Amboise: twee kastelen

Waar Leonardo da Vinci verbleef

Amboise is minder bekend bij het kasteelpubliek, nochtans liggen er twee belangrijke kastelen en domeinen. Eigenlijk vraagt Amboise een ganse dag. Vooraf even iets praktisch voor Amboise. Je kan met de personenwagen gratis parkeren op de parking in de Rue Racine (coördinaten: N 047°24’40.0”   E 000°59’16.6”). Campers kunnen er niet komen, maar als je in het centrum van Amboise bent zie je wegwijzers naar een speciale parking voor campers. Lees meer

  • Bezoek het kasteel waar da Vinci woonde
  • Wandel van de 15e naar de 18e eeuw
  • Bezoek niet de tuin eerst
  • Reken maar op een prachtig kasteelbezoek
  • Zorg ervoor dat je grote honger hebt
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Château du Clos Lucé, Parc Leonardo da Vinci

Een ganse mond vol, je bezoek bestaat dan ook uit twee delen. Bezoek eerst het gezellige kasteeltje waar Leonardo da Vinci woonde. Hier krijg je een Nederlandstalige brochure met uitgebreide beschrijving van elke ruimte. Eerst loop je langs de galerij die een mooi uitzicht geeft over de tuin. Vervolgens kom je in de leefruimtes van de beroemde bewoners: Leonardo da Vinci, Margaretha van Navarra, Anna van Bretagne …

Je wandelt als het ware van de 15de naar de 18de eeuw. De kamers zijn allemaal zo oorspronkelijk mogelijk ingericht en geven je een goed beeld van hoe er indertijd werd geleefd in dit eerder bescheiden kasteel.

In de kelders, eerder het gelijkvloers, bevinden zich de expositieruimtes met de maquettes van Leonardo da Vinci. Ze zijn voorzien van uitgebreide uitleg, veelal vergezeld van computersimulaties. Daarna kan je in de tuin wandelen waar je een pak van die maquettes op waar formaat ziet. Dus, nooit de tuin eerst bezoeken, want daar staat dan geen uitleg bij de ontwerpen van Da Vinci.

Le Clos de Lucé werd eind 15de eeuw gebouwd. De Franse koningen gebruikten dit gedurende twee eeuwen als hun buitenverblijf. Maar Leonardo da Vinci had het voorrecht hier de laatste drie jaar van zijn leven te mogen verblijven, vanaf 1516. Leonardo was een genie en daar maakten de Franse koningen uiteraard uitgebreid gebruik van. Hij was schilder, uitvinder, architect en ingenieur. Zo zou de beroemde wenteltrap van Chambord door hem ontworpen zijn. Doch zijn beroemdste werk blijft uiteraard de Mona Lisa, die evenwel niet in dit kasteel is geschilderd. Leonardo ligt begraven in de kapel van het Château Royal, op 500 meter van dit kasteeltje.

Website: www.vinci-closluce.com

Château Royal Amboise

Ook hier krijg je een brochure in het Nederlands met uitgebreide informatie. Dit kasteel is gebouwd op een heuvel en dat betekent dat je dus vanop de markt van Amboise je aan een stevige klim mag verwachten. Eenmaal boven mag je rekenen op een prachtig kasteelbezoek. Dit is een middeleeuws, versterkt kasteel, dit in tegenstelling tot vele andere kastelen langs de Loire. Het werd gebouwd in dezelfde periode als Clos Lucé (eind 15de eeuw) ter vervanging van een andere residentie van de Franse koningen. Hier werden veel kunstenaars uitgenodigd, zoals ook Leonardo da Vinci.

De koninklijke appartementen zijn nog allemaal ingericht met meubels uit de 15de tot de 18de eeuw. Deze ruimtes worden veel gebruikt voor evenementen. Wie een uitzonderlijk bezoek wil aan dit kasteel kan een reservatie maken via hun website voor ‘Les coulisses de l’histoire’. Dit is een wandeling ‘achter de schermen’. Je komt dan in de kelders terecht en bezoekt de torens die niet opengesteld zijn voor een normaal bezoek. Dus veel trappen maar wel iets unieks.

Vergeet de tuin niet! Je kan er genieten van een mooi uitzicht over de Loirevallei, zoals de Franse koningen dat destijds deden met hun gasten … Website: www.chateau-amboise.com

Zin in iets lekkers? Dan moet je zeker naar "Glacier & Salon de Thé Bigot" gaan. Deze zaak is gevestigd op de hoek van een straat (Rue Nationale) recht tegenover het Château Royal. De ijscoupes zijn prachtig samengesteld en versierd. Bovendien heeft men een nooit eerder geziene keuze aan alcoholvrije cocktails. De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed. Zorg ervoor dat je een grote honger hebt. De gaatjes kan je achteraf vullen met gebak uit hun patisserie. www.maisonbigot-amboise.com

Reviews en beoordelingen Amboise

Heb je zelf tips of opmerkingen over Amboise? Plaats je beoordeling

Geert Reynaert19 april 2017

Amboise is een mooi en gezellig stadje.Je kan er kuieren ofwel langs de Loire ofwel in het prachtige centrum met het kasteel als uitzicht.Blijkbaar doet Michael Jagger (Rolling Stones)dit ook graag daar want zijn buitenverblijf ligt op amper 4 km van Amboise.Ben gaan zien;mooi maar verdoken kasteeltje.

Gineke18 maart 2017

Goed bruikbare informatie om je voor te bereiden op een fietsvakantie langs de Lorre.

Eric Lornoy21 december 2016

Ik vind het een zeer leerrijke gids.

Norbert Van den Eede20 maart 2016

goede tips voor onze nakende reis

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info