Gibraltar: een Brits stukje land in Spanje

Aapjes, de rots en de rest van Gibraltar tijdens je vakantie Andalusië

Gibraltar is het stukje Groot-Brittannië in Spanje. De grens tussen de landen is gemarkeerd door het vliegveld. Gibraltar hoort wel niet bij Andalusië, maar het is een afwisselende uitstap en een echte bezienswaardigheid tijdens je vakantie in Andalusië. Deze hoge rots is van strategisch belang voor de controle van de waterengte 'Straat van Gibraltar', die toegang geeft tot de Middellandse Zee. Massaal veel toeristen komen deze rots bezoeken, niet alleen voor de aapjes want er zijn nog andere bezienswaardigheden. Lees meer

De apen op de rots van Gibraltar zijn een attractie. Ontdek ook de andere bezienswaardigheden 
 • Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive ##prijs##

  Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive

  We brengen je opnieuw naar de mooiste plekjes van Andalusië, inclusief een uitgebreid roadbook. Telkens verblijf je op meerdere locaties. Rondreizen met verschillende thema's en ook beschikbaar als fly & drive.
  va. € 995 - Boek nu
 • Verken het 'vreemde' stukje Groot-Brittannië in Spanje
 • Doe de klim naar de beroemde rots
 • Leer meer over de rots en omgeving in het Gibraltar museum
 • Kijken naar de aapjes en bekeken worden
 • Ervaar de speciale Brits-Spaanse sfeer
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Beklim de rots

Er zijn verschillende manieren om óp de rots van Gibraltar te komen. De eerste is met de kabelbaan (evenwel, niet op zondag). Je kan ook zelf omhoog gaan lopen, al kost dit je wel enkele uren. De meest comfortabele manier is echter om met een busje omhoog te gaan en zo meteen een tour te doen langs de belangrijkste attracties. Op de top ligt een natuurreservaat. Daar vind je ook de bekende apen van Gibraltar. Er staat ook een Moors kasteel van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Met de eigen wagen kan ook, maar is niet aan te raden. Je moet immers dan veel geduld oefenen. 

De apen van Gibraltar

De apen op de rots zijn berberapen. Het zijn de enige apen die in Europa nog in het wild leven. Ze maakten de oversteek vanuit Afrika. Zodra je op de rots komt, zal je meteen door deze enthousiaste en nieuwsgierige beesten worden begroet. Let op, want de apen zijn niet altijd even tam. Maar wanneer je afstand houdt, gebeurt er niets. 

Bezoek de tunnels

De grote rots in het zuidwesten van Gibraltar, is het icoon van het gebied. Deze bezienswaardigheid kent een rijke geschiedenis omwille van de strategische ligging. Meerdere volkeren probeerden de rots en het schiereiland in te nemen (Moren, christenen, Fransen, ...). Maar het waren de Engelsen die hun slag thuishaalden. Zij waren goed voorbereid. Zij hadden in de rots namelijk ca. 60 kilometer aan tunnels gegraven. Die tunnels hadden ze vol geladen met kanonnen. Het is de moeite om deze Great Siege Tunnels te bezoeken. Ze geven een goed beeld van de belegering tijdens de Spaanse Successieoorlog .

Brits-Spaanse sfeer

In de stad zelf ervaar je een speciale sfeer. Dat heeft te maken met de combinatie van Spaanse en Engelse invloeden. Zo zie je Spaanse huizen in contrast met de typisch Engelse telefooncellen en dubbeldekkers. Je hoort zowel Engels als Spaans praten. Shoppen kan je ook prima op Gibraltar, de winkels zijn allemaal tax-free. De Main Street is de belangrijkste winkelstraat. Verder vind je in het centrum nog een museum dat ingaat op de geschiedenis van Gibraltar. Het lot van Gibraltar zal altijd een doorn blijven in het oog van de Spanjaarden. Al jaren proberen ze tevergeefs om van Gibraltar opnieuw Spaans grondgebied te maken. Maar de vraag zal ook altijd blijven, willen de inwoners dat wel?   

Meer info: www.gibraltar.gi/tourism

Reviews en beoordelingen Gibraltar

Heb je zelf tips of opmerkingen over Gibraltar: een drukbezochte rots? Plaats je beoordeling

José Mols16 december 2022

Met dank aan deze reisgids hebben we al heel wat moois mogen ontdekken , zowel in de natuur , als in de steden , als in de Sierra's! Echte aanraders die gidsen ! En, tijd besparend!! Dikke proficiat en dank u wel!

Helga8 juli 2019

Ik ben heel blij dat ik net voor vertrek deze gids kocht! up-to-date info, met goede tips voor parkeren, tijdsspanne, perfect gedocumenteerde wandelingen. Ik blijf zeker klant :-) Proficiat met jullie prachtig werk.

Meersman Irene27 april 2017

Wij moeten deze trip nog maken, maar zien het wel zitten daar de info grondig en uitnodigend blijkt. Danku

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info