De monding van de Loire

Uitzichtpunten, oude huizen en zoutwinning

We beginnen aan het eindpunt van de Loire en hiervoor kozen we wel een heel bijzonder dorpje uit, namelijk Piriac-sur-Mer. In dit vissersdorpje ontwaar je een wirwar van smalle straatjes met stokoude en mooi bebloemde huisjes. Na je bezoek aan het centrum en het uitzichtspunt volgt een tocht langs de kust naar de bekende badplaats La Baule. Zo kom je langs de zoutpannen, waar zoutwinning nog actueel is tijdens de zomermaanden. Tenslotte eindig je dit eerste deel in het mooie natuurgebied met de moerassen van La Grande Brière. Lees meer

  • Zoutwinning nog actueel tijdens de zomermaanden
  • Maak een korte wandeling in Piriac-sur-Mer
  • Pointe du Castelli: prachtig uitzicht over Guérande
  • La Grande Brière: uniek moerasgebied
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Wegwijzer

Vanaf Pointe du Castelli in Piriac-sur-Mer de D99 volgen tot in Guérande. Vanaf daar neem je de D774 en de D245 naar Le Croisic. Blijf op de kustweg en vervolgens moet je naar Batz-sur-Mer (D45). Via Le Pouliguen gaat het naar La Baule. In La Baule neem je de D92 naar Guérande. Op de ringweg rond Guérande wacht de D51 naar Kerbourg. In Kerbourg moet je een lokale weg inslaan naar Kerhinet. In Kerhinet neem je eerst de D47 tot in St-Lyphard, waar je dan opnieuw de D51 volgt tot in La Chapelle des Marais waar het bezoekerscentrum ligt van La Grande Brière. Nu kies je de D50 naar St-Nazaire.

Je neemt nu de grote brug over de Loire in St-Nazaire. Je blijft de D213 volgen tot in Pornic waar je de D751 neemt naar Nantes. De afstand van Piriac-sur-Mer tot het centrum van Nantes bedraagt 165 km.

Piriac-sur-Mer

Piriac-sur-Mer is een klein vissersdorp met amper 2000 inwoners, maar het is gelegen op een enig mooi plaatsje aan de zee. In de dorpskern kan je zo wegdromen. Het is alsof de tijd er bleef stilstaan. Smalle en kronkelende straatjes met huizen van 200 of zelfs 300 jaren oud nodigen je uit. Als de bloemen in bloei staan dan ben je onmiddellijk verliefd op dit dorp vol met vissershuisjes. Je moet zeker een wandeling maken tot aan "Pointe du Castelli", vanwaar je een mooi uitzicht krijgt over de stranden van het schiereiland van Guérande.

Van Guérande naar La Baule

Guérande, aan wie het schiereiland haar naam gaf, is een versterkt stadje dat de rijkdom te danken heeft aan de zoutwinning (foto: zoutplaten). De belangrijkste poort van deze stad en ook de meest imposante is de "Porte St-Michel". Maak binnen de stadsmuren een korte wandeling om te genieten van de grootse gebouwen. Neem dan de D774 naar Le Croisic en rijdt zo langs de zoutpannen van dit moerasgebied. Bedrijvigheid is er alleen nog te zien in de zomermaanden, maar de zoutpannen zijn nog steeds productief. In het havenstadje Le Croisic kom je opnieuw terecht op een mooi plekje met heel oude huizen. Voor een mooi panorama rijd je naar het uiterste punt van dit schiereiland. Keer dan terug naar La Baule; zo rijd je voorbij Batz-sur-Mer.

Wil je wat meer vernemen over de zoutwinning in dit gebied? Dan kan je hiervoor terecht in het "Musée des Marais Salants". Je blijft zo dicht mogelijk bij het strand rijden en komt zo terecht in Le Pouliguen. Je krijgt vanuit deze badplaats al een zicht op de bekende kustplaats en vakantieoord La Baule. Het beschikt over een 8 km lang zandstrand dat, net zoals langs de Vlaamse kust is volgebouwd met appartementen. Soms zijn er ook nog een paar oude gebouwen te zien, want La Baule is al bekend als badplaats sedert het einde van de 19de eeuw.

La Grande Brière

La Grande Brière is een uniek moerasgebied van ongeveer 40.000 hectaren, waar je op een platbodemboot mooie tochten kan maken. Het is een regionaal natuurgebied met een onthaalcentrum in het noorden, in La Chapelle des Marais. Daar kan je tochten boeken om te paard of met de boot de verschillende facetten van dit natuurgebied te leren kennen. Bij een rondrit door deze "marais" kom je langs het dorpje Kerhinet, waar zich een museum voor volkskunde bevindt. Info: www.parc-naturel-briere.com

Reviews en beoordelingen Monding Loire

Heb je zelf tips of opmerkingen over Monding Loire? Plaats je beoordeling

hugo14 februari 2023

interessante weetjes en prima suggesties. Aan de hand hiern stel je zelf ook makkelijk een (korter ) reisplan op.Bedankt, Euroreizen !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info