

Reviews en beoordelingen Wie is Gaudi

Heb je zelf tips of opmerkingen over Barcelona: het leven van Gaudi? Plaats je beoordeling

Inge Bruynooghe16 november 2017

We hebben met plezier de wandeling van euroreizen in Barcelona gebruikt. Heel interessante wandeling langs de hoogtepunten van de oude stad. Volledig en toch beknopte uitleg. Aanrader als je voor meer dan shoppen op city trip gaat!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info