Bezoek de Sixtijnse Kapel: info + tips om wachtrijen te vermijden

Bewonder de indrukwekkende plafondfresco's van Michelangelo

Wie in het mooie, zonnige Italië is, zal het tijdens een bezoek aan Rome zeker naar zijn zin hebben. In deze prachtige stad komt al het mooie van Italiaanse cultuur, kunst en culinair genot samen.

Er is zoveel te zien en te beleven! Bij een stedentrip Rome hoort natuurlijk ook een bezoek aan het Vaticaan . Dit dwergstaatje staat bol van unieke kunstwerken en andere bezienswaardigheden. Bewonder de Sint-Pietersbasiliek, kijk je ogen uit in het Vaticaans Museum en tuur urenlang omhoog in de Sixtijnse Kapel . Wie weet zie je zelfs de paus nog, tijdens één van zijn toespraken.

In dit artikel vertel ik je meer over de Sixtijnse Kapel en waarom dit unieke bouwwerk zéker op je bucketlist moet staan. Verder tips over het vermijden van eindeloos lange wachtrijen en informatie over het online boeken van tickets voor de Sixtijnse Kapel .

Gratis preview reisgids RomeKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Entreekaartjes voor de Sixtijnse Kapel en het Vaticaans Museum

Om de Sixtijnse Kapel te kunnen bewonderen koop je een toegangskaartje voor de Vaticaanse Musea. Via het museum heb je vervolgens ook toegang tot de Sixtijnse Kapel.

TIP: Koop je kaartje voor de Sixtijnse Kapel online. Met een online gekochte ticket kun je naar binnen zonder in de rij te staan. Let op: Online tickets zijn beperkt beschikbaar en vaak snel uitverkocht.

Ga vliegensvlug voorbij de wachtrij met een skip-the-line kaartje of boek een tour met gids. Samen met een gids mag je ook in ruimtes die niet voor de rest van het publiek toegankelijk zijn én leer je nog meer over de Sixtijnse Kapel en alle kunst die het huisvest.

Ben je dol op kunst en wil je alles uit je bezoek aan het Vaticaan halen? Boek dan een unieke Diepte tour waarin een gids je maar liefst 5 uur rondleidt. Via GetYourGuide heb je tot 24 uur voor de tour recht op geld terug bij annuleren.

Via della Conciliazione

1. De geschiedenis van de Sixtijnse Kapel

Het zal je niet ontgaan zijn dat het Vaticaan het hart is van de katholieke geloofsgemeenschap. Al eeuwenlang is de dwergstaat de residentie van de paus. Pausen wonen er in het Apostolische Paleis, dat menig paus al heeft uitgebreid met extra kamers, vleugels en kapellen.

1.1 De kapel van Paus Sixtus IV

Toen in 1471-1484 Paus Sixtus IV aan het hoofd van de katholieke kerk stond, gaf hij opdracht tot het bouwen van de kapel, die ook naar hem vernoemd is . In 1475 gaf hij Giovanni Di Dolce de opdracht de constructie te bouwen zoals deze door architect Baccio Pontelli was ontworpen. Dat deed hij met groot succes.

1.2. De beste schilders

De constructie van de Sixtijnse Kapel was bij Giovanni Di Dolce in goede handen en ook voor de binnenkant had de paus een plan. Deze moest werkelijk oogverblindend zijn! En wie kun je daar dan beter voor vragen dan de meest geroemde kunstschilders uit die tijd: Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino, Cosimo Rosselli en Sandro Botticelli staken hun handen uit de mouwen en maakte er een prachtig meesterwerk van.

1.3 Inwijding van de kapel

Met grote trots werd de Sixtijnse kapel op 15 augustus 1483 ingewijd in de naam van Maria-Tenhemelopneming. Men was oprecht trots op deze prachtige aanwinst van het Pauselijk paleis.

1.4 De schilderingen van Michelangelo

Paus Julius II, het neefje van Sixtus IV, kreeg tijdens zijn periode als hogepriester een (goddelijke) ingeving: de Sixtijnse kapel moest worden aangepast. Opnieuw werd er een beroemd kunstschilder uitgenodigd. Niemand minder dan Michelangelo werkte vanaf 1508 vier jaar lang aan het beschilderen van het plafond van de kapel.

Het resultaat is adembenemend! Dat vond ook Paus Paulus III. Hij gaf Michelangelo in 1536 de opdracht voor het maken van een schilderij. Op de wand achter het altaar was plek voor een kunstwerk over het Laatste Oordeel. Michelangelo werkte vijf jaar aan dit indrukwekkende schilderij. Vandaag de dag is Het Laatste Oordeel nog steeds één van de meest iconische kunstwerken uit de geschiedenis.

De Sixtijnse Kapel Vaticaan

2. De Sixtijnse kapel

Een bezoek aan het Vaticaans Museum brengt je vanzelf ook bij de Sixtijnse Kapel. Het is de laatste ruimte, dichtbij de uitgang van het museum, en je kijkt er je ogen uit!

2.1 Bijzondere fresco’s

De Sixtijnse Kapel is van boven tot onder beschilderd met prachtige fresco’s . Men denkt daarbij al snel aan de plafondschilderingen van Michelangelo. Hij schilderde op het plafond maar liefst negen belangrijke gebeurtenissen uit het bijbelboek Genesis.

De beeltenis van de hand van God die Adam schept is daarvan de bekendste . Ook de schepping van zon, maan en aarde, de zondvloed en de schepping van Eva hebben een plekje gekregen in de schilderijen van Michelangelo. Op het plafond komen wel 300 verschillende karakters voor. Geen wonder dat het vier jaar duurde voordat de schilderingen op het plafond voltooid waren.

2.2 De zijwanden

Michelangelo was niet de enige kunstschilder die fresco’s maakte in de Sixtijnse Kapel. Beroemde schilders als Rosselli, Perugino en Botticelli maakten bijzondere schilderijen voor de Noordelijke en Zuidelijke zijwanden .

De fresco’s tonen onder andere momenten uit het leven van Jezus en het leven van Mozes. Botticelli maakte onder andere het kunstwerk 'De Verleiding van Jezus' . Een zeer fraai schilderij!

2.3 Wandkleden

De onderkant van de wanden in de kapel werden bekleed met kleden. Deze wandkleden, waarvan er nog maar tien over zijn, werden ontworpen door niemand minder dan de beroemde kunstenaar Rafaël.

2.4 Een nieuwe paus

Het hele jaar door is de Sixtijnse Kapel te bezoeken. Maar wanneer een paus overlijdt of terugtreedt, is de kapel het decor van een serieus conclaaf . Overal vandaan komen kardinalen met kiesrecht naar Vaticaanstad om, in de Sixtijnse kapel, een nieuwe paus te kiezen.

Dit kennen wij voornamelijk van de 'witte rook'. Twee maal per dag worden de uiterst geheime stembriefjes verbrand. Is de rook zwart? Dan is de stemming mislukt. Is de rook wit? Dan is er een nieuwe paus gekozen: "Habemus Papam", we hebben een nieuwe paus.

TIP : Het kan behoorlijk druk zijn in het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapel en dan zijn de wachtrijen enorm lang. Om lang wachten te voorkomen kun je de kapel bezoeken voor 10.00 uur in de ochtend of na 15.00 uur in de middag. Boek je ticket online en je kunt direct doorlopen naar de ingang.

3. Openingstijden Sixtijnse Kapel

• De Sixtijnse Kapel is, net als het Vaticaans Museum, iedere maandag t/m zaterdag open van 9u tot 17u30. De laatste toegang is om 16u.

Op kerkelijke feestdagen en op vrijwel iedere zondag is de Sixtijnse Kapel gesloten . Behalve op de laatste zondagen van iedere maand. Dan kan je de kapel tot 14u bezoeken.

Vaticaans museum

4. Tickets Sixtijnse Kapel kopen

Om de Sixtijnse Kapel te bezoeken heb je een toegangskaartje voor het Vaticaans Museum nodig. Voor een bezoek aan de kapel worden geen extra kosten in rekening gebracht.

4.1 Waar koop je een kaartje?

Uiteraard is het mogelijk om een kaartje voor het museum en de kapel bij de ingang van het museum te kopen.

Je bent alleen niet de enige met dit plan en daardoor is de wachtrij vaak gigantisch lang. we raden je daarom aan je ticket online te kopen . Bevestig online je boeking en zorg dat je toegangsvoucher uitgeprint meeneemt of op je smartphone kunt laten zien.

Let op: Bij het boeken van online tickets betaal je wel reserveringskosten. Die wegen echter in de meeste gevallen niet op tegen de lange wachtrijen bij de kassa. Je bespaart jezelf dus een hoop tijd met een online kaartje waarmee je de wachtrij kunt overslaan .

4.2 Rondleidingen, gratis toegang en korting

 • Kinderen tot 18 jaar krijgen korting op hun toegangskaartje voor de Vaticaanse Musea plus de Sixtijnse kapel.
 • Bij de kassa van het museum zijn (tegen betaling) audiogidsen beschikbaar
 • Boek een tour en laat je door een ervaren gids rondleiden door de Basiliek van Sint-Pieter, de Sixtijnse Kapel en het Vaticaans Museum. Zo’n rondleiding duurt drie uur. Jongeren onder 18 jaar en studenten (max. 25 jaar) krijgen korting.
 • Elke laatste zondag in de maand is de entree gratis. Je hebt hiervoor een speciaal kaartje nodig, dat alleen bij de kassa van het museum verkrijgbaar is.

TIP: Wil je veel geld besparen en wachtrijen zoveel mogelijk vermijden? Koop dan een citypas Rome. Deze geeft toegang tot het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapel, maar ook tot andere toeristische trekpleisters zoals de Sint-Pietersbasiliek, de Galleria Borghese en het Colosseum. Je boekt de stadspas Rome eenvoudig online .

5. Verspil geen tijd aan wachtrijen en check de tips

 • Op rustigere tijdstippen is de wachtrij vanzelfsprekend korter . Klinkt dat goed? Bezoek dan het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapelvoor 10u ’s ochtends of na 15u in de middag.
 • Plan direct je bezoek en boek je ticket online . Dan kun je bij aankomst direct doorlopen naar de ingang.
 • Woensdagen en zondagen zijn vaak de drukste dagen in Vaticaans tad, vanwege de audiënties en toespraken van de paus. Voor een rustiger bezoek kun je deze dagen dus beter vermijden.
 • Sommige rondleidingen met gids starten al voor het museum en de kapel geopend zijn . Ideaal, want dan ben je dus één van de weinige bezoekers. Sowieso heb je met een begeleide tour voorrang op mensen met een gewoon kaartje, en kun je de wachtrij dus zo voorbij. Een aanrader!

Wachtrij Vaticaans Museum

6. Routebeschrijving Sixtijnse Kapel

6.1 Openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar het Vaticaan? Stap dan op de oranje lijn A bij Piazza del Popolo (Flaminio halte), de Trevi fontein (Barberini halte) of bij de Termini haltes en reis richting Ottaviano. Neem daar de uitgang 'Via Ottaviano' en loop in tien minuten naar het Vaticaan.

6.2 Te voet

Vaticaanstad is vanuit Rome centrum prima lopend te bereiken . In zo’n 25 minuten wandel je van het Pantheon naar de Sixtijnse kapel. Vertrek je bij het Pantheon, dan is het een wandeling van ongeveer 45 minuten.

6.3 Auto

Zelf autorijden in Rome is geen aanrader. De meesten van ons zijn niet gewend aan de drukte op de weg en dat maakt het rijden een stuk lastiger. Ga je toch de uitdaging aan? Parkeer dan bij Garage San Pietro op de Piazza di Santa Maria Alle Fornaci 26 en loop in 15 minuten naar het Vaticaans Museaum en de Sixtijnse Kapel.

7. Handige informatie

 • Tijdens een bezoek aan het Vaticaan dien je je te houden aan de kledingvoorschriften: schouders en knieën bedekt. Met een sjaal kun je eventueel je blote schouders afdekken. Hoeden en andere hoofddeksels moeten sowieso af, net als zonnebrillen.
 • In de Sixtijnse Kapel mag je geen foto’s maken.
 • Eigen drinken en eten mag niet mee naar binnen. Ook paraplu’s, camerastatieven, selfiesticks en grote tassen of rugzakken mogen niet mee naar binnen . Je kunt deze achterlaten bij de garderobe.
 • Draag goede schoenen: de galerijen van het Vaticaans Museum zijn bij elkaar langer dan 7 kilometer. Je zult dus heel stappen zetten.
 • Vanuit de Sixtijnse Kapel kun je, zonder opnieuw in de wachtrij te hoeven, direct de Sint-Pietersbasiliek bezoeken. Dat scheelt een hoop tijd!
 • Echt ontsnappen aan de lange wachtrijen? Koop dan vooraf je ticket online . Dan loop je de rij bij aankomst zo voorbij.

Vaticaanstad, publiek voor Paus Franciscus

8. Trivia over de Sixtijnse Kapel

 • In de kapel is een speciale zijruimte die bekend staat als de “Kamer der Tranen ”. In dit kamertje komen nieuwe pausen even uithuilen en bekomen van alle emoties vlak nadat ze verkozen zijn. Sinds 1942 gaan de kardinalen in de kapel in conclaaf.

 • Als er een nieuwe paus is, komt er witte rook uit de schouw die je vanop het Sint-Pietersplein kan zien. Levert een stemronde geen resultaat op? Dan is het zwarte rook en gaat het conclaaf verder.

 • In de fresco’s van de kapel is er veel aandacht voor eikels. De opdrachtgever van Michelangelo (Sixtus IV) droeg de familienaam Rovere, wat eik betekent in het Italiaans.

 • Er werd lange tijd gedacht dat Michelangelo het plafond al liggend op zijn rug schilderde . Dat blijkt niet zo te zijn. Hij stond wel degelijk recht op een stelling.

 • Voor Michelangelo het plafond schilderde, zat er een andere fresco op van Pietro Matteo d’Amelia .

 • De figuur van God zou als allerlaatste personage geschilderd zijn , zodat Michelangelo zijn techniek zo perfect mogelijk beheerste.

 • Dit was ook het eerste schilderij waarop God als een volledige man werd afgebeeld . Op alle eerdere schilderwerken werd God afgebeeld als een licht in de wolken, of alleen zijn hand.

 • Ieder jaar bezoeken 5 miljoen mensen de Sixtijnse Kapel. Goed voor zo’n 80 miljoen euro aan inkomsten.

9. Filmpje: op stap door de Sixtijnse Kapel

Bereid je vast een beetje voor op je bezoek aan de Sixtijnse Kapel met dit filmpje. Je krijgt een privé rondleiding door de kapel én het Vaticaans Museum. Zie je al die prachtige kunst? Die kun je binnenkort ook zelf van dichtbij bezichtigen!

10. Ontdek de stad met gratis stadswandeling Rome

Met onze gratis stadswandeling Rome ontdek je op je gemak de Italiaanse hoofdstad. Kun je er geen genoeg van krijgen? Koop dan de Reisgids Rome met daarin drie stadswandelingen langs ruim 80 bezienswaardigheden (inclusief GPS coördinaten). Download de Reisgids Rome en ga direct op pad!

Reviews en beoordelingen Sixtijnse Kapel bezoeken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sixtijnse Kapel bezoeken? Plaats je beoordeling

Kees5 mei 2022

Prima, duidelijk, helder en overzichtelijk !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info