Moskee-kathedraal Mezquita in Cordoba bezoeken? Informatie en entreetickets

Onderga de mystieke beleving van de Grote Moskee

De Mezquita moskee en kathedraal stamt uit de 8e eeuw. Je vindt deze indrukwekkende bezienswaardigheid in Cordoba, Spanje . Het gebouw is ruim 1300 jaar in gebruik geweest als kathedraal en moskee . Je kunt hier verschillende stijlen bewonderen, maar de moskee is ook een centrum waar veel religies één geheel vormen. Daarmee is het een weerspiegeling van de historie van Cordoba. Het is dan ook niet voor niets dat Mezquita de belangrijkste must-see is in deze Spaanse stad. Unesco heeft het gebouw in 1984 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Wil je Mezquita in Cordoba bezoeken maar liever niet te lang wachten voor de entree? In dit artikel vertellen we je precies hoe je dat moet doen en welke entreekaarten je daarvoor online moet bestellen.

Nergens anders ter wereld is zo'n iconische combinatie van meerdere godsdiensten in één gebouw te zien.
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Enkele tips vooraf

 • De moskee is immens groot, voorzie dus zeker een halve dag voor je bezoek.
 • Bij het binnenkomen kan je een gratis plannetje bekomen met behalve een overzicht ook een prima uitleg van de belangrijkste ruimtes en een duidelijke tijdslijn.
 • Verlies geen tijd in de drukke wachtrij en boek je tickets vooraf online.

Mezquita in Cordoba bezoeken

1. De historie

1.1. Metamorfose van katholieke kerk naar moskee

De kathedraal werd in de 8e eeuw gebouwd op een plaats waar destijds een Visigotische kerk was gevestigd . Voordat de Moren de omgeving van Cordoba in het jaar 711 innamen, was de stad vooral christelijk. Mensen die hun intrek namen in het gebied, waren vooral moslim. Daardoor moesten de oorspronkelijke bewoners, die vooral katholiek waren, de kerk onder dwang voor de helft verkopen. Echter kwamen er steeds meer moslims in het gebied, waardoor ook het andere deel in handen kwam van de moslimbevolking.

Later werd de Visigotische kerk met de grond gelijk gemaakt, om plaats te kunnen maken voor een nieuw gebouw. De moskee werd opgetrokken uit natuursteen, marmer en metaal. Deze bouwmaterialen waren afkomstig uit grote Romeinse landhuizen. Ruim 780 zuilen van marmer werden gebruikt maar helaas hadden ze niet de juiste hoogte voor het bouwen van de moskee. Daarop besloten de Moren om nog een tweede bogenlaag te bouwen die zou kunnen rusten op de pilaren van marmer. Tot op de dag van vandaag zijn deze bogen kenmerkend voor de Mezquita in Cordoba.

1.2. De verandering door Bisdom Cordoba

In het jaar 987 kwam er een einde aan de uitbreidingen van de moskee. Uiteindelijk is deze 3 x groter geworden dan de moskee aanvankelijk was. De Moren kwamen in 1236 aan het einde van hun tijdperk door de Reconquista. Het Bisdom Cordoba was een feit.

De bestaande moskee werd aan een metamorfose onderworpen. Zelfs de naam van het gebouw werd gewijzigd naar Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. Er werden diverse bouwstijlen gebruikt om de verbouwing compleet te kunnen maken. Dit omdat de bouw veel tijd in beslag nam. Ook werden er diverse marmeren zuilen weggehaald. Dit tot ontevredenheid van Keizer Karel V. Hoewel de keizer niet geheel te spreken was over het uiteindelijke resultaat, was het gebouw toch solide gebouwd en bood het weerstand tegen aardbevingen. Daarnaast zorgden de diverse bouwstijlen voor een perfecte balans tussen diverse geloven en culturen .

1.3. De verdeeldheid qua benaming

De Mezquita heeft veel namen gedragen. Waar één bevolkingsgroep de kerk Mezquita de Cordoba noemde, betitelden andere mensen het gebouw als Cordoba Kathedraal.

Vanaf het jaar 2010 is er unanimiteit en gaat de Kathedraal door het leven als de Cordoba Mezquita Catedral.

Mezquita bezoeken Cordoba

2. Entrée van Cordoba Mezquita Catedral

2.1. Puerta del Perdón en Patio de los Naranjos

De Patio de los Naranjos is een lust voor het oog. Palmen, sinaasappel- en cypresbomen op het plein wijzen naar de entree van de Mezquita . Ook prachtige water spuitende fonteinen kun je hier vinden. Toen de Moren de omgeving nog bewoonde, was het schip van de kathedraal open waardoor ze één leken met de bijzondere bomen van de buitenomgeving. Het plein naar de hoofdingang van de Mezquita herbergt tevens een 14e-eeuws hekwerk die toegang geeft naar de toren. Ook het loket van de bezienswaardigheid is hier gesitueerd.

Tip: Wil je liever geen tijd spenderen aan het wachten in de lange rijen voor de kassa? Reserveer dan online een entreekaart en krijg direct toegang tot de Mezquita.

2.2. De kenmerkende bogen en zuilen

Kenmerkend en opvallend voor de Mezquita zijn de 860 pilaren. Dit waren er destijds zelfs 1200 . De bogen bestaan uit twee lagen. Dit omdat de oorspronkelijke zuilen die gebruikt werden voor de bouw niet lang genoeg waren. De bogen van afwisselend wit- en baksteen, worden gedragen door kolommen van marmer die op de pilaren staan. De rood-witte strepen zijn ontstaan door het gebruik van deze twee steensoorten.

2.3. Mihrab

Zowel links als rechts van de Mihrab kun je diverse mozaïeken zien uit de Byzantijnse tijd. Ze zijn belegd met goud. De Mihrab zet de uitspraken van de imam kracht bij, maar wijst ook richting Mekka. De schelpvormige koepel van het gebedshuis is gemaakt van marmer uit één stuk.

2.4. Capilla de Villaviciosa

De Capilla de Villaviciosa is een gebedshuis in renaissancestijl. Het gebedshuis ligt middenin de Mezquita en werd in 1371 bijgebouwd in opdracht van Abd ar-Rahman II. Ook de Katholieken zorgde voor een uitbreiding met het bouwen van de Capilla Mayor. In deze ruimte kun je tegenwoordig een altaarscherm bekijken uit de 17e eeuw. Het scherm is gemaakt van rood marmer en jaspis.

2.5. Torre Campanario

Deze toren laat zien hoe diverse geloven prima hand in hand kunnen gaan. Deze klokkentoren werd oorspronkelijk gebouwd als minaret in de 8e eeuw. Pas later in de 13e eeuw kreeg de minaret zijn bestemming als klokkentoren. De toren kreeg een lengte van maar liefst 93 meter.

Mezquita bezoeken Cordoba

3. Wanneer is de Mezquita in Cordoba geopend voor publiek?

 • je kunt deze bezienswaardigheid elke dag bezoeken met uitzondering van kerstmis, nieuwjaarsdag en feestdagen. Als het een heilige feestdag betreft heeft de Mezquita vaak andere bezoektijden.
 • van november t/m februari: van maandag t/m zaterdag van 10.00 t/m 18.00 uur . Op zondag kun je de Mezquita bezoeken van 08.30-11.30 en tussen 15.00-18.00 uur.
 • van maart t/m oktober: van maandag t/m zaterdag van 10.00 t/m 19.00 uur. Op zondag ben je welkom van 08.30-11.30 en tussen 15.00-19.00 uur.

3.1. Bezoek de klokkentoren

De klokkentoren van de Mezquita kun je niet doorlopend bezoeken. Elke 30 minuten krijg je entree. De tijdstippen in de winterperiode zijn van 09.30-13.30 en tussen 16.00 en 17.30 uur. In de zomerperiode van maart t/m oktober mag je tot 18.30 naar boven om de 30 minuten. In zowel juli als augustus is de toren in de middaguren niet toegankelijk voor publiek. De klokkentoren mag door 20 mensen tegelijk worden bezocht.

3.2. Licht en geluid spektakel

Als je een liefhebber bent van lichtshows, dan zou je de Mezquita zeker in de zomerperioden moeten bezoeken. Van maart t/m oktober kun je van maandag t/m zaterdag genieten van een licht en geluidshow in de kathedraal. De show duurt 60 minuten er worden 2 x per avond gegeven. In de winterperiode tussen november en februari kun je ook van de shows genieten, maar dan alleen op vrijdag en zaterdag in de avonduren. Er worden twee shows per avond opgevoerd.

Mezquita van Cordoba

4. Entreekaarten voor de Catedral? Online reserveren

 • toegangskaarten voor de Kathedraal in Cordoba kun je ter plaatse kopen bij de kassa van de bezienswaardigheid. De kassa vind je op het Patio de los Naranjos plein. Uiteraard kun je jouw entreekaarten ook online bestellen.
 • wacht niet te lang met het kopen van kaarten voor de toren. Deze zijn gewild en dus vrijwel meteen uitverkocht. Koop je kaarten bij voorkeur in de ochtend.
 • de toren is toegankelijk voor kinderen vanaf 7 jaar. Tot en met 14 jaar moet er een volwassen persoon mee als begeleiding.

Tip : wil je liever een gegidste tour boeken door de Mezquita? Reserveer je kaarten dan online. Zo weet je zeker dat je geen interessante weetjes mist.

Mezquita bezoeken Cordoba

5. Online reserveren voorkomt lang wachten in de rij

De Mezquita van Cordoba is dé bezienswaardigheid van de stad. Je kunt je dus voorstellen dat de wachtrijen voor de entree behoorlijk lang kunnen zijn. Koop je kaarten dus vroeg op de dag. Ook als je pas aan het einde van de middag naar binnen wilt. Natuurlijk kun je jouw entreetickets ook voorafonline reserveren.

Wil je direct doorlopen zonder wachttijden? Denk dan eens na over een gegidste tour. Je hoeft dan niet aan te sluiten in de wachtrij maar kunt direct naar binnen. Je krijgt niet alleen een interessante tour, maar ook toegang tot de kathedraal zelf.

Mezquita wachtrijen Cordoba

6. Routebeschrijving

6.1. Wandelend

Je kunt prima te voet naar de Mezquita wandelen als je in de stad bent. In 30 minuten loop je vanaf het station naar de kathedraal. Ben je dichtbij de Alcazar? Dan hoef je maar 10 minuten te lopen.

6.2. De bus

Als je gebruik wilt maken van het OV, dan doe je dat bij voorkeur door buslijn 3 of 12 te nemen. Deze bussen stoppen bij Puerta del Puente. Een halte die op circa 5 minuten lopen van de ingang ligt.

6.3. Eigen vervoer

Parkeer je auto in de garage bij Calle Cairuan. De exacte locatie kun je op de map hieronder bekijken. In een paar minuten loop je naar de entree van de kathedraal.

6.4. Locatie

De exacte locatie van de kathedraal in Cordoba:

Calle Cardenal Herrero 1,

14003 Cordoba Spanje.

Mezquita bezoeken Cordoba

7. Naar de Mezquita Catedral in Cordoba? Dit moet je weten!

 • pas je stemgeluid en gedrag aan zodra je de kathedraal binnenstapt. Als er een gebed gaande is, dan mag je helemaal niet praten.
 • draag correcte kleding die zowel de knie als de schouder bedekken.
 • het dragen van hoofddeksels is verboden. Evenals het meenemen van grote shoppers, trolleys en koffers.
 • foto's maken mag, maar het gebruik van een statief is niet toegestaan.
 • je mag niet eten of drinken in de kathedraal.
 • heb je angst voor nauwe ruimtes of heb je hartproblemen? Sla het bezoek aan de toren dan over. Dat geldt ook voor mensen die last hebben van hoogtevrees.
 • er mogen geen tassen of omvangrijke rugzakken mee naar boven.
 • voorkom dat je te lang moet wachten in de rij. Boek vooraf een toegangskaart voor de kathedraal in Cordoba.

8. Video: Mezquita Catedral

De kathedraal is zowel van binnen als van buiten adembenemend mooi. Kom alvast in de stemming en maak kennis met de bijzondere architectuur middels de onderstaande video.

9. Andalusië reisgids met rondreis

Andalusië heeft zoveel te bieden. Maak daarom gebruik van onze complete Andalusië reisgids mét volledig uitgewerkte route inclusief GPS-coördinaten door het prachtige Andalusische landschap. Vol met mooie plaatsen, routes en must-sees. Download hier alvast je gratis sneak preview Andalusiëreisgids.

Reviews en beoordelingen Mezquita en kathedraal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mezquita en kathedraal? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info