Saumur: eeuwenlange geschiedenis

Een dolmen, fossiele champignons en een kasteel

Een mousserende wijn, een reusachtige dolmen en een beroemde nationale rijschool voor paarden zijn maar een paar troeven van Saumur. Maar het eerste wat opvalt, is het kasteel. Het ligt op de top van een heuvel en waakt over de stad. Het bied je een prachtig uitzicht over de stad en de Loire. Ooit was het een sprookjeskasteel met vele torentjes, maar het werd functioneel verbouwd en kreeg in de loop der eeuwen vele functies zoals gevangenis en legerkazerne. Nu zijn er twee musea in ondergebracht: het “Musée des Arts Décoratifs” met kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden, meubels, tapijten) en het “Musée du Cheval” met een informatieve tentoonstelling over het paard en zijn functie voor de mens. Lees meer

  • Wandtapijten zullen je aandacht trekken
  • Grootste collectie gevechtstanks in het “Musée des Blindés”
  • In Bagneux staat een unieke dolmen
  • Bezoek de nationale rijschool voor paarden
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

In het stadscentrum vind je ook nog de kerk St.-Pierre uit de 12de eeuw. Niet zozeer het gebouw maar wel de wandtapijten zullen je aandacht trekken. Ook in de oudste kerk, de “Notre-Dame de Nantilly” vind je wandtapijten uit dezelfde periode. Wie echter graag de grootste collectie gevechtstanks wil zien kan terecht in het “Musée des Blindés”. Er zijn een paar unieke exemplaren aanwezig. Je krijgt een volledig overzicht van de eerste tank tot nu.

Net buiten het centrum, in Bagneux, staat een unieke dolmen van ca. 5.000 jaar oud. Het is een van de grootste in Frankrijk en meet 20 op 7 meter. Er staan bordjes in Bagneux die je naar dit uniek prehistorisch bouwsel brengen, dat in een tuin van een café-restaurant staat.

Amper een paar km van Saumur ligt het dorpje St.-Hilaire - St.-Florent. Daar is de beroemde nationale rijschool voor paarden of “Ecole Nationale d'Equitation” gehuisvest. Vooral bekend is het team “Cadre Noir” dat wereldwijd demonstraties geeft in dressuur. Vooral in het toeristische seizoen kan je er een training bijwonen. Er zijn ook voorstellingen met muziek. St.-Hilaire - St.-Florent heeft ook nog twee musea: “Musée du Masque” verbonden aan een atelier voor maskers en het “Musée du Champignon” ondergebracht in kalksteengrotten. Behalve hedendaagse champignonkweek zijn er ook fossiele champignons tentoongesteld. Zeker te vermelden zijn de wijnkelders waar kan geproefd worden van de “Saumur Brut”, gemaakt volgens de méthode champenoise.

Reviews en beoordelingen Saumur

Heb je zelf tips of opmerkingen over Saumur? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info