Troyes: tal van kerken

Overal waar je kijkt zijn er brandglasramen te zien

In onze gratis reisgids kun je alle nodige informatie vinden om een bezoekje aan de mooiste kerken voor te bereiden tijdens je citytrip Troyes. Doe onze wandelroute langs de vele kerken in Troyes. De oude stad is letterlijk bezaaid met kerken en er is in totaal een oppervlakte van 9000 m² aan gebrandschilderde ramen in Troyes.  Vergeet vooral onderweg niet te stoppen bij de fraaie tuin die naast de kerk La Madeleine ligt. Lees meer

Sta in bewondering voor de prachtige brandglasramen in de kerken vanTroyes.
 • Golden Tulip Troyes **** inclusief ontbijtbuffet

  Troyes 4 dagen in hotel 4* incl. ontbijtbuffet

  Golden Tulip Troyes **** ligt op slechts 7 km van Troyes en leent zich uitstekend voor een verkenning van de hoofdstad van de Champagnestreek. Inclusief ontbijtbuffet, gratis gebruik van fietsen en afgesloten parking.

  va.€ 119 - Boek nu
 • Geniet van de kerkenpracht tijdens onze wandeling 
 • Bezoek de oudste kerk: La Madeleine
 • Kom tot rust in Jardin des Innocents
 • Laat je overweldigen in de kathedraal
 • Nog meer kerken: Saint-Jean en Saint-Pantaléon
 • Overal zie je prachtige brandglasramen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

In de kerk La Madeleine is er een verbijsterend, verbluffend en verrassend doksaal te zien, het is als het ware een kantwerkstukje in steen. La Madeleine is de oudste kerk van Troyes (12e eeuw),  maar het doksaal boven het koor werd pas geplaatst tijdens de renovatie van kerk in de 16e eeuw. De glasramen waar Troyes zo om bekend staan, dateren overigens ook uit die periode. Een heuse blikvanger in deze kerk is het beeld van de Heilige Marthe (vooraan bij de rechtse beuk). Dit beeld is hét voorbeeld van de beeldhouwkunst van de ‘School van Troyes’ uit de eerste helft van de 16de eeuw. Deze manier van beeldhouwen, met Vlaamse en Italiaanse invloeden, heeft Troyes toentertijd op de kunstwereldkaart gezet.

Jardin des Innocents

Als je de kerk La Madeleine verlaat moet je zeker even het tuintje links naast de kerk bezoeken, de Jardin des Innocents. Deze middeleeuwse tuin in het hart van Troyes is een rustige en groene oase vol met religieuze beelden. De tuin werd in 2008 aangeplant en opengesteld voor het publiek. Vroeger had deze tuin echter een andere functie: het was een begraafplaats voor doodgeboren kinderen. Vandaar ook de naam ‘innocents’.

Basiliek Saint Urbain

De bouw van de basiliek van Troyes werd gestart in de 13e eeuw door Paus Urbain IV, hij ligt hier trouwens ook begraven, maar de kerk werd pas volledig afgewerkt tijdens de 19e eeuw. Even ter verduidelijking: de naam van de kerk is niet die van de paus maar van een heilige. Opmerkelijk in de kerk is het koor en de prachtige brandglasramen die afkomstig zijn uit de 13e eeuw.

Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul

Opvallend is dat deze kathedraal maar één toren heeft, dit kwam waarschijnlijk door geldgebrek waardoor de tweede toren er nooit is gekomen. Als je binnenkomt zullen de immense afmetingen (hoogte 28,5 meter – lengte 114 meter) je in het begin even overweldigen. Wat verder opvalt aan de kathedraal zijn de talrijke brandglasramen, die in totaal een oppervlakte van wel 1500 m² beslaan! En dan is er nog het roosvenster met een diameter van maar liefst 10 meter, dat zeker de moeite waard is om te bekijken.

Kerk Saint-Jean

Deze mooie kerk heet voluit de Saint-Jean au Marché, omdat ze midden de commerciële zone van Troyes ligt. De geschiedenis ervan gaat terug tot de 9e eeuw, alhoewel het merendeel van wat je te zien krijgt dateert uit de 16e eeuw. De kerk was in de 15e eeuw de locatie van een koninklijk huwelijk (Catherina van Frankrijk met Hendrik V van Engeland). Loop tijdens het bezoek helemaal door naar het einde van het koor, daar zijn namelijk nog veel mooie brandglasramen te zien.

Kerk Saint-Pantaléon

"Een kerk vol met oude beelden" is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je de kerk binnenkomt. In de tweede helft van de 16e eeuw sloeg de typische beeldhouwkunst van Troyes een andere weg in. Door de invloed van de Italiaanse kunst uit die periode werden de beelden echter en sprekender. Een voorbeeld van deze nieuwe stijl is te zien in in het koor: ‘La Foi et La Charité’ (het geloof en de liefdadigheid). Vergeet daarbij zeker niet om even naar het plafond te kijken! En uiteraard zijn er ook hier weer brandglasramen te zien uit de 16e eeuw.

Reviews en beoordelingen Kerken in Troyes

Heb je zelf tips of opmerkingen over Troyes: tal van kerken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info