Wandelen op de Caminito del Rey: tickets reserveren en tips

Laat je niet verrassen en lees onze tips voor een onvergetelijke wandeling op de Caminito del Rey

Sinds 2015 is dit wandelpad volledig gerestaureerd en behoort tot de ‘must see’ in Andalusië. Vroeger was het een zeer gevaarlijk pad dat zelfs verboden was. Toch gebruikten er nog vele avonturiers de restanten van de Caminito del Rey en vielen er verschillende slachtoffers. Op het internet zie je nu nog beelden circuleren van het bouwvallige wandelpad. Dat is het nu echt niet meer. Het is superveilig gemaakt met afsluitingen rondom zodat het zelfs met kinderen kan gewandeld worden. En echte wandelschoenen hoef je ook niet meer, het kan met eenvoudige stapschoenen. Maar tickets moet je op voorhand reserveren, alleen via de officiële website: www.caminitodelrey.info. Meer praktische informatie lees je lager. Lees meer

Het is een beleving die je altijd zal blijven herinneren omdat het zo uniek is in Europa.  
 • Bereid je voor op de Caminito del Rey
 • Maak gebruik van de praktische informatie
 • Tips om narigheid te voorkomen
 • Wat moet je vooraf weten?
 • Hoe bereik je best Caminito del Rey?
 • Kinderen jonger dan 8 jaar zijn niet toegelaten. Jongeren tussen 8 en 18 jaar moeten hun ID bij zich hebben.
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Waarom Caminito del Rey en korte historie

Het pad biedt vandaag de wandelaar prachtige uitzichten en een volkomen veilige beleving, maar dat is ooit anders geweest. Men wou hydraulische centrales bouwen zowel bij de waterval van Choro als die van Gaitanejo. Voor de opbouw van de centrales dacht men aan een wandelpad tussen beide locaties om het materiaal makkelijker en 'sneller' te transporteren. Maar dat pad moest wel tegen de rotswand aangelegd worden. Er moest bovendien ook nog eens een oplossing gevonden worden om een kloof boven de El Chorro rivier te overbruggen. Een gedurfd experiment dus. In 1901 werden de werken opgestart. Vier jaar later volgde de officiële opening. De dam van Conde del Guadalhorce die bij Ardales ligt, werd geopend in het bijzijn van koning Alfons XIII in 1921. Toen gebruikte de koning ook het pad. Sindsdien kreeg het de naam Caminito del Rey, het Koningspad.

Gedurende de 20ste eeuw keek men niet meer zo om naar het pad waardoor vele delen zo goed als onbruikbaar werden (geen leuningen, ontbrekende stukken waardoor je al heksentoeren moest uithalen balancerend over ragfijne balken, enz). Ook al bleven waaghalzen het pad opzoeken, soms met fatale gevolgen. In 1992 besloot men het pad af te sluiten, werd zelfs een deel gesloopt om stoutmoedigen af te schrikken. En toch bleef de Caminito del Rey populair. Ongelukken begin van deze eeuw deed de regionale overheid van Andalusië besluiten om aan de lamentabele situatie van het pad iets te doen. Veel geld werd opgehoest waarna in 2014 de restauratiewerken werden gestart. Maart 2015 is het als het pad wordt heropend, nu in een volledig veilige toestand met een houten pad, leuningen, trappen, verankeringen, ... De overbrugging van de kloof kan je zelfs bij manier van spreken met de ogen dicht overwandelen.

Bij de herstelwerken werden helikopters en alpinisten ingeschakeld.

Wat dien je vooraf te weten?

 1. Je dient vooraf te reserveren want slechts een beperkt aantal wandelaars zijn toegelaten. Dat kan via de website: www.caminitodelrey.info : klik op ‘book your visit’ en vervolgens op ‘entrada general’. Koop geen tickets via een andere website! Koop met je ticket ook meteen het ticket voor de transferbus aan.
 2. Met de vooraf gekochte tickets ga je naar de zelfbedieningsmachines voor de uiteindelijke toegang. Let op je moet ook de kredietkaart inbrengen waarmee je de tickets hebt aangekocht. Dit is om te voorkomen dat er kaartjes via het zwarte circuit zouden zijn aangekocht.
 3. Je moet 15 minuten voor het aangegeven uur bij de ingang staan: er zal “Acceso Norte”, vermeld zijn op je ticket. Dat is de ingang via Ardales. Let op, vanaf de parking van Ardales is het nog 1,5 km wandelen (ca. 30 minuten) en vanaf het restaurant El Kiosko is het nog 2,7 km of ca. 50 minuten, vooraleer je bij de ingang bent!
 4. Bij de ingang krijg je een helm. Die moet je het ganse traject verplicht dragen om te voorkomen dat je je hoofd zou stoten aan de rotsen.
 5. Je kan via hetzelfde traject terugkeren, dus je kan op elk ogenblik stoppen met de wandeling. Wandelaars moeten dus rekening houden dat er in beide richtingen kan gewandeld worden. 
 6. Er zijn geen toiletten onderweg, je kan nergens drank kopen en er zijn geen afvalbakjes. Hou daar rekening mee!
 7. De lengte van het pad zelf is slechts 3 kilometer. Maar er is een aanloop van minstens 1,5 km vanuit de parkeerplaats in Ardales en als het pad eindigt dan heb je nog iets meer dan 2 km te wandelen tot aan het treinstation van El Chorro waar de transferbus staat. 
 8. Elk half uur vertrekt er een transferbus vanaf El Chorro naar de parking in Ardales. De rit duurt iets meer dan een half uur. Je kan ter plaatse een ticket kopen maar je bent beter af om een ticket te kopen samen met je toegang tot de wandelroute.
 9. Reken dus zeker op 4 uur (van parking tot parking).
 10. Bij hevige wind kan de toegang afgesloten worden. Ze proberen je reservatie dan te verplaatsen naar een ander tijdstip. Nu is dat nog chaotisch maar dat zal beter worden eens het bezoekerscentrum zal geopend zijn.
 11. Kan je niet via een ander traject terugwandelen naar Ardales? Dit kan alleen via wegen waar ook auto’s langs rijden. Het is niet alleen lang en gevaarlijk door het autoverkeer maar men zal je het ten stelligste afraden.
 12. Kinderen jonger dan 8 jaar zijn niet toegelaten. Jongeren tussen 8 en 18 jaar moeten steeds hun Kids-ID of identiteitskaart bij zich hebben om hun leeftijd te bewijzen aan de toegangspoorten. 
 13. Heb je last van hoogtevrees? Dan is deze wandeling niet aan te bevelen. De hangbrug hangt op meer dan 100 meter boven de grond. Trouwens met hoogtevrees geniet je niet van deze wandeling die steeds langs de rotsen loopt. 

Hoe de Caminito del Rey bereiken?

Start steeds vanaf Ardales, ingang noord. Daar is er een ruime parking. 
GPS-coördinaten N 36° 55' 43.66"    W 4° 48' 5.44" . 
Een paar honderd meter verder zie je rechts een kleine voetgangerstunnel, dat is de kortste weg naar het beginpunt van de Caminito (1,5 km). Bij de bekende horecazaak De Kiosk kan je ook parkeren (gratis) maar dat is voor de vroege vogels. Van daaruit kan je eveneens naar het vertrekpunt wandelen (grote tunnel), dat is iets verder (2,7 km) en minder goed dan via de kleine tunnel. 
GPS-coördinaten Restaurant El Kiosko: N 36° 55’ 53.75”   W 4° 48’ 5.87”
El Kiosko is zowel een bar, een restaurant als een shop waar je iets kan meenemen.

In El Chorro zijn er amper 30 parkeerplaatsen. Je kan daar dan de transferbus nemen naar Ardales. Als je de wandeling eindigt kan je dan meteen bij je auto. 

Reviews en beoordelingen Caminito del Rey

Heb je zelf tips of opmerkingen over Caminito del Rey? Plaats je beoordeling

peter michielsen17 augustus 2018

wat een prachtige gids... moest het woord "goesting" nog niet bestaan, vond ik het, na het lezen van de reisgids, uit! wat heb ik goesting om naar ginder te vertrekken!

Luc Van Poucke5 april 2018

Prachtige reisgids, aangegeven wandelingen omvatten veel van de prachtige - belangrijke bezienswaardigheden.

Peter Van Yper22 maart 2018

Uitstekend, helder, boordevol waardevolle tips en to-the-point !

Ann Soens22 maart 2018

Ben in de wolken met jullie reisgids. Deze heeft mij over de streep getrokken om deel te nemen aan die uitdaging! Zo’n prachtige natuur

Wil van Hooft22 maart 2018

Wat de Caminito del Rey betreft, wij gaan deze route zeer zeker een keer doen. Wij zijn hier al een keer eerder geweest onvoorbereid en mochten deze wandeling niet meelopen. ( niet gereserveerd) gelukkig was de omgeving met name bij de stuwmeren zeer de moeite waard. Goed dat er op uw website vermeld staat dat er voor deelname aan deze wandeling gereserveerd moet worden.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info