Bedevaart naar Santiago de Compostela

Ontdek de heilige stad en ga op bedevaart naar Santiago de Compostela

De verering van de heilige Sint-Jakob begon toen deze tijdens een hevige veldslag in de 9e eeuw, waarbij de christenen aan het verliezen waren, uit de hemel neerdaalde en met zijn zwaard de Moren in de pan hakte. Het heeft echter nog meer dan 500 jaar geduurd voordat alle Moren van het Iberisch schiereiland verdreven waren. Lees meer

Eerst waren het vooral de Spanjaarden die op bedevaart gingen naar deze plaats, later ook mensen uit andere landen.
  • Leer meer over Santiago de Compostela
  • Ontdek waarom mensen hier naar toe gaan
  • Maak zelf een pelgrimstocht
Gratis reisgids downloaden

Toch werd dit gezien als een keerpunt, omdat de Spanjaarden zich toen pas begonnen te verzetten tegen de Moren. Vandaar dat Santiago of St-Jacob de patroonheilige van Spanje geworden is met zijn feestdag op 25 juli. Na dit voorval werd op de vindplaats van het graf van Santiago een basiliek gebouwd, tegenwoordig een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spanje. Eerst waren het vooral Spanjaarden die massaal op bedevaart gingen naar deze plaats, later ook bedevaarders vanuit heel Europa. 

Wat is de betekenis van die zeeschelp?

Hoe meer boeken je over Santiago de Compostela leest, hoe meer versies je krijgt van de betekenis van de bekende zeeschelp. Het meest voorkomende verhaal is dat het lichaam van Santiago in zijn graf bedekt was met dit type schelp. Een ander verhaal is dat van een miraculeuze redding van een drenkeling door Santiago. Toen die uit het water kwam zou hij bedekt zijn geweest met dit soort schelpen. 

Feit is, dat vandaag de dag de schelp het symbool is van de bedevaarders. Die schelpen zijn herkenningspunten om wegen of logies aan te duiden. Kerken, kapellen en andere locaties die belangrijk zijn voor de bedevaarders dragen ook de St-Jacobsschelp. Naast de pelgrimpas is de schelp het tweede belangrijkste dat een pelgrim bij zich draagt.

De drie afbeeldingen van St-Jacob

Santiago kan afgebeeld zijn op drie manieren: als de apostel Jacobus met zijn pelgrimsstok, als bedevaarder met die typische pelgrimshoed en stok of als strijder gezeten op een paard en zwaaiend met een zwaard. Dit laatste verwijst dus naar het mirakel waarbij hij de zijde koos van de christenen.

Pelgrimstochten vanuit heel Europa

De pelgrimstochten of bedevaarten naar Santiago de Compostela kregen een Europees karakter om twee redenen. Santiago de Compostela werd erkend als een heilige stad, net zoals Rome en Jeruzalem. Vanaf de 11e eeuw werden de pelgrimstochten zeer populair, omdat een bedevaart naar Jeruzalem veel te gevaarlijk was geworden door de inval van de Turken in dat land. Bovendien is het naast Rome ook de enige plaats waar een apostel begraven ligt.

De bedevaarten kenden veel ups en downs. Er zijn vele routes vanuit alle windrichtingen naar Santiago de Compostela. Er zijn zelfs nu nog officiële startplaatsen in België en Nederland. Van de originele route blijft echter niet veel meer over. Dat waren smalle paden en het onderhoud van die duizenden kilometers wegeltjes vraagt teveel geld en energie. Dikwijls loopt de route nu langs smalle wegen die soms parallel lopen met grote nationale wegen.

Sinds een paar jaar is er opnieuw een opleving van de pelgrimstochten. Het is voor velen niet de heilige Jacobus die het doel is maar wel een moment van bezinning in hun leven. Bij velen is er wat voorgevallen en wensen ze hierover na te denken. Zo'n lastige pelgrimstocht, te voet of met de fiets, is uiteraard een ideaal moment om na te denken. Het ultieme moment is de verwelkoming van de pelgrims in de kathedraal van Santiago de Compostela.

Wil jij ook op bedevaart naar Santiago de Compostela?

Je hoeft de tocht niet te starten in België of Nederland. Velen starten in de Spaanse of Franse Pyreneeën. In elk geval dien je je goed te informeren vooraleer deze pelgrimstocht aan te vatten. Daarvoor zijn er in België en Nederland verschillende genootschappen opgericht.

Voor België vind je alle info op www.compostelagenootschap.be en voor Nederland kan je terecht op www.santiago.nl

Reviews en beoordelingen Bedevaart

Heb je zelf tips of opmerkingen over De heilige stad Santiago de Compostela ? Plaats je beoordeling

Gyselinck Claude30 juli 2017

Prachtige reisverslagen. Aan de hand van deze zal ik tocht volgend jaar overdoen.

Coeman Lieven6 juni 2016

Goede hulp ben mij aan het voorbereiden voor te stappen aldaar !!!

Cordemans7 oktober 2015

Heel mooi en intresant.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info