Cordoba: de Mezquita en véél meer te ontdekken

Kom genieten van al het moois van Cordoba

Ze komen in grote drommen afgezakt naar Cordoba voor een blitzbezoek aan de Mezquita. De Grote Moskee is inderdaad één van de belangrijkste Islamitische monumenten in Europa. Even snel als ze gekomen zijn, zijn deze toeristen ook weer verdwenen. Dat is jammer, want Cordoba heeft nog zoveel meer interessante bezienswaardigheden in petto. Sterker nog, het is een ware schatkamer in Andalusië! Zorg dat jij in elk geval niks mist van deze prachtige stad tijdens je vakantie Andalusië! Wij bieden al het mooie van Cordoba op een gouden dienblaadje aan.  Lees meer 

Cordoba, het is er warm en er valt ontzettend véél te zien om meer te genieten dan enkel van de zon.
 • Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive ##prijs##

  Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive

  We brengen je opnieuw naar de mooiste plekjes van Andalusië, inclusief een uitgebreid roadbook. Telkens verblijf je op meerdere locaties. Rondreizen met verschillende thema's en ook beschikbaar als fly & drive.
  va. € 995 - Boek nu
 • Ga op verkenning in het boeiende Cordoba
 • Neem je tijd voor bezoek aan de Mezquita
 • Plots zie je een kathedraal temidden een moskee
 • Laat je (ver)leiden door de Joodse wijk
 • Tien tuinen voor de prijs van één!
 • Wie kunst wil zien, kan dat in Cordoba
 • Wie wil shoppen, komt aan zijn trekken
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Grote Moskee of Mezquita, uniek in de wereld

In de bloeiperiode van Cordoba (11e -12e eeuw) stonden er niet minder dan 3.000 moskeeën in Cordoba. Maar de Grote Moskee of Mezquita was de hoofdmoskee, in grootte én belangrijkheid. Telkens de Moorse bevolking aangroeide, werd de moskee uitgebreid. Omdat hier het vrijdaggebed gebeden werd, was er immers veel plaats nodig. 

Bij de komst van de christenen bleef de moskee gelukkig bespaard. Er werd alleen in het midden een stukje afgebroken voor het bouwen van een forse kathedraal. De Mezquita bleef dus haar functie behouden als belangrijkste gebedsplaats. De minaret werd omgebouwd tot klokkentoren. De prachtige gewelven, de meer dan 800 gekleurde zuilen, zelfs nog een gebedsplaats waar vroeger een koran lag bleef behouden. Bij een bezoek aan de moskee-kathedraal zal je ogen tekort komen. Met er een uurtje rond te lopen heb je slechts een heel klein deel gezien. Alles werkelijk eist er je aandacht op. Met een plannetje dat je kan meenemen bij het binnenkomen, heb je een goed overzicht van wat waar is én een tijdslijn die je helpt wegwijs maken in de boeiende geschiedenis van dit iconische gebedsgebouw. Uniek in Andalusië, uniek in de wereld.   Lees nog veel meer over de Mezquita.

Judeira, een heel aparte wijk van Cordoba

In de omgeving van die vroegere moskee wacht de Joodse wijk of Judeira met haar synagoge. Deze wijk brengt je in een heel andere sfeer, die van de middeleeuwen. In Cordoba woonden de joden er voor de Moren. Beide gemeenschappen hebben in Cordoba echter geen twisten uitgevochten. Ze leefden vreedzaam naast elkaar. De joden hebben zelfs tijdens de Moorse 'bezetting' een synagoge gebouwd. Anders verging het hen toen de christenen kwamen. Eerst werden de joden met rust gelaten om dan in 1492 het land uitgezet te worden door Isabel en Fernando.

De Joodse wijk is één van de meest gezellige stadsdelen van Cordoba. Er zijn allemaal smalle straatjes met winkeltjes, restaurantjes, tapasbars en een marktplaats. Reeds van bij de Moren is er hier dagelijks markt en ook als toerist mag je dit evenement zeker niet missen. Het straatje waar elke toerist doorloopt is de 'Calle Judios', zeer typisch voor de wijk. De synagoge moet je zeker bezoeken want het is één van de weinigen in Europa uit de middeleeuwse periode. 

Shoppen en genieten in Cordoba

Cordoba is ook een levendige stad met uitgebreide shoppingmogelijkheden. Er is onder andere een 'El Corte Inglés' en een fascinerende lokale markt te midden een wirwar van winkelstraatjes met unieke winkeltjes. Genieten van een terras kan op diverse gezellig drukke pleinen waar je ook rondom jou mooie gebouwen zal zien staan: Plaza  Tendillas en Plaza de la Corredera zijn mooie voorbeelden die we warm kunnen aanbevelen. 

Cordoba is 's avonds en 's nachts een stad waar je je zeker niet zal vervelen. Wat denk je van tapas in de Joodse wijk en uitgaan in de Avenida del Gran Capitan?

Musea

Tot de belangrijkste musea van Cordoba horen het Museo de Bellas Artes en het Museo Arqueologico. Het Museum voor Schone Kunsten bevat onder meer werken van Murillo en de School van Sevilla. Ook kunst van lokale artiesten.

Het Museo Arqueologico is het belangrijkste archeologische museum van Andalusië. Hier ontdek je heel wat voorwerpen uit de rijke Romeinse periode. Ook de Moorse periode heeft hier zijn getuigen achtergelaten.

Palacio de Viana

Het mooie Palacia de Viana is nu ingericht als een museum, met meubelen, wandtapijten en andere voorwerpen die de huiselijke sfeer uit vroegere tijden oproepen. Op die manier krijg je een goede indruk van hoe de rijke burgers vroeger leefden. Maar het mooiste is buiten te zien want je kan er naar een tiental patio's, die elk hun eigen charme en verhaal uitstralen. Een absolute aanrader, dit Palacio de Viana.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Het 'Alcazar de los Reyes Cristianos' is een 15e eeuws paleisfort waarbij je ook riante tuinen en waterpartijen kan bezoeken. Het paleis werd gebouwd in opdracht van de katholieke koningen. Hier hadden Isabel en Fernando hun eerste gesprek met de bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Colombus. Er is ook een museum ingericht met mozaïeken, Romeinse vondsten. 

Medina Azahara

Medina Azahara is een oude stad, op zo'n 10 kilometer buiten Cordoba. De eerste kalief van Cordoba installeerde in de 10e eeuw er zijn hofhouding in dit prachtig Moors paleizencomplex, met schitterend woonhuis, moskee en mooie tuinen. Versieringen van albast, ivoor en marmer verfraaiden destijds de vele zalen. Helaas, de stad bestond amper of ze werd in de 11e eeuw bijna compleet vernield. Wat nu nog rest zijn ruïnes, die echter nog vrij goed een afspiegeling laten zien van de toenmalige pracht. We raden je aan deze uitstap te maken met een gids die je door middel van verhalen de stad levendig zal voorstellen.

Wil je niets missen van Cordoba? Neem dan de Hop on Hop off bus, meer informatie.
Zin in een gegidste rondleiding? Een overzicht van de mogelijkheden en online te bestellen.

Reviews en beoordelingen Cordoba

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cordoba bezoeken? Ontdek alle bezienswaardigheden!? Plaats je beoordeling

Luc Henau15 juni 2019

Mooi en verrijkend - toeristisch te druk.

Roger Van Hooydonck25 november 2018

We gaan pas in mei maar uit ervaring weten we dat we dank zij jullie al heel wat informatie en gegevens kunnen te weten komen. Wij hebben al veel positieve ervaringen gehad met jullie tips. Waarvoor dank!

Carina1 maart 2018

Prachtige duidelijke gids, waardoor ik enorm geniet van de voorpret. bedankt hiervoor.

marc geusens23 februari 2018

Best bruikbare reisgids met voor elk wat wils. Kijken uit naar de Caminito! Als het weer dan nog meezit (einde mei): E VIVA ESPANA! OLé

[email protected]25 januari 2018

Zeer tevreden. Reisgids met heel goede, beknopte en belangrijkste info over aangeraden bezoeken. Goede leidraad als voorbereiding voor bezoek aan Cordoba.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info