Bezoek verschillende musea in Vaticaanstad

Kerkelijke historie met een mystiek randje omgeven door schoonheid

Tijdens een vakantie in Italië of een stedentrip Rome mag een bezoek aan het Vaticaans Museum eigenlijk niet ontbreken . De vele kunstobjecten in de ruim 50 galerijen maken dit een bijzonder veelzijdig museum. Je kijkt je ogen uit naar tal van bijzondere beelden en adembenemende schilderijen in Apostolische paleizen. Er is zoveel te zien!

In dit artikel lees je meer over waarom het Vaticaans Museum zeker een bezoekje waard is. Boek een gids voor een rondleiding langs de vele kunstschatten in het museum of ga op eigen houtje op ontdekkingstocht om alle pracht en praal te bewonderen. Je vindt ook tips over online tickets boeken en het overslaan van lange wachtrijen.

Laat je overweldigen door 50 kunstgalerijen en de indrukwekkende plafondschilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse kapel.
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Entreebewijs Vaticaans Museum boeken

Ons advies: Koop online je kaartje voor het Vaticaans Museum. Met een ticket vooraf weet je zeker dat je naar binnen mag en sta je daarvoor geen uren in de rij. Let op: Online kaartjes zijn beperkt beschikbaar en erg populair.

Ook zo’n hekel aan wachtrijen? Met een skip-the-line kaartje heb je voorrang op iedereen die staat te wachten. Ook een rondleiding met gids is een aanrader. De gids weet je alles te vertellen over de bijzonderheden in het museum en tijdens een rondleiding mag je ook kamers bezoeken die voor individuele bezoekers gesloten blijven.

Wil je echt álles uit je bezoek aan het Vaticaans Museum halen? Kies dan voor een Diepte tour . Deze deze unieke rondleiding laat een gids je 5 uur lang alle ins and outs van het Vaticaan zien. Boek via GetYourGuide en krijg tot 24 uur voor aankomst geld terug bij annuleren.

Via della Conciliazione

1. Het ontstaan van de Vaticaanse Musea

1.1 De nieuwe kapel en het museum

Sinds het jaar 1277 resideert het Pausschap officieel in Vaticaanstad. In die tijd was er nog geen museum in het Vaticaan. Paus Sixtus IV nam in 1473 Botticelli, Perugino, Rosselli, Luca Signorelli en Ghirlandaio in de arm om een speciale kapel te bouwen en de muren te versieren met fresco’s. Het was Donate Bramante die begon aan de bouw van een echt museum.

1.2 De schilderkunst van Michelangelo

Onder Paus Julius II werd de beroemde Michelangelo ingeschakeld om met zijn schilderkunst onder meer te werken aan een fraai plafond. De appartementen van de paus werden dan weer door Raphael versierd met fresco’s .

Terwijl Michelangelo het plafond beschilderde, ontdekte men bij de basiliek van Santa Maria Maggiore het beeld van de stervende Laocoön met zijn zoons. Giuliano da Sangallo en Michelangelo zijn het beeld bij de basiliek gaan bekijken en raadden de paus aan het te kopen. De paus volgde dit advies op en enkele weken later was het in Vaticaanstad te bezichtigen.

1.3 De kunstcollectie van Paus Julius II

Het is geen geheim dat Paus Julius II groot liefhebber van antiquiteiten was. Zijn grote verzameling kunstobjecten was het begin van de collectie die in het museum in Vaticaanstad te zien is . Latere pauzen hebben stuk voor stuk nieuwe kunstwerken toegevoegd en de collectie uitgebreid. Zo was het Paus Clement XIV die in 1771 de collectie voor de Pio-Clementino galerij begon. De collectie van het Museo Chiaramonti is in de 19e eeuw gestart met de kunstverzameling van Paus Pius VII.

1.4 De grote opening

De grote collectie kunst die de verschillende pauzen verzamelden, bevond zich in een galerij in de appartementen van Borgia. Deze appartementen hoorden bij het Apostolische Paleis.

Nadat het Vaticaan in 1929 een eigen staat was geworden, liet Paus Pius XI een complex bouwen dat als museum moest dienen . Luca Beltrami ontwierp het gebouw en men bouwde het tegen het Paleis aan. De 27ste oktober in 1932 opende het museum voor het eerst haar deuren.

Vaticaans museum

2. De hoogtepunten van het museum

Het Vaticaans Museum heeft maar liefst 54 galerijen vol kunst. Je kunt er oude, klassieke werken bezichtigen, maar ook moderne godsdienstige kunstobjecten. Ontdek oude werken van Da Vinci, Raphael en Michelangelo en bewonder nieuwe werken van kunstenaars als Henri Matisse.

TIP: Een citypas Rome is echt een aanrader voor je stedentrip Rome. Deze pas geeft toegang tot het Vaticaans Museum, maar ook tot andere bezienswaardigheden zoals het Colosseum, de Sint-Pietersbasiliek en de Borghese-galerijen. Je bespaart daarmee kosten voor toegangskaartjes en voorkomt lang wachten voor het kopen van een ticket. Boek de stadspas Rome online .

2.1 Kunstwerken van Henri Matisse

De naam 'Sala Matisse' zegt het eigenlijk al. In deze ruimte vind je de religieuze kunstwerken die de Franse schilder Henri Matisse in de twintigste eeuw schilderde .

2.2 Meseo Chiaramonti

In de negentiende eeuw zette Paus Pius VII een galerij op die Museo Chiaramonti is genoemd. In deze galerij kun je meer dan 1000 klassieke beelden bewonderen . Napoleon heeft een heel aantal van deze kunstwerken mee naar Frankrijk genomen. Jaren later zijn de beelden teruggebracht. Nu staan ze klaar om door jou bezichtigd te worden in het Vaticaan.

2.3 Prachtige Vlaamse tapijten

Even iets anders dan schilderijen en beelden? Bezoek de Galleria degli Arazzi of Galerij der Wandtapijten voor de meest wonderlijke tapijten. Je vindt hier ook mooie Vlaamse tapijten, waarop tekeningen van Raphael’s studenten te zien zijn .

Eén van de meest bijzondere tapijten in deze galerij is het Tapijt van Jezus Christus. Hierop staat een afbeelding waarbij de stenen grafdeur waar Jezus dwars doorheen ging om bij zijn verrijzenis zijn graf te verlaten zorgt voor een optische illusie.

2.4. 4 Kamers van Raphael

Ooit waren de Pauselijke Appartementen de plek waar pausen woonden. Vandaag de dag is het de plek waar een enorme collectie fresco’s tentoon is gesteld. De bekendste ruimtes zijn de 4 Kamers van Raphael. Hier kun je kunstwerken bezichtigen die Raphael en zijn studenten in de jaren 1508 - 1524 hebben gemaakt.

2.5 Een galerij vol kaarten

Veertig prachtig e geschilderde kaarten van de Italiaanse laars sieren de wanden van de Kaartengalerij . De kaarten zijn in 1580, op verzoek van Paus Gregory XIII, door de beroemde geograaf Ignazio Danti gemaakt.

Haal álles uit je bezoek aan het Vaticaans Museum halen en kies voor een Diepte tour . In deze unieke rondleiding laat een gids je 5 uur lang alle ins and outs van het Vaticaan zien . Boek via GetYourGuide en krijg tot 24 uur voor aankomst geld terug bij annuleren.

2.6 Cortille della Pigna

Op het Cortille della Pigna, ook wel Dennenappel Binnenhof genaamd, vind je een enorme bronzen dennenappel terug. Op de binnenkoer vind je verder ook diverse klassieke beelden en de kunstcollectie Sfera con Sfera, van Arnaldo Pomodoro.

TIP: Vermijd lange wachtrijen voor het Vaticaans Museum en boek je ticket online . Voor een rustiger bezoek raden we je daarnaast aan het museum te bezoeken voor 10.00 uur ’s ochtends of na 15.00 uur in de middag.

3. Vaticaans Museum openingstijden

 • Het Vaticaans Museum is zes dagen per week open op maandag t/m zaterdag van 9.00 uur - 17.30 uur. Je kunt naar binnen tot 16.00 uur in de middag.
 • Op zondagen en Katholieke feestdagen is het museum gesloten. Uitzondering hierop is iedere laatste zondag van de maand. Het museum is dan open tot 14.00 uur.

De Sixtijnse Kapel Vaticaan

4. Tickets Vaticaans Museum kopen

4.1 Toegangsprijzen

Onderstaand vind je de actuele toegangsprijzen voor het Vaticaans Museum. Dit zijn weliswaar de prijzen aan de kassa. Wanneer je online koopt, moet je rekening houden met een kleine reservatiekost . Maar dat zorgt er wel voor dat je niet in de wachtrij hoeft te staan.

 • Tickets voor volwassenen gaan vanaf € 27,00
 • Kinderen van 6 tot 18 jaar en studenten tot 25 jaar én op vertoon studentenkaart betalen € 21,00
 • Kinderen van 0 tot 5 jaar mogen gratis binnen
 • Audioguide is verkrijgbaar voor € 4,00

4.2 Waar koop je best een toegangskaartje?

Een kaartje voor het Vaticaans Museum kun je ter plekke bij de kassa kopen als je de wachtrij wil trotseren, of online bestellen . Bevestig online je boeking en neem de reserveringsvoucher (uitgeprint of op je smartphone) mee naar het museum.

Let op : Wanneer je een ticket online koopt, betaal je ook reserveringskosten. Je bent dus iets duurder uit, maar kunt wel gegarandeerd naar binnen en mag de vaak lange wachtrij overslaan . Je staat heel snel meer dan twee uur in de wachtrij in de brandende zon.

Bovendien verkopen de kassatickets in de zomermaanden op redelijk wat dagen helemaal uit. Je zou de eerste niet zijn die na 2 uur wachten ontgoocheld moet afdruipen omdat de dagtickets op zijn. Als er dan toch een bezienswaardigheid in Rome is waar we je absoluut aanraden om vooraf tickets online te kopen, dan is het wel voor het Vaticaanse Museum en voor de Sixtijnse Kapel.

4.3 Gratis entree, korting en rondleidingen

 • Kinderen tot 18 jaar krijgen korting bij het aanschaffen van een ticket voor het Vaticaans Museum.
 • Tegen betaling zijn er audiogidsen verkrijgbaar voor tijdens je bezoek.
 • Boek online een rondleiding met gids . Een tour door het Vaticaans Museum, de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel duurt zo’n drie uur. Ook hiervoor krijgen kinderen tot 18 jaar korting. Er geldt hier ook een kortingsactie voor studerende jongeren onder de 25 jaar.
 • Iedere laatste zondag van de maand is de toegang tot het Vaticaans Museum gratis voor iedereen . Je kunt dan naar binnen tot 12.30 uur. Let op: Voor deze zondagen zijn speciale kaartjes beschikbaar. Die zijn helaas alleen ter plekke verkrijgbaar en die zijn natuurlijk zeer gegeerd.

TIP: Een stadspas Rome is echt een aanrader voor je stedentrip Rome. Deze pas geeft toegang tot het Vaticaans Museum, maar ook tot andere bezienswaardigheden zoals het Colosseum, de Sint-Pietersbasiliek en de Galleria Borghese.

Je bespaart een pak kosten op toegangskaartjes en voorkomt lang wachten voor het kopen van een ticket. Boek de stadspas Rome online .

5. Voorkom lange wachtrijen

Om te zorgen dat je niet onnodig lang in de rij hoeft te wachten, hebben wij enkele handige tips:

 • De wachtrijen bij het Vaticaans Museum kunnen echt absurd lang worden.We raden je daarom aan het museum voor 10 u ’s ochtends of na 15u ’s middags te bezichtigen. Plan direct je bezoek en koop je kaartje online . Ook dat scheelt heel lang wachten bij de kassa!
 • Op woensdagen houdt de Paus normaal gesproken zijn audiënti es en ook op veel zondagen is er een toespraak van de Paus . Uiteraard is dat allemaal heel bijzonder om eens mee te maken, maar het zorgt ook voor veel drukte. Voor een rustiger bezoek aan het Vaticaans Museum kun je die drukke dagen dus beter vermijden.
 • Boek een rondleiding met gids, zodat je de lange rij bij de ingang kunt overslaan . Sommige tours starten zelfs al voor openingstijden, zodat het binnen extra rustig is!

Wachtrij Vaticaans Museum

6. Vaticaans Museum routebeschrijving

6.1 Met de auto

Rome is een drukke stad en dat is in het verkeer goed te merken! Zelf met de auto de stad in gaan raden we dan ook af. Wil je het toch proberen? Parkeer dan bij Garage San Pietro. Deze garage bevindt zich op Piazza di Santa Maria Alle Fornaci 26. Je loopt vanaf daar in 15 minuten naar het Vaticaans Museum.

6.2 Openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar het Vaticaan, stap dan bij de Flaminio harte op Piazza del Popolo in oranje lijn A. Opstappen kan ook op de Termini Haltes of bij de Barberini halte nabij de Trevi fontein. Stap uit bij Ottoviano en kies de uitgang 'Via Ottaviano'. Binnen 10 minuten wandel je naar het Vaticaan.

6.3 Lopend

Wanneer je in het centrum van Rome bent, kun je lopend naar het Vaticaans Museum. Vanaf het Pantheon is het zo’n 25 minuten lopen. Vanaf het Colosseum kun je rekenen op een wandeling van ongeveer 45 minuten.

7. Handige informatie

 • Houd je tijdens je bezoek aan de Vaticaan kledingvoorschriften en bedek je knieën en schouders.
 • Het dragen van een hoed is niet toegestaan.
 • Paraplu’s, camerastatieven, selfiesticks en grote tassen mogen niet mee naar binnen . Je kunt deze achterlaten bij de ingang/garderobe.
 • Het meenemen en nuttigen van eigen drinken en eten is niet toegestaan .
 • De passages van het Vaticaans Museum zijn bij elkaar meer dan zeven kilometer lang. Zorg dus dat je stevige schoenen draagt waar je lang op kunt lopen.
 • Ontsnap aan de lange wachtrij en boek je ticket online .

8. Een filmpje van het Vaticaans Museum

Ben je benieuwd wat je zoal te wachten staat tijdens een bezoek aan het Vaticaans Museum? Dit filmpje geeft een leuk voorproefje . Het is alsof je meeloopt met een gids die je de hoogtepunten van de Sixtijnse Kapel en het Vaticaans Museum laat zien. Na het kijken kun je vast niet wachten op al deze prachtige kunstwerken met eigen ogen te aanschouwen!

9. Tip: gratis stadswandeling Rome

Rome is een populaire bestemming voor stedentrips. Er is ook zoveel te zien! Ga op verkenning door deze Italiaanse stad en start met onze gratis stadswandeling Rome . Kun je er geen genoeg van krijgen? In onze reisgids Rome staan nog eens drie stadswandelingen die je langs maar liefst 81 beschreven toeristische trekpleisters brengen (inclusief GPS coördinaten). Bestel de reisgids Rome nu en mis niets in deze geweldige stad.

Reviews en beoordelingen Vaticaanse musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek verschillende musea in Vaticaanstad? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info