Las Alpujarras: natuur en witte dorpen

De natuur als bezienswaardigheid: verken het prachtige natuurgebied Las Apujarras

Las Alpujarras is een prachtig natuurgebied in Andalusië dat letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de Sierra Nevada ligt. Plan je je vakantie Andalusië tijdens het hoogseizoen, dan is het hier dan ook druk. In Las Alpujarras kan je heerlijk wandelen en eindeloos turen naar het onbeschrijflijk mooie landschap. Dit natuurgebied ligt als het ware bezaaid met kleine witte stippen: kleine dorpjes die lijken te kleven tegen de hellingen. Je kan er vrij in wandelen en een terrasje doen. Lees meer  

Iedereen vergaapt zich aan de Sierra Nevada, maar deze vallei die 2000 meter lager ligt is een van de mooiste natuurgebieden van Andalusië.
  • Maak kennis met het mooiste natuurgebied van Andalusië
  • Maak een wandeling in Las Alpujarras
  • Ontdek de Moorse invloed in de dorpjes
  • Geniet van de prachtige valleien
  • Trek er op uit met de wagen 
  • Stop zeker even in Trevélez
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Verken Las Alpujarras, authentiek natuurgebied in Andalusië

Las Alpujarras was één van de laatst bezette gebieden door de Moren, vandaar de nog duidelijk zichtbare Moorse invloed op de dorpjes, die doet denken aan de Berberse architectuur van Marokko. De landbouw, de lokale keuken, de architectuur en ook de plaatsnamen op de bewegwijzering kennen nog een Arabisch - Moorse invloed. 

De valleien van Las Alpujarras strekken zich uit vanaf de toppen van de Sierra Nevada tot aan de Sierra Almijara, Sierra Contraviesa en Sierra Gádor aan de Middellandse Zee. Deze authentieke omgeving wordt gekenmerkt door vruchtbare valleien en majestueuze bergen. Tegen de hellingen aan zijn op terrassen witgekalkte huisjes gebouwd.

Autoroute Las Alpujarras tot de Sierra Nevada

Vanuit Lanjaron gaat het via de A4132 naar Orgiva en dan verder langs alle witte dorpjes die kleven tegen de hellingen van de Sierra Nevada. Zeker niet te missen is Trevélez (wel veel toeristen), een toonbeeld van een wit dorp met smalle straatjes. Maar eerst kom je nog  langs Pampaneira (minder toeristen) dat eveneens een wit dorp is met typische smalle straten maar iets kleinschaliger. Bubion met mooie panorama’s is een stop waard en Capileira dat bijna even hoog ligt als Trevélez mag gerust je aandacht krijgen. Vanuit Capileira kan je zelfs te voet naar de Pico Veleta (meerdaagse tocht, alleen in de zomer). Na Juviles wijzigt de straat in de A4130 maar het traject is gewoon de hoofdweg volgen en zo verder naar minder bekende dorpjes (zie de kaart op volgende bladzijde). Na Valor rij je de Sierra Nevada binnen. Maar eerst even naar Guadix, ook die plaats mag je niet missen.

Guadix

Velen gaan naar Guadix omdat in een bepaalde wijk, de Barriada de Cuevas, gelegen ten noorden van de stad, nog bewoonde grotwoningen te zien zijn. Guadix ligt op ca. 50 kilometer ten noordoosten van Granada.

De heuvels van Guadix bevatten klei dat de eigenschap heeft na bewerking (denk aan het pottenbakken) verhardt. Men ging grotten graven die zouden dienen als woning. Vooral de Moren waren de eerste bewoners, althans zij die na de Reconquista in de 16de eeuw waren verdreven door de christenen. De temperatuur in zo’n grotwoning bedraagt bijna constant tussen de 18 en 20° Celsius wat dus in elk seizoen goed leefbaar is. Het lijken sneeuwpoppen maar de witte boven de daken uitstekende vormen zijn schouwen waarlangs de luchtcirculatie voor de woning stroomt. Ondergronds wonen, het is eens iets anders. 

Heb je ze gezien, dan kan je terugkeren naar het centrum waar het op het Plaza Mayor best gezellig toeven is. Een bezoek aan de kathedraal kan ook nog boeien. Eind 16de eeuw begonnen aan het bouwen, begin 18de eeuw waren de werken afgelopen. Barokke toren en gevel in zandsteen, interieur vooral gotiek en renaissance. Een marmeren preekstoel en het koorgestoelte zal je misschien ook het mooiste vinden van wat er binnenin te zien is. 

Een klein grottenmuseum biedt een summier zicht van hoe het leven is in een grotwoning. Tip: misschien bieden mensen zomaar aan om hun woning eens van binnen te zien. Beter niet doen, want dan gaan ze vast bedelen om geld. Guadix heeft ook een fort, het Alcazaba uit de 11de eeuw, naast de grottenwijk. Weinig spectaculairs te zien, maar je krijgt er wel een mooi uitzicht op het stadje en de Sierra Nevada.

Sierra Nevada

Het is één van de bekendste bergketens in Europa en telt verscheidene bergtoppen boven de 3000 meter. Het doet vreemd aan om in deze warme regio in de maand juni nog sneeuw te zien liggen op de toppen. Je kunt er wandelen, bergtochten maken maar ook rondritten met de auto. Er is een wintersportoord, evenals verscheidene bezoekerscentra en berghutten ten dienste van wandelaars. Rij eerst naar Sol Y Nieve, de meeste GPS-toestellen kennen deze plaats omdat het een wintersportoord is. Van daaruit kan je naar de toppen. Met de wagen is het zeer goed berijdbaar naar de Pico Veleta. Echt de moeite! Hoya de la Mora is ook vermeldenswaard voor zijn tuin met alpenflora die je kan bezoeken.

Kaart rondreis Las Alpujarras - Sierra Nevada

Reviews en beoordelingen Las Alpujarras

Heb je zelf tips of opmerkingen over Las Alpujarras: natuur en witte dorpen? Plaats je beoordeling

martine5 juni 2016

dank voor de goeie info , we hebben mooie wandelingen kunnen maken en Genoten van de prachtige uitzichten .

Magda 4 december 2015

wij hebben met de motorhome er een dag over gedaan en vonden dit nog te kort

Claeys Hugo3 december 2015

We hebben deze streek vroeger reeds bezocht. Het is er rustig met mooie dorpjes en een prachtige natuur. Helemaal anders dan de (te) drukke kust.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info