Cordoba: Mezquita en kathedraal

Onderga de mystieke beleving van de Grote Moskee

Eenmaal je de Mezquita bent binnengetreden, duurt het niet lang of je wordt ‘overmeesterd’ door een mysterieus gevoel van oneindigheid dat je misschien nog nooit eerder in je leven hebt beleefd. Het is de combinatie van geloof en kunst (moors, romeins, byzantijns, gotiek, renaissance, barok). Het amper binnenvallende daglicht, de grootte van de moskee, de honderden kolommen en hoefijzerbogen alle in diezelfde rood-witte kleuren, maar vooral de unieke mix van islamitische en christelijke architectuur. Na de eerste gewenning kan je rustig op ontdekking in dit iconisch bouwcomplex. Reken erop dat je met een uurtje zeker niet toekomt, zelfs niet om de belangrijkste bezienswaardigheden te ontdekken.   Lees meer

Nergens anders ter wereld is zo'n iconische combinatie van twee godsdiensten in één gebouw te zien.
 • Alle promoties Andalusië van 3 tot 15 dagen

  Alle promoties Andalusië van 3 tot 15 dagen

  Ontdek onze arrangementen promoties Andalusië met vele extra's inclusief zoals een 3-daagse met de bekende wandelroute Caminito del Rey. Zowel actief, cultureel of om te culinair te genieten.
  va. € 109 - Boek nu
 • Bezoek de Mezquita, het unieke bidcomplex van Cordoba   
 • Lees kort over de geschiedenis van de moskee
 • Trek voldoende tijd uit voor een bezoek 
 • Zoek niet te ver naar de kathedraal
 • Wrijf gerust maar even de ogen uit
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Tip vooraf: De moskee is immens groot. Bij het binnenkomen kan je een gratis plannetje bekomen met behalve een overzicht ook een prima uitleg van de belangrijkste ruimtes en een duidelijke tijdslijn. 

Korte geschiedenis

Er stonden ooit veel meer moskeeën in Cordoba, maar wedijveren met de Mezquita konden ze nooit. Het verhaal van de Mezquita begon in het midden van de 6de eeuw met een Visigotische christelijke basiliek. In het begin van de inwijking van de Moslims werd de gebedsplaats nog netjes onder elkaar gedeeld. Maar onder het bewind van Abd al Rahman begon de macht van de heersende Moslims pas echt goed zichtbaar te worden. Niet in het minst door de bouw van de moskee in 788 die opgetrokken werd op de restanten van de neergehaalde kerk. In verschillende fases werd de moskee steeds meer uitgebreid met andere zijbeuken, eerst zuidelijk gericht en daarna volgde een flinke vergroting in oostelijke richting. In 848 werd de Villaviciosa kapel gebouwd. De moskee keek uit op een grote patio waar men zich eerst ritueel reinigde vooraleer de moskee te betreden. Er hebben hier al sinds eeuwenlang sinaasappelbomen gestaan.

Met de herovering door de christenen onder Ferdinand III in juni 1236 luidde deze zege een expansie in van katholieke kerken in Cordoba en tegelijk een nieuwe christelijke periode. We maken een klein sprongetje naar de 14de eeuw. De bouw van de Koninklijke Kapel was klaar. De bouw van de kathedraal tussen 1523 en voltooiing in 1766 was een unieke invoeging in de moskee.

Bij een bezoek aan de moskee-kathedraal zal je ogen te kort komen. De zuilen, het plafond, het interieur, de deuren, de kunstwerken, … eisen allemaal je aandacht op. We zouden bladzijden kunnen vullen over wat er allemaal te zien is. We beperken ons tot de hoogtepunten en merkwaardigheden.

Curiositeiten

 • Wat meteen opvalt is de dubbele bogenrij. Boven het kapiteel rust een pilaster die als steunpunt dient voor een tweede arcadeboog. Het moest vooral de illusie doen opwekken dat er zo extra hoogte werd gecreëerd. Rood is baksteen, wit is natuursteen.  
 • Opvallend is de locatie van de qibla (gebedsmuur) met de mihrab (gebedsnis). Gewoonlijk geeft die heel precies de richting naar Mekka aan. Hier is er een afwijking van bijna 40°.
 • We probeerden de zuilen te tellen voor jullie. Het waren er ooit iets meer dan 1000, nu nog een 800-tal na de aanpassingen voor de bouw van de kathedraal.
 • De vloer heeft een roodachtige kleur door het gebruik van kalk en zand. 
 • In de klokkentoren zijn nog restanten te zien van de minaret van Abd al Rahman (halfweg 10de eeuw). Boven de klokken en het uurwerk is nog een derde torentje toegevoegd met daarop een beeld van San Rafaël. 
 • De toegang naast de klokkentoren vormde vanaf 1377 de belangrijkste ingang tot de site. 
 • De Puerta de San Sebastian bevat de oudste overblijfselen van de architecturale decoratie uit de moslimperiode en de oudste Arabische opschriften (uit 855!).
 • Ga vooral ook eens helemaal rond de moskee om de verschillende gevels met hun decoratie en de toegangspoorten te bewonderen.

Nog enkele belangrijke data

In 1984 erkende UNESCO de moskee als Werelderfgoed
2014: Toekenning met de titel van ‘Site of Outstanding Universal Value’. 

Een kathedraal in een moskee

Plots ‘bots’ je in het centrale deel van de moskee op een … kathedraal. Het eerste moment denk je, wat staat die hier te doen? Na de Reconquista wilden de christenen hun geloof ook uiterlijk uitdragen door een kathedraal op te trekken … pal in het hart van de moskee. Er moest zelfs een stukje van de moskee eraan geloven. Gedurfd, ongezien, dit dubbel vertoon van een verschillend geloof en daarom een unieke bidplaats. Keizer Karel V gaf de toestemming in 1523. Architecten van dienst waren Hernán Ruiz I en II en Juan de Ochoa. De bouw was klaar in … 1766. Vandaar ook dat je verschillende bouwstijlen zal zien: renaissance, plateresk, barok. 

Hoogtepunten in de kathedraal

 • Het retabel in rood marmer en geaderd marmer (1618 Alonso Matias) met schilderijen van Antonio Palomino. 
 • Het hoogaltaar.
 • De koepel, geen ronde maar de vorm van een ei, boven de dwarsbeuk in renaissancestijl.     
 • De Capilla Real: een uiting van de rijkdom en macht van de Spaanse monarchie, gebouwd in 1371, dus nog voor de opstart van de kathedraal. In de kapel werden koningen begraven.
 • Het koorgestoelte: in mahoniehout naar het schijnt overgebracht uit het Zuid-Amerikaanse Cuba en Santa Domingo. De insnijdingen beelden religieuze thema’s uit. De zetel van de prelaat steekt er boven uit, figuurlijk en letterlijk.  De beeltenis op de top van de prelaatsstoel is San Rafaël, patroonheilige. 
 • De preekstoelen gesneden door Pedro Duque Cornejo, in mahoniehout op een marmeren voet met dieren- en mensenafbeeldingen (1748).
 • De horizontale orgelpijpen.    
 • De meer dan 50 kapellen in de zijmuren van de moskee. Eén ervan is die van Kardinaal Salazar, is ook de sacristie.
 • De schatkamer: hier bevindt zich de monstrans van Enrique Arfe (16de eeuw).

Reviews en beoordelingen Mezquita en kathedraal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mezquita en kathedraal? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info