De pausverkiezing in de Sixtijnse kapel

Zenuwslopend wachten op zwarte of witte rook

Nadat een paus is gestorven of afgetreden gaan alle kardinalen die nog geen 80 jaar zijn met elkaar in conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Vooraf ontmoeten ze elkaar om op informele basis te polsen wie er graag paus zou willen worden en wat diens capaciteiten en kansen zijn. Lees meer

Het Sint-Pietersplein staat bij een pausverkiezing afgeladen vol met gelovigen. 
  • Kardinalen gaan in conclaaf 
  • Strenge regels en geen contact met buitenwereld 
  • Wachten op zwarte of witte rook
  • Duizenden gelovigen op het plein wachten mee  

 

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Als je aan een kardinaal vraagt of er gelobbyd wordt bij een pausverkiezing dan zal hij dit altijd ontkennen. Het is echter geen publiek geheim dat er voorafgaand aan de verkiezing al heel wat gelobbyd is. 

Vervolgens trekken de  kardinalen zich terug in de Sixtijnse Kapel voor de eedaflegging en de eerste stemronde. Zij worden bijgestaan en gesteund door de Heilige Geest. De kardinalen en andere aanwezigen moeten volledige geheimhouding beloven. Mobiele telefoons, vaste telefoon, radio, kranten en andere vormen van communicatie zijn streng verboden. Er mag geen enkel contact zijn met de buitenwereld zodat men zich niet kan laten beïnvloeden.

 

Wie wint er ?

 De winnaar van de pausverkiezing moet 2/3 + 1 van de stemmen verkrijgen. Pas na meer dan 30 (!) stemrondes volstaat een gewone meerderheid van stemmen. Op het moment dat de nieuwe paus bekend is, worden de stembriefjes verbrand in een kacheltje in de Sixtijnse kapel. Er wordt een chemische stof toegevoegd die voor witte rook zorgt. De schoorsteen is eigenlijk een belachelijk klein en bovendien smal pijpje dat hoog op het dak van de kapel staat. De witte rook is niet meer dan een klein pluimpje dat vanaf het Sint-Pietersplein nauwelijks waarneembaar is. Bij de pausverkiezing van 2005 kwam er zelfs eerst zwarte in plaats van witte rook uit de ‘schoorsteen’. Hoe lang een pausverkiezing ook duurt, er staan altijd duizenden gelovigen en toeristen van over de hele wereld op het Sint-Pietersplein te wachten en te bidden tot de nieuwe paus is gekozen.

Reviews en beoordelingen Pausverkiezing

Heb je zelf tips of opmerkingen over De pausverkiezing in de Sixtijnse kapel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info