Kasteel van Chenonceau in de Loirestreek bezoeken?

Kasteel van Chenonceau: cadeau voor een minnares

Een bezoek aan de Loirekastelen zou onvolledig zijn zonder het kasteel van Chenonceau. Het werd gebouwd over de Cher, een zijrivier van de Loire. De geschiedenis van het kasteel van Chenonceau is een ware roman met als hoofdpersonage een der mooiste vrouwen aller tijden: Diane de Poitiers. Lees meer

  • Bezoek het kasteel van Chenonceau
  • Zowel de tuinen als het kasteel zijn prachtig
  • Ontdek de bewogen geschiedenis van het kasteel
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

In 1513 kocht Thomas Bohier, de toenmalige schatbewaarder onder de Franse koningen Karel VIII, Lodewijk XII en Frans I, een oude middeleeuwse burcht. Hij liet deze, op één toren na, volledig slopen en bouwde een waar sprookjeskasteel, dat volledig door de zorgen van zijn vrouw werd ontworpen en opgetrokken. Toen Bohier in 1524 stierf en twee jaar later ook zijn vrouw, liet Frans I de boekhouding van zijn schatbewaarder uitpluizen. Hieruit bleek dat Bohier enorme sommen verschuldigd was aan de schatkist. De zoon Bohier kon niets anders doen dan het kasteel van zijn vader aan de Franse staat te schenken.

Hendrik II, zoon en opvolger van Frans I, gaf het in 1547 als geschenk aan zijn minnares Diane de Poitiers, een legendarische schoonheid en tevens weduwe. Diane was 48 jaar oud en Hendrik II was er 28. De wettige echtgenote van Hendrik II was Catharina de Medici, een Italiaanse nicht van Diane en van de toenmalige paus. In een voortdurende atmosfeer van rivaliteit legde elk van de beide vrouwen een tuin aan. Diane koos voor een tuin met een doolhof van ligusterhaagjes. Catharina liet een tuin met bolle boompjes en veelkleurige bloemen aanleggen.

In 1559 wordt Hendrik II in een tornooi dodelijk gekwetst. De jonge en jaloerse weduwe, Catharina, verjaagde Diane de Poitiers van Chenonceau en schonk haar in ruil het veel kleinere kasteel van Chaumont. Diane vond dit kasteel weinig aantrekkelijk en verhuisde na enkele dagen naar het kasteel van Anet, waar ze 7 jaar later stierf.

Zowel een bezoek aan de tuinen als aan het kasteel is een streling voor het oog. De kamers zijn mooi heringericht. De 60 meter lange galerij is indrukwekkend. In een wassenbeeldenmuseum (Musée de Cire) zie je de bewogen geschiedenis van het kasteel van Chenonceau uitgebeeld.

Meer informatie: www.chenonceau.com

Reviews en beoordelingen Chenonceau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kasteel van Chenonceau? Plaats je beoordeling

Chris29 mei 2016

Mooie en uitnodigende gids. Goede beschrijving en tips. Resultaat is dat de eerstvolgende uitstap naar de Loire en zijn kastelen is gepland.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info