Châlons-en-Champagne: drie prachtige tuinen

Drie tuinen: Grand Jard, Petit Jard en Jard Anglais.

Châlons-en-Champagne heeft met de Grand Jard een zeer grote groene long, zo verneem je in onze gratis reisgids Champagne. Oorspronkelijk was het een weiland van de bisschop dat in de 18e en 19e eeuw heringericht werd als tuin. Lees meer

Kom heerlijk tot rust in een van de drie stadstuinen van Châlons-en-Champagne.
 • Hostellerie du Mont Aimé***(*) inclusief 2x diner en extra's

  Champagne 3 of 4 dagen gastronomisch

  Hostellerie du Mont Aimé ***(*) ligt tussen de champagnevelden van de Côte des Blancs. Talrijke champagnekelders in de onmiddellijke omgeving. Inclusief 1x 4-gangendiner, 1x gastronomisch 5-gangendiner, bezoek champagnekelder, 1 fl. champagne.

  va.€ 275 - Boek nu
 • Verken de 3 tuinen van Châlons-en-Champagne
 • Le Grand Jard, niet alleen grootst maar ook groots
 • Le Jard Anglais, tussen de Marne en stadskanaal
 • Le Petit Jard, het mooie bloemenhorloge 

 

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De volledige reisgids gratis bij reservatie van een weekendje.

Er zijn in totaal drie tuinen waarvan de grootste de 'Grand Jard' is en waar onze wandeling dwars doorheen loopt. Tijdens de wandeling kom je langs een kiosk uit 1885. Deze tuin, waarin onder meer kastanjebomen zijn te vinden, straalt een zekere grootsheid uit. 

Gezellige delen van deze groene long zijn de Petit Jard, waar we later langs komen tijdens onze wandeling, en de Jard Anglais. Deze Engelse tuin hebben we bijgetekend op de kaart. Je kun via een brugje (1888) naar de overkant van het water om deze 19e-eeuwse tuin te bezoeken. De Jard Anglais werd zo'n tien jaar geleden gerenoveerd en ligt tussen de Marne en het stadskanaal. Water is dan ook een belangrijk onderdeel van deze en de andere tuinen. Het kanaal, dat parallel loopt met de Marne, werd overigens gelijkertijd aangelegd met de tuinen.

Petit Jard en Château du Marché

Een ander mooi en vaak bezocht deel van de groene long van Châlons is de Petit Jard. Deze tuin kreeg het Franse label "Jardin Remarquable" en dat wil heel wat zeggen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het bloemenhorloge. De tuin is volledig heringericht aan het begin van deze eeuw. Van de originele tuin uit 1861 zijn alleen nog maar wat bomen over. De Petit Jard is in feite een groot arboretum met meer dan 200 verschillende boomsoorten. Een grote storm in 1999 heeft echter heel wat oude en waardevolle bomen geveld. Bij de ingang van het park kun je een plattegrond vinden met daarop de meest waardevolle bomen.

Als je onze routebeschrijving door het park volgt dan kom je terug bij het Château du Marché. Dit kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd en uitgebreid in de 19e eeuw. Het was bedoeld om de toegang via het riviertje de Nau te verdedigen. Deze rivier gaat grotendeels ondergronds langs een zijde van het kasteel en is een echte bezienswaardigheid tijdens je vakantie Champagne.

Reviews en beoordelingen Parken en tuinen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Châlons-en-Champagne: drie prachtige tuinen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info