Wandelen op de Caminito del Rey: tickets reserveren en tips

Laat je niet verrassen en lees onze tips voor een onvergetelijke wandeling op de Caminito del Rey

Vrij vertaald betekent El Caminito del Rey “de weg van de koning”. Het betreft een spectaculaire wandelroute in Andalusië. Deze regio bevindt zich in het zuidelijke deel van Spanje of ongeveer 60 kilometer afstand van Malaga.

De route loopt dwars door de kloof van Desfiladero de los Gaitanes. De afstand die je in totaal aflegt is ongeveer 7500 meter. Deze alom bekende wandelroute werd vroeger gezien als de meest risicovolle looproute van Europa én wereldwijd.

Het wandelpad is in de loop van de jaren flink gerenoveerd wat de route veiliger, maar niet minder adembenemend heeft gemaakt . Je kunt El Caminito del Rey op eigen gelegenheid belopen, maar je kunt ook een leuke tour boeken.

Het is een beleving die je altijd zal blijven herinneren omdat het zo uniek is in Europa.  
 • Bereid je voor op het prachtige wandelpad van Caminito del Rey
 • Bewonder de kloof van El Chorro en de Gaitenejo
 • Geniet van het uitzicht op de hangbrug van Puente Colgante
 • Koop je tickets op voorhand
Excursies naar Caminito del Rey

Tours en toegangstickets voor El Caminito del Rey

Deze spectaculaire route kun je vanaf twee plaatsen bezoeken.

 • Als je in Malaga verblijft doe je dat voor circa € 49.00.
 • Wil je op avontuur vanuit de Costa Del Sol? Dan betaal je slechts € 42.00.

Van deze belevenis kun je zelfs een dagtrip maken. Natuurlijk inclusief transport, toegangskaarten en eventueel traditionele Spaanse hapjes .

Hierna kun je een overzicht vinden van alle aanbieders. V.a. € 20.00 reserveer je eenvoudig online . Je kunt jouw reservering tot een dag van tevoren annuleren. Je ontvangt dan het betaalde bedrag retour.

El Caminito del Rey Andalusië Malaga

1. Het gevaarlijke imago van de El Caminito del Rey

Het imago van dit bekende wandelpad in Andalusie stond vooral bekend als gevaarlijk en risicovol

. Het stond in deze tijd dan ook niet voor niets bekend als dodelijk. Voor de renovatie was het zelfs niet toegestaan om de slecht begaanbare paden te bewandelen.

Wie dat toch deed, moest dat soms bekopen met een vrije val die niet kon worden naverteld.

Ben je nieuwsgierig hoe deze wandelroute er voor de renovatie uitzag? Bekijk dan de huiveringwekkende beelden op de video hieronder.

2. De historie van de El Caminito

De wandelroute is begin 1900 ontstaan. Het pad werd aangelegd om de bouw van waterkrachtcentrales mogelijk te kunnen maken, die op een hydraulische manier energie zouden moeten gaan opwekken . Deze zouden dichtbij de watervallen van Gaitanejo en Choro geplaatst moeten worden. De route boven de El Chorro werd gebruikt voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen. Na ongeveer 4 jaar waren de centrales klaar en werd de aanvoerroute overbodig . In het jaar 1921 werd er in Ardales de Conde del Guadalhorce dam geopend door Alfons XIII. Nadat de koning het pad zelf had belopen werd deze naar hem vernoemd.

1.1 Ezeltjes zorgden voor de aan- en afvoer van materialen over de El Caminito del Rey

Deze lastdieren hebben het pad jarenlang belopen. Toch werd de route steeds meer onbegaanbaar. Er brokkelden stukjes af, de stalen kabels lieten los en het pad vertoonde op verschillende stukken zelfs grote gaten en rotte balken.

Avonturiers lieten zich hier echter niet door afschrikken. In het jaar ‘92 besloot de overheid om het looppad te sluiten. Grote delen werden afgebroken en wie zich nog wel in de buurt van de El Caminito del Rey waagde kon een flinke straf verwachten. Helaas heeft het pad zelfs na de sluiting in 1992 het leven van vijf personen geëist.

3. Het restaureren van de Caminito del Rey

Om drama’s met dodelijke afloop in de toekomst te kunnen voorkomen, is overeengekomen om de wandelroute in ere te herstellen . Dit besluit kwam in 2006. Pas 8 jaar later, in 2014 om precies te zijn, is er een begin gemaakt met de werkzaamheden.

Om de restauratie mogelijk te kunnen maken, is de hulp ingeschakeld van bergbeklimmers en helikopters. De restauratie van de wandelroute heeft in totaal 1 jaar geduurd. In de maand maart van het jaar 2015 konden de eerste voetgangers veilig wandelen over het ooit zo gevaarlijke Caminito del Rey pad. Tijdens de restauratie zijn de looppaden ruimer gemaakt, zijn er leuningen aangebracht en is de route optimaal verankerd.

Als je de wandelroute wilt gaan belopen, dan wandel je het meest over houten paden. Op sommige stukken van de route is er gekozen voor veiligheidsglas . Daardoor kun je tot wel 100 meter de diepte inkijken. Ook zijn er diverse veiligheidsmaatregelen genomen. De wandelroute wordt namelijk goed in de gaten gehouden doordat er gebruik wordt gemaakt van cameratoezicht.

4. Het looppad naar het begin van de El Caminito wandelroute

Voordat je aankomt bij het startpunt van deze spectaculaire wandelroute, wandel je dwars door een bosrijk gebied langs een rivier . De looproute bedraagt een kleine 2700 meter en is goed begaanbaar.

Soms kom je wat kleine klimmetjes tegen maar over het algemeen is deze route prima te belopen. Een perfecte warming-up dus voor wat je te wachten staat.

El Caminito del Rey eerst stuk tussen de bomen

5. Het startpunt van de Caminito del Rey

Zodra je bent gearriveerd bij het begin van de wandelroute, moet je vaak even wachten voordat je aan de beurt bent. Het is dus aan te raden om iets eerder aanwezig te zijn dan de afgesproken tijd.

Misschien kun je mee wandelen met de mensen voor je. Een medewerker legt je uit wat je onderweg kunt verwachten en de regels waar je je aan moet houden. Nadat je goed bent geïnstrueerd vertrek je.

Als je gebruik wilt maken van deze wandelroute, dan ben je verplicht tot het dragen van een witte veiligheidshelm met hygiënisch netje om over je haar te doen . Je moet de helm tijdens het wandelen ophouden. Deze voorzorgsmaatregelen voorkomen verwondingen die kunnen ontstaan door vallende steentjes . Medewerkers dragen een oranje gekleurde veiligheidshelm. Bij hun kun je terecht voor vragen of voor meer informatie.

El Caminito del Rey

6. De wandelroute

Natuurlijk wil je goed voorbereid beginnen aan deze spannende tocht. We kunnen je uit ervaring vertellen dat je loshangende spullen beter op kunt bergen in een tas of een jaszak . Hoewel de looppaden ruim genoeg zijn om elkaar te passeren, bestaan ze wel uit planken van hout waar hier en daar nog ruimte tussen zit. Een zonnebril of een telefoon ben je dus zomaar kwijt als hij eenmaal valt.

De wandelroute wordt afgeschermd door middel van een hek. Deze bestaat uit stalen draden. Op sommige plekken is er tevens een staalkabel op de rotsen naast je aangebracht. Deze kabels dienen als extra steunpunt als je last hebt van hoogtevrees of als je wat extra balans kunt gebruiken.

Het hek is hoog genoeg voor kinderen. Vanaf een leeftijd van 8 jaar mogen ook zij deze route bewandelen .

Het Caminito del Rey wandelpad

7. Deel 1 van de Gaitanejo kloof

Het pad brengt je direct na de start door de kloof van Gaitanejo. Dit deel van de wandelroute is erg indrukwekkend . Aan de overkant van je een glimp op van het traditionele wandelpad.

Het is goed om hier rustig aan te doen en je niet te laten opjagen door de opvolgende groep. Geniet van het mooie uitzicht en neem zeker een aantal foto’s . Houd de fotocamera wel goed vast en bevestig deze eventueel met een koord om je nek of arm. Zo weet je zeker dat hij niet door de ruimte tussen de houten planken verdwijnt.

El Caminito del Rey Andalusië Malaga

8. Deel 2 van de wandelroute

Het eerste deel van de route is nog vrij open, maar dat wordt tijdens het tweede gedeelte anders . Hier loop je langs imposante rotsen die niet alleen hoog, maar ook nog eens onvoorstelbaar steil zijn . Je krijgt hier een goed beeld van de oudheid van deze rotsen.

Neem vooral ook een kijkje naar beneden. Daar kun je zien hoe het heldere water van de Guadalhorce zich een weg baant . Prachtig!

Nadat je rustig verder bent gelopen krijgt het pad een wat bochtig karakter. Het wordt smaller in de eerste bocht. Sta hier absoluut even stil om van het uitzicht op de Puente del Rey te kunnen genieten. Dit wordt ook wel de koningsbrug ofwel, King’s Bridge genoemd. Als je goed kijkt kun je ook hier een deel van de oude wandelroute zien. Het is bijna niet voor te stellen dat er mensen zijn geweest die deze route écht belopen hebben.

Ben je een echte Jan zonder vrees? Ga dan echt even op het beroemde glazen deel van de route staan . Dit gedeelte hangt vrij in de lucht en geeft je echt een ongelooflijke adrenaline-kick.

Caminito del Rey glazen brug

9. De kloof van El Chorro met een hangende brug

De Desfiladero de los Gaitanes kloof kondigt het laatste deel van deze indrukwekkende wandelroute aan . Bereid je voor op een licht gevoel in je hoofd en buik, want dit gedeelte is echt spectaculair mooi.

De Puente Colgante is een hangende brug met een lengte van ongeveer 350 meter. Deze brug is absoluut het hoogtepunt van de wandeling door de kloof van El Chorro . De hangbrug is gevoelig voor wind en beweging. Dat betekent dus dat hij altijd in beweging is omdat er in de kloof altijd een briesje én bewegende mensen aanwezig zijn. Haal even diep adem, overwin de immense diepte en vergeet ook vooral niet om te genieten.

De hangende brug is indrukwekkend. Zeker ook omdat de open roosters je een niets verhullende kijk op de diepte onder je geven. De befaamde hangbrug is echter niet altijd toegankelijk. Als de kloof van El Chorro wordt afgesloten, dan heeft dit vaak te maken met deze brug. Puur om de veiligheid van de wandelaars te kunnen waarborgen. Als de hangbrug dicht is, dan kan dit komen door zware regenval of winderig weer waardoor er stenen naar beneden kunnen komen.

Hangbrug oversteken Caminito Del Rey

10. Terug naar “huis” met de pendelbus

Nadat je de wandelroute hebt overwonnen, is het nog ongeveer 2 kilometer lopen naar de bushalte. Deze vind je vlakbij het El Chorro busstation. Dit is ook de plaats waar je de helm die je hebt gedragen tijdens de wandeling kunt teruggeven.

De afstand van het station naar Ardiales bedraagt ongeveer 12 kilometer. Voor ca. € 3 maak je gebruik van deze pendelbus die door de week elke 60 minuten en weekends elke 30 minuten vertrekt . Je wordt afgezet bij het nieuwe bezoekerscentrum waar nu ook de parking is.

10.1 Alleen of met begeleiding wandelen bij de El Caminito del Rey

Als je geen genoeg kunt krijgen van deze bijzondere wandelroute of nog meer wilt weten over de rijke historie, dan kun je de route het beste betreden met een ervaren gids.

Deze kan je namelijk alles vertellen over de bijzondere dingen die je onderweg ziet, de grotten uit de prehistorie en de overblijfselen van de oeroude zeedieren. Natuurlijk voorziet een gids je ook van interessante informatie en wetenswaardigheden over de plek.

Voor slechts € 27,00 reserveer je een online ticket met voorrang én vakkundige gids.

11. Welke afstand leg je in het totaal af tijdens een bezoek aan de El Caminito?

Houd er rekening mee dat je in zijn totaliteit 8 kilometer wandelend afgelegd. Dat is inclusief de route zelf, de afstand die je loopt om bij de kloof te kunnen komen en terug naar de pendelbus.

 • de looproute naar de kloof bedraagt circa 3 kilometer
 • de Caminito wandelroute bedraagt circa 3,5 kilometer
 • de wandelroute naar de pendelbus is ongeveer 2 kilometer lang.

12. Hoe moet je toegangstickets reserveren voor de wandelroute?

12.1. Online toegangskaarten boeken

Het is verstandig om je toegangskaarten vroeg genoeg te reserveren. Ze zijn namelijk snel vergeven en er bestaat een bezoekerslimiet. Dagelijks kunnen ongeveer 1100 mensen de route bewandelen.

Via de officiële website van El Caminito del Rey kun je ook tickets van € 10,00 vooraf reserveren. (houd er rekening mee dat deze de eerstkomende maanden volgeboekt kan zijn). Je hebt ook een kaartje nodig voor de pendelbus. Ook deze kun je het beste op voorhand bestellen.

12.2 Zijn alle toegangskaarten volgeboekt? Geen paniek!

Tickets voor een georganiseerde wandeltocht of met ervaren begeleider kun je nog steeds boeken . Je bent dan iets duurder uit, maar je kunt nog wel genieten van de El Caminito.

12.3 Selfscan voor tickets ter plaatse

Als je bent gearriveerd bij de wandelroute, kun je jouw toegangskaart en bankpas zelf door een scanapparaat halen . Het is belangrijk dat je de bankpas gebruikt waarmee je de betaling voor de kaarten hebt uitgevoerd.

Ook de reserveringsbevestiging én een geldig identiteitsbewijs neem je mee . Bij de reservering van de toegangskaarten moet je tevens een starttijd aangeven. Zorg dus dat je hieraan kunt voldoen.

Zorg ervoor dat je minstens een kwartier voor aanvang van de wandelroute aanwezig bent . Op het kaartje kun je lezen dat je aanwezig moet zijn bij “Acceso Norte”. Dit staat voor de entree van Ardales. (zoals hierboven aangegeven).

12.4. Denk eraan om een buskaartje aan te schaffen

Als je bent aangekomen aan het eindpunt van de wandelroute, is het nog circa 2 km lopen naar het El Chorro station waarna je met de pendelbus in een half uur terug reist naar Ardales. De transfers vertrekken om het halve uur. Als je er niet meer aan hebt gedacht om een kaartje voor de pendelbus aan te schaffen, dan kun je dit ook op het station doen.

Ben je nog niet uitgewandeld? Dan zou je ook te voet terug kunnen keren naar Ardales. Toch is dit niet aan te raden omdat je vrijwel alleen over (gevaarlijke) autowegen loopt.

Als je halfweg omkeert, dan kun je ook terug wandelen via de El Caminito. De wandelroute neemt doorgaans 3-4 uur in beslag. Houd wel rekening met tegemoetkomende wandelaars.

12.5. Caminito del Rey bezoeken vanuit Costa Del Sol of Malaga

Vanuit Malaga of andere omliggende plaatsen kun je deelnemen aan een verzorgde tour of “het pad van de Koning” bewandelen met een ervaren gids . Je hoeft op deze manier nergens rekening mee te houden en je hoort ook nog eens tal van bijzondere wetenswaardigheden. Kijk hier voor de mogelijkheden .

13. De route naar El Caminito

13.1 Per auto

Als je met eigen vervoer naar de Caminito del Rey wilt, dan rij je richting Ardales. Naarmate je reis vordert zie je steeds meer verkeersborden met de naam van de wandelroute . Volg de borden naar het nieuwe bezoekerscentrum, daar is een zeer grote parking en vertrekken de pendelbussen. 

Entree naar het Caminito del Rey startpunt

Vanop de parking brengt de pendelbus je naar het startpunt.

13.2 Per trein

Naar El Chorro reizen vanuit Sevilla of Malaga kun je ook prima met de trein doen. Het station ligt namelijk daar we de pendelbussen je naar het bezoekerscentrum brengen. Daar kan je dan de bus nemen naar het startpunt. Op het einde van de wandeling kom je aan in El Chorro waar je opnieuw de trein kan nemen.

El Caminito del Rey, het treinstation van El Chorro

14. Wanneer is El Caminito open voor publiek?

 • zomerperiode van 10.00 tot en met 17.00 uur
 • een select aantal mensen wordt gelijktijdig toegelaten op de route
 • dagelijks vertrekken maximaal 1100 personen om de 30 minuten

El Caminito del Rey Andalusië Malaga

15. Handige informatie tijdens het bezoek van Caminito del Rey

Hier moet je rekening mee houden tijdens je bezoek

 • de wandelroute mag worden afgelegd vanaf een leeftijd van 8 jaar .
 • Personen tot en met 18 jaar zijn verplicht om een geldig identiteitsbewijs te kunnen laten zien . Deze moet getoond worden bij de entree.
 • professioneel wandelschoeisel is overbodig. Met het dragen van sneakers of sportieve schoenen is de route prima te belopen .
 • het dragen van sandalen, teenslippers of ander open schoeisel is verboden .
 • de wandelroute van de El Caminito bevindt zich op circa 100 meter boven de vaste grond. Als je bang bent voor hoogtes (hoogtevrees) dan kun je beter niet aan de route beginnen .
 • als vanzelfsprekend zijn er onderweg geen sanitaire gelegenheden. Ga dus voor de start naar het toilet.
 • neem een tas mee met proviand en drinken . Op de route heb je geen gelegenheid om dit te kopen.
 • de temperatuur kan behoorlijk oplopen tijdens de wandelroute. Het is daarom aan te raden om vroeg te starten.
 • huisdieren zoals bijvoorbeeld honden mogen niet mee.
 • je mag geen gebruik maken van een regenscherm of paraplu . Ook niet als het regenachtig weer is.
 • laat geen afvalresten slingeren op de route . Bewaar het en deponeer het afval in de daarvoor bestemde bakken aan het einde van de route.
 • attentie: bij wind die harder is dan 40 km/h, kan de route in verband met veiligheidsoverwegingen worden gesloten . De reserveringen die voor die dag of tijdstip staan gepland worden zoveel mogelijk verzet.
 • als je onbezorgd wilt kunnen genieten van deze wandelroute, is het goed om deel te nemen aan een georganiseerde tour . Dit kan vanuit diverse steden in en rondom Malaga. Je kunt tevens een ervaren gids reserveren als je het wandelpad van de koning wilt trotseren.

16. De route virtueel belopen via Google Maps

Als je alvast in de stemming wilt komen voor deze geweldige ervaring, kun je de route van El Caminito alvast belopen via Streetview van Google.

17. Kun je in de omgeving van Caminito del Rey een overnachting boeken?

Ja dat kan zeker. Als je zorgeloos van dit leuke uitstapje wilt kunnen genieten, dan kun je een hotelovernachting reserveren in de nabije omgeving van El Chorro . Zo hoef je niet te haasten en ben je altijd vroeg genoeg bij de start van de route. Een reservering voor een overnachting moet je wel vooraf boeken. Hotels zitten nou eenmaal snel vol.

Een aanrader is hotel Complejo Turistico La Garganta . Je verblijft in een gedateerde (maar gerenoveerde) meelfabriek uit het jaar 1827.

Je kunt kosteloos parkeren bij het hotel. Je mag gebruik maken van het zwembad, en vanaf je kamer heb je een mooi zicht op de spectaculaire regio. Wij hebben in dit geval voor een duplex kamer gekozen die extra luxueus was ingericht. De kosten daarvan zijn € 85,00 per nacht. Hier lees je meer informatie en kun je direct een reservering maken .

Je kunt ook kiezen voor deze verblijfsmogelijkheden:

Hotel Complejo Turístico La Garganta

18. Overnachtingsmogelijkheden in Malaga

We geven je graag als tip mee dat je in Malaga prima kunt overnachten in het Room Mate Valeria hotel nabij Calle Larios. Dit hotel staat bol van modern design en ligt vlakbij het stadscentrum en de haven. Je kunt tevens gebruik maken van het zwembad. Dit hotel heeft één van de beste reviews van alle accommodaties in Malaga en wordt door haar gebruikers beloont met een 9,7 uit 10 punten . Meer informatie en de actuele prijzen voor het boeken van een verblijf vind je hier .

Room Mate Valeria hotel Malaga

19. Niets missen als je in Andalusië bent? Profiteer van onze reisgids en download deze vandaag nog!

Natuurlijk wil je niets aan je voorbij laten gaan als je in Andalusie blijft. Dat hoeft ook niet, want met onze reisgids blijf je op de hoogte van bijzondere bezienswaardigheden, ben je in het bezit van een complete route voor een Andalusie rondreis mét de benodigde coördinaten voor je GPS. Klik hier als je onze Andalusië reisgids wilt aanschaffen of gun jezelf een sneak-peak van onze exclusieve Andalusië gids.

Reviews en beoordelingen Caminito del Rey

Heb je zelf tips of opmerkingen over Caminito del Rey? Plaats je beoordeling

Verhoeven Jan25 januari 2019

Wij verblijven 4weken aan de Costa Del Sol en hebben al mooie dingen gezien dank zij jullie gids. Onder andere: Caminito del Rey wat een geweldige ervaring was’ en ook een prachtige natuur.

Marleen 24 januari 2019

De reis nog niet gemaakt, staat voor dit jaar in de agenda gepland. Maar het mooie van deze gids is dat er zoveel goeie info in staat dat je het gebied precies al kent! Niet veel reisgidsen kunnen deze pluim op hun hoed steken!

Diane Smeets24 januari 2019

Wij hebben deze Caminito vorige week gedaan. Was een indrukwekkende wandeltocht met prachtige vergezichten. Langs diepe kloven en beneden prachtig turkoois water. Een aanrader !! Zullen zeker deze nog eens bewandelen.

Wim en Ingrid Schreurs-Staelens17 januari 2019

Wij hebben de Caminito gedaan begin september en het was een fantastische ervaring ! Spectaculair maar veilig, overweldigende uitzichten, prachtige turkoois water beneden, midden in de natuur. Je voelt je in een andere wereld.. We zouden het meteen herdoen. Onze vrienden die elk jaar naar Spanje gaan, hebben hem al 4 x bewandeld!

peter michielsen17 augustus 2018

wat een prachtige gids... moest het woord "goesting" nog niet bestaan, vond ik het, na het lezen van de reisgids, uit! wat heb ik goesting om naar ginder te vertrekken!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info