Nantes: tal van musea

Eeuwenlang de hoofdstad van Bretagne

Als je Nantes bezoekt kan je er niet omheen dat dikwijls de regio Bretagne vernoemd wordt. Nochtans zijn we hier in het departement van de Loire Atlantique. Nantes was echter meer dan 500 jaar de hoofdstad van Bretagne. Maar de belangrijkste rijkdom dateert toch van de 18de en 19de eeuw. Toen was dit een zeer floriserende havenstad. De havenactiviteiten zijn nu verlegd naar Saint-Nazaire en Nantes is uitgegroeid tot het economische hart van de Loire Atlantique. Lees meer

  • In Nantes kan je rustig een ganse dag vertoeven
  • De Place Graslin als vertrekpunt voor een wandeling
  • Theater met zijn neoclassistische gevel
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

In Nantes kan je rustig een ganse dag vertoeven dankzij de veelheid aan bezienswaardigheden en musea. We stellen je enkele niet te missen musea voor.

Kathedraal van Saint-Pierre en Saint-Paul

Men deed er vele eeuwen over om de kathedraal te bouwen. Dit gotisch bouwwerk werd gebouwd van de 15de tot de 19de eeuw en kreeg dan nog eens branden te verwerken op het einde van de Tweede Wereldoorlog en in 1972. Opvallend in deze kerk is de graftombe van enkele voor ons onbekende figuren: hertog Frans II en zijn echtgenote. Het was Frans II die Nantes stadsrechten gaf en die ook graaf van Bretagne was.

Het Château des Ducs de Bretagne

Omdat Nantes gedurende meer dan 500 jaar de hoofdstad van Bretagne was, verbleven ook de graven in deze stad. Zij hebben dit kasteel voor het eerst gebouwd in de 13de eeuw en na twee eeuwen voortdurende bouwwerken werd het tenslotte een fort met zeven torens. Je kan een wandeling maken op de vestingwallen en een museum bezoeken over de geschiedenis van de stad.

Jardin des Plantes

Dit is een van de mooiste tuinen van Frankrijk. Dankzij Louis XV brachten alle schepen plantmateriaal mee van hun verre reizen. Dit werd uitgezaaid in deze mooie tuin achter het kasteel en de kathedraal. Het geheel is ondertussen uitgegroeid tot een botanische tuin van meer dan 7 hectaren.

Quartier Graslin

De andere kant van de stad heeft ook een historische en commerciële kern, namelijk rond de Place Graslin en de Place Royal. De Place Graslin kan het vertrekpunt vormen voor een ontspannende wandeling in historische straten (buurt Cours Cambronne), winkelstraten (Place Royal en zijstraten) en een bijzondere winkelgalerij. Op de Place Graslin vind je een van de beroemdste brasseries van Frankrijk: "La Cigale". Het interieur is er verrukkelijk. Doch het gebouw dat de grootste aandacht zal trekken is het theater met zijn neoclassistische gevel, die een moderne grote glazen wand verbergt. Neem de Rue Crébillon (belangrijkste winkelstraat) naar de Place Royal en je komt langs een prachtige winkelgalerij, de "Passage Pommeraye". Tussen dit stadsdeel en het deel waar de kathedraal staat bevindt zich een grote toren, de "Tour de Bretagne".

De figuur van Jules Verne en het museum

Jules Verne is hier geboren in 1828 en reeds op 11-jarige leeftijd ontglipte hij de ouderlijke woning om klandestien een boottocht mee te maken. Ver geraakte hij niet en hij moest plechtig beloven dit nooit meer te doen. Verre reizen maakte hij nog wel, in zijn dromen. Een museum van deze beroemde figuur mocht dan ook niet ontbreken. Het is niet ondergebracht in de ouderlijke woning maar wel in een groter gebouw. Jules Verne heeft immers geruime tijd in Amiens gewoond. Zijn schrijfkamer uit die periode is hier in het museum volledig gereconstrueerd.

Nog meer musea in Nantes

Er zijn inderdaad heel wat musea in Nantes. Het "Musée des Beaux-Arts" beschikt over heel wat waardevolle werken, dankzij de bloeiende havenactiviteiten. Het "Musée Dobrée" is opgezet door een rijke reder die zorgde voor zowel het gebouw als de zeer verscheiden historische inhoud ervan. Dan is er ook nog een natuurhistorisch museum of "Musée d'Histoire Naturelle". Er is dus een ruime keuze.
Toeristische dienst Nantes: www.nantes-tourisme.com

Reviews en beoordelingen Nantes

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nantes? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info