Wandelen op de Caminito del Rey: tickets reserveren en tips

Laat je niet verrassen en lees onze tips voor een onvergetelijke wandeling op de Caminito del Rey

Sinds 2015 is dit wandelpad volledig gerestaureerd en behoort tot de ‘must see’ in Andalusië. Vroeger was het een zeer gevaarlijk pad dat zelfs verboden was. Toch gebruikten er nog vele avonturiers de restanten van de Caminito del Rey en vielen er verschillende slachtoffers. Op het internet zie je nu nog beelden circuleren van het bouwvallige wandelpad. Dat is het nu echt niet meer. Het is superveilig gemaakt met afsluitingen rondom zodat het zelfs met kinderen kan gewandeld worden. En echte wandelschoenen hoef je ook niet meer, het kan met eenvoudige stapschoenen. Maar tickets moet je op voorhand reserveren, alle informatie lees je lager. Lees meer

Het is een beleving die je altijd zal blijven herinneren omdat het zo uniek is in Europa.  
 • Bereid je voor op de Caminito del Rey
 • Maak gebruik van de praktische informatie en koop je tickets op voorhand, zie lager.
 • Tips om narigheid te voorkomen
 • Wat moet je vooraf weten?
 • Hoe bereik je best Caminito del Rey?
 • Kinderen jonger dan 8 jaar zijn niet toegelaten. Jongeren tussen 8 en 18 jaar moeten hun ID bij zich hebben.
Excursies naar Caminito del Rey

Waarom Caminito del Rey en korte historie

Het pad biedt vandaag de wandelaar prachtige uitzichten en een volkomen veilige beleving, maar dat is ooit anders geweest. Men wou hydraulische centrales bouwen zowel bij de waterval van Choro als die van Gaitanejo. Voor de opbouw van de centrales dacht men aan een wandelpad tussen beide locaties om het materiaal makkelijker en 'sneller' te transporteren. Maar dat pad moest wel tegen de rotswand aangelegd worden. Er moest bovendien ook nog eens een oplossing gevonden worden om een kloof boven de El Chorro rivier te overbruggen. Een gedurfd experiment dus. In 1901 werden de werken opgestart. Vier jaar later volgde de officiële opening. De dam van Conde del Guadalhorce die bij Ardales ligt, werd geopend in het bijzijn van koning Alfons XIII in 1921. Toen gebruikte de koning ook het pad. Sindsdien kreeg het de naam Caminito del Rey, het Koningspad.

Gedurende de 20ste eeuw keek men niet meer zo om naar het pad waardoor vele delen zo goed als onbruikbaar werden (geen leuningen, ontbrekende stukken waardoor je al heksentoeren moest uithalen balancerend over ragfijne balken, enz). Ook al bleven waaghalzen het pad opzoeken, soms met fatale gevolgen. In 1992 besloot men het pad af te sluiten, werd zelfs een deel gesloopt om stoutmoedigen af te schrikken. En toch bleef de Caminito del Rey populair. Ongelukken begin van deze eeuw deed de regionale overheid van Andalusië besluiten om aan de lamentabele situatie van het pad iets te doen. Veel geld werd opgehoest waarna in 2014 de restauratiewerken werden gestart. Maart 2015 is het als het pad wordt heropend, nu in een volledig veilige toestand met een houten pad, leuningen, trappen, verankeringen, ... De overbrugging van de kloof kan je zelfs bij manier van spreken met de ogen dicht overwandelen.

Bij de herstelwerken werden helikopters en alpinisten ingeschakeld. Lees verder onderaan de wandelkaart voor nog meer weetjes.

 

Virtuele wandeling op de Caminito del Rey met Google Streetview

Virtuele wandeling met foto's 360°

Op de officiële website vind je een virtuele wandeling aan de hand van 360° foto's. Sommige foto's zijn wel genomen van plaatsen waar je als wandelaar niet kan komen, maar het geeft wel een goede indruk wat je te zien krijgt onderweg.

Wat dien je vooraf te weten?

 1. Je dient vooraf te reserveren want slechts een beperkt aantal wandelaars zijn toegelaten. Er zijn mogelijkheden met gids, als uitstap ... meer informatie. Voor tickets alleen kan dit via de website: www.caminitodelrey.info : klik op ‘book your visit’ en vervolgens op ‘entrada general’. Koop met je ticket ook meteen het ticket voor de transferbus aan.
 2. De wandelroute kan slechts vanaf Ardales gestart worden (Acceso Norte), toegang noord. De wandeling is in tegenstelling tot bij de opening nu éénrichtingsverkeer.
 3. Parking noord zit snel vol. het is wachten tot het bezoekerscentrum open gaat. Daar is er wel voldoende plaats en krijg je een transfer naar de startplaats bij de tunnel.
 4. Met de vooraf gekochte tickets ga je naar de uiteindelijke toegang. Let op: men kan naar je kredietkaart vragen waarmee je de tickets hebt aangekocht. Dit is om te voorkomen dat er kaartjes via het zwarte circuit zouden zijn aangekocht.
 5. Je moet 15 minuten voor het aangegeven uur bij de ingang staan: er zal “Acceso Norte”, vermeld zijn op je ticket. Dat is de ingang via Ardales. Let op, vanaf de parking van Ardales is het nog 1,5 km wandelen (ca. 20 minuten) en vanaf het restaurant El Kiosko is het nog 2,7 km of ca. 50 minuten, vooraleer je bij de ingang bent! Bij beiden moet je door een tunnel stappen. De tunnel vanaf de parking is lang en donker, dus lamp meenemen of goed licht op smartphone is ook voldoende.
 6. Bij de ingang krijg je een helm. Die moet je het ganse traject verplicht dragen om te voorkomen dat je je hoofd zou stoten aan de rotsen. Er zijn toiletten bij de ingang noord, dus waar de tickets worden gecontroleerd en je de helm krijgt. Daar kan je ook drank uit de automaat kopen als die niet leeg is.
 7. Je ticket is gescand aan de ingang noord, daar kan je geen ticket meer kopen (in principe), alhoewel ik dit in de praktijk wel heb zien gebeuren. Maar dit zal wellicht niet meer mogelijk zijn eenmaal het bezoekerscentrum is geopend. Dan zal je daar tickets moeten kopen.
 8. Er zijn geen toiletten onderweg, je kan nergens drank kopen en er zijn geen afvalbakjes. Hou daar rekening mee!
 9. De lengte van het pad zelf is slechts 3 kilometer. Maar er is een aanloop van minstens 1,5 km vanuit de parkeerplaats in Ardales en als het pad eindigt dan heb je nog iets meer dan 2 km te wandelen tot aan het treinstation van El Chorro waar de transferbus staat.
 10. Elk half uur vertrekt er een transferbus vanaf El Chorro naar de parking in Ardales. De rit duurt iets meer dan een half uur. Je kan ter plaatse een ticket kopen maar je bent beter af om een ticket te kopen samen met je toegang tot de wandelroute.
 11. Reken dus zeker op 5 uur (van parking tot parking).
 12. Bij hevige wind kan de toegang afgesloten worden. Je krijgt dan een vervangticket waarmee je een andere keer kan terugkeren. Er is aan dat ticket geen tijdslot verbonden.
 13. Kan je niet via een ander traject terugwandelen naar Ardales? Moeilijk, het is een enorme afstand langs smalle rijbanen zonder voetpad, we raden het ten stelligste af.
 14. Kinderen jonger dan 8 jaar zijn niet toegelaten. Jongeren tussen 8 en 18 jaar moeten steeds hun Kids-ID of identiteitskaart bij zich hebben om hun leeftijd te bewijzen aan de toegangspoorten. 
 15. Heb je last van hoogtevrees? Dan is deze wandeling niet aan te bevelen. De hangbrug hangt op meer dan 100 meter boven de grond. Trouwens met hoogtevrees geniet je niet van deze wandeling die steeds langs de rotsen loopt. 

Hoe de Caminito del Rey bereiken?

 • Start steeds vanaf Ardales, ingang noord. Daar is er een ruime parking. 
 • GPS-coördinaten N 36° 55' 43.66"    W 4° 48' 5.44" . 
 • Een paar honderd meter verder zie je rechts een kleine voetgangerstunnel, dat is de kortste weg naar het beginpunt van de Caminito (1,5 km). Bij de bekende horecazaak De Kiosk kan je ook parkeren (gratis) maar dat is voor de vroege vogels. Van daaruit kan je eveneens naar het vertrekpunt wandelen (grote tunnel), dat is iets verder (2,7 km) en minder goed dan via de kleine tunnel. 
 • GPS-coördinaten Restaurant El Kiosko: N 36° 55’ 53.75”   W 4° 48’ 5.87”
 • El Kiosko is zowel een bar, een restaurant als een shop waar je iets kan meenemen.

In El Chorro zijn er amper 30 parkeerplaatsen. Je kan daar dan de transferbus nemen naar Ardales. Als je de wandeling eindigt kan je dan meteen bij je auto. 

Wandelroute Caminito del Rey op Google Maps

Enkele weetjes over de wandelroute Caminito del Rey

 • Niettegenstaande de drukte aan de ingang is het aantal bezoekers beperkt op het pad en kan je rustig genieten. Er is ook geen tijdslimiet om het pad terug te verlaten. Vanaf halfweg, in de vallei, zijn er ook rustbanken, je kan er zelfs picknicken want rugzakken zijn niet verboden.
 • Tijdens de hete zomerdagen is deze wandeling af te raden. Er is geen windje te bespeuren, schaduw is soms totaal afwezig.
 • De kleur van de helmen hebben allemaal een betekenis. Wit is voor de gewone bezoeker, groen is voor de bezoeker die een gegidste wandeling volgt, oranje zijn de gidsen en rood of oranje is voor de mensen die supervisie doen op het wandeltraject. Een eigen helm meebrengen is toegelaten als dit een specifieke helm is die bergbeklimmers gebruiken (dus geen fietshelm of dergelijke). Trouwens de helm is inbegrepen in het ticket en ook een netje om over je haar te trekken. De helmen worden trouwens machinaal gereinigd na gebruik.
 • Drie miljoen euro heeft de restauratie van dit wandelpad maar gekost en op 10 maanden tijd werd het gerealiseerd.
 • De lengte van het pad zelf is slechts een 3-tal km, de afstand kan je volgen op de planken of in de vallei op paaltjes.
 • Eind oktober 2018 is er op 10 uur tijd ca. 400 liter water gevallen. Da caminito was 12 dagen gesloten en 3 weken later is het water nog steeds bruin en zijn er nog bepaalde toegangswegen afgesloten. De schade langs het wandelpad zelf is zeer beperkt gebleven.
 • Halfweg de wandelroute zie je tussen de bomen links bij een rots nog een muur van een huis van de arbeiders van de elektriciteitsmaatschappij. Ze hadden gratis elektriciteit in hun huis en dat begin de 20ste eeuw. De gewone man had toen absoluut geen elektriciteit in huis.
 • Het tweede huis, eerder een ruïne, is duidelijker te zien en was een boerderij die zorgde voor eten voor de arbeiders. Aan die zijde van de vallei zie je ook de wanden voor bergbeklimmers. Ze vonden onderdak in deze boerderij.
 • In de eerste kloven van de wandeling ligt het pad ongeveer 60 meter boven het water. In het laatste deel is dat 100 meter
 • Er is ook een waterkanaal dat nu meestal ondergronds ligt. Dat waterkanaal vangt het water op uit de bergen zelf. Het overbrugt een hoogte van bijna 100 meter, dus zijn er veel mogelijkheden om hiermee turbines aan te draaien.
 • Net voor de hangbrug zie je nog een kabel en een gedenkplaat van 3 mensen die hier stierven. De kabel overspande de kloof en werd gebruikt om materiaal naar de overkant te brengen. Toen deze niet meer werd gebruikt waren er wel wat avonturiers die dit gebruikten om ook naar de overkant te glijden. Dit gevaarlijk spel verliep zonder ongelukken tot er 3 jongeren tegelijk aan de kabel hingen. De kabel knakte af aan de overkant en de drie jongeren vielen in de kloof met de onmiddellijke dood tot gevolg.
 • Op de hangbrug zijn er maximaal 10 personen toegelaten, een bewaker zorgt ervoor dat dit aantal gerespecteerd is. Het meest lastige deel van de wandeling is het stuk na de hangbrug. Daar moet je wel wat klimmen en dalen.

Reviews en beoordelingen Caminito del Rey

Heb je zelf tips of opmerkingen over Caminito del Rey? Plaats je beoordeling

Verhoeven Jan25 januari 2019

Wij verblijven 4weken aan de Costa Del Sol en hebben al mooie dingen gezien dank zij jullie gids. Onder andere: Caminito del Rey wat een geweldige ervaring was’ en ook een prachtige natuur.

Marleen 24 januari 2019

De reis nog niet gemaakt, staat voor dit jaar in de agenda gepland. Maar het mooie van deze gids is dat er zoveel goeie info in staat dat je het gebied precies al kent! Niet veel reisgidsen kunnen deze pluim op hun hoed steken!

Diane Smeets24 januari 2019

Wij hebben deze Caminito vorige week gedaan. Was een indrukwekkende wandeltocht met prachtige vergezichten. Langs diepe kloven en beneden prachtig turkoois water. Een aanrader !! Zullen zeker deze nog eens bewandelen.

Wim en Ingrid Schreurs-Staelens17 januari 2019

Wij hebben de Caminito gedaan begin september en het was een fantastische ervaring ! Spectaculair maar veilig, overweldigende uitzichten, prachtige turkoois water beneden, midden in de natuur. Je voelt je in een andere wereld.. We zouden het meteen herdoen. Onze vrienden die elk jaar naar Spanje gaan, hebben hem al 4 x bewandeld!

peter michielsen17 augustus 2018

wat een prachtige gids... moest het woord "goesting" nog niet bestaan, vond ik het, na het lezen van de reisgids, uit! wat heb ik goesting om naar ginder te vertrekken!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info