Granada: het Alhambra en meer historische bezienswaardigheden

Een volledig uitgestippelde wandeling langs alle highlights van Granada

Een Moorse bezetting van 700 jaar heeft zijn stempel nagelaten op de stad Granada. Het Alhambra zal je bekend in de oren klinken. Het is de bekendste bezienswaardigheid van de Moorse kunst in Spanje. Ook de christenen hebben in Granada hun bouwkunsten gedemonstreerd. De Koninklijke Kapel, de kathedraal, het paleis van Karel V en het kartuizerklooster zijn maar een paar voorbeelden. Maar vergeet zeker niet om de andere mooie plekjes van Granada te ontdekken. Wedden dat je ogen tekort komt? Lees meer

Granada beschikt ook over vele uitzichtpunten om de schoonheid van stad en omgeving rustig te bewonderen.
 • Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive ##prijs##

  Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive

  We brengen je opnieuw naar de mooiste plekjes van Andalusië, inclusief een uitgebreid roadbook. Telkens verblijf je op meerdere locaties. Rondreizen met verschillende thema's en ook beschikbaar als fly & drive.
  va. € 995 - Boek nu
 • Wat een weelde aan bezienswaardigheden in Granada
 • Geniet urenlang van het beroemde Alhambra
 • Ongeziene pracht in het Nacaries paleizencomplex 
 • Struin door de Moorse wijk Albaicin
 • Bezoek het klooster San Jeronimo
 • Stap binnen in de kathedraal en de Koninklijke kapel 
Boek je complete rondleiding

Alhambra

Het Alhambra is een vesting die door de Moren gebouwd werd op de top van een heuvel, met het doel de stad te verdedigen. Tevens was het een veilige residentie voor de koning en zijn onderdanen. Het Alhambra was zelfs een heuse stad-in-stad waar alle nutsvoorzieningen aanwezig waren (scholen, winkels, moskeeën). 

Als je de grote massa toeristen even wegdenkt dan waan je je in een klein paradijsje. Mooie paleizen, verfijnde afwerking van de interieurs, fonteinen en waterpartijen... het zijn maar een paar van de ingrediënten die het Alhambra zo speciaal maken. Het Alhambra is één van de grootste bezienswaardigheden, niet alleen van Granada maar van gans Zuid-Spanje. Trek minstens een halve dag uit voor je bezoek en doe dit zo vroeg mogelijk. De ochtendlijke koelte maakt je verkenning van het Alhambra nog eens zo aangenaam. Koop je tickets op voorhand. Dit kan via www.alhambra-tickets.es (officiële samenwerking door het Alhambra met Ticketmaster).  

Alcazaba en het Nacaries paleizencomplex

Het Alhambra bestond aanvankelijk alleen uit een citadel. Dit is het 'Alcazaba' vanwaar je een mooi zicht hebt over de stad. Later werd het gebouwencomplex almaar uitgebreider en vooral vanaf de 13e eeuw heerste er een grote bouwwoede.

De laatste heersers over het Moorse Spanje, de Nasriden, bouwden een groot, rijk versierd en weelderig paleis. Wat je hier ziet, grenst aan het ongelofelijke. Het is het meest bezochte deel van het Alhambra. Je kan er in drie paleizen: Mexuar, Comares en het Paleis van de Leeuwen. Je valt bijna omver van de prachtige versieringen, de kunstige decoratie. En zeggen dat amper de helft is bewaard gebleven. 

Het paleis van Karel V

De derde topattractie van het Alhambra is het paleis van Karel V, beter gekend als Keizer Karel. Zijn paleis staat centraal en werd gebouwd kort na het verdrijven van de Moren. Er zijn twee musea ondergebracht. 

Generalife

Generalife ligt hoger dan het Alhambra en was de zomerresidentie van de koningen. Het moest er dus lekker fris zijn. De vele waterpartijen en de prachtige tuinen zorgden voor de nodige verkoeling. Het zomerpaleis is een wirwar van gebouwen en gaanderijen. Er is een 'mirador' of uitzichtpunt dat je een prachtig panorama biedt.

Tuinen Partal

De Jardines del Partal stonden aanvankelijk met huisjes volgestouwd. Vandaag resten enkel nog het Partal paleis, een bidtoren en een kerk. Een aangename plek om even uit de drukte te zijn tijdens je bezoek. 

Kathedraal en koninklijke kapel

Van de christelijke heersers bezocht je al het paleis van Keizer Karel in het Alhambra. Een ander meesterwerk dat in dezelfde bouwstijl, de renaissance, werd opgetrokken, is de kathedraal. Een bezoek loont zeker de moeite, maar de topattractie is de 'Capilla Real' of Koninklijke kapel. De toegang ligt aan de buitenzijde van de kathedraal. Hier rusten Ferdinand en Isabella, die door hun huwelijk voor een verenigd Spanje zorgden. Zij waren ook de sponsors van de ontdekkingsreizen, hebben de Moren verdreven en de inquisitie ingesteld. Er liggen ook andere katholieke koningen begraven in deze kapel. De inrichting is subliem te noemen.

Albaicin

Het Albaicin is een Moorse wijk met de typische smalle straatjes en witgekalkte huizen. In deze wijk kan je ook naar het allermooiste uitzicht op de stad en de Sierra Nevada. Dit beeld vergeet je nooit meer. Interessant zijn de Moorse baden 'El Banuelo'. Deze vind je in de Carrera del Darro. Alhoewel ze niet meer mochten gebruikt worden door de Christenen, zijn ze zeer goed bewaard gebleven.

Kloosters

Het eerste klooster dat werd gebouwd is het 'Monasterio de San Jéronimo'. Dit is een parel van het rijke patrimonium in Granada. De kloostergalerij brengt rust en schoonheid tegelijk. Maar het is vooral de kerk die je bewondering zal wekken. Iets later gebouwd maar verder weg uit het centrum is het kartuizerklooster 'Cartuja'. Dit klooster is geliefd bij de toeristen door de weelderige versiering van de kerk. Het hoogtepunt is de sacristie.

Reviews en beoordelingen Granada

Heb je zelf tips of opmerkingen over Granada, het Alhambra en meer historische bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Eline 9 oktober 2017

Erg fijne wandeling gemaakt in Malaga! Heel goed beschreven.

ronny de corte16 september 2017

reisgids voor Granada gebruikt, was leuk, vooral uitgestippelde wandeling om te volgen. tussendoor wat info, niet teveel of te gedetaileerd. met dank !

SIEBENS JAN25 maart 2017

De gids is zeer goed en volledige ... alvast bedankt. We gaan hem zeker gebruiken als we in Granada zijn in mei.

stevens ingrid2 augustus 2016

zoals altijd, zeer goede adviesen en adresjes voor lekker te eten

Van Belleghem Katty5 juni 2016

beoordeling reisgids : Andalusië Postitief: -overzicht aantal km's - met en zonder opties -plannetjes -veel info over de locaties -links voor meer info naar bepaalde websites Negatief -teveel doorlopende tekst -geen info over de slaapplaatsen

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info