Angers: de stad en haar kasteel

Kleurrijke tuinen binnen en buiten de poort

Angers is nabij het verst verwijderde punt van de toeristische Loire. Die rivier blijft zelfs 5 km van Angers weg. Het is immers de Maine die dwars door de stad stroomt. Toch zijn Angers en het kasteel een bezoek waard. In de stad vind je een mooie kathedraal, talrijke musea en kleurrijke parken.Lees meer

  • Wandel in de straatjes rond de kathedraal
  • Neem plaats voor een degustatie Cointreaux
  • Talrijke oude gebouwen en vakwerkhuizen
  • De tuinen liggen binnen de poort
  • Combineer met een wandeling op de vestingwal
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Angers is de stad waar de beroemde likeur Cointreau (op basis van sinaasappelschillen) het levenslicht zag. Het bedrijf kan je bezoeken via hun museum, "Musée Cointreau". Een zeer goed georganiseerde rondleiding geeft je een idee van de productiemethode en -omvang, " Uiteraard mag je nadien aanschuiven voor een degustatie.

De kathedraal St.-Maurice dateert uit de 12de eeuw maar werd sindsdien een paar maal verbouwd. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de oude brandglasramen, de mooie roosvensters, de gewelven en de kunstschat. Wandel ook even in de oude straatjes rond de kathedraal. Daar tref je nog talrijke oude gebouwen en vakwerkhuizen aan. Vooral het Maison d'Adam op de Place St.-Croix loont de moeite.

Angers telt ook een paar musea, waarvan de "Galerie David d'Angers" de meest opmerkelijke is; alles draait er om licht en beeldhouwwerken. De restanten van de oude Toussaintkerk werden met glas overkoepeld en daarin staan beelden van de lokale kunstenaar David (19de eeuw). Het "Musée Jean Lurçat et de la Tapisserie Contemporaine" is ook gehuisvest in een historisch gebouw, het voormalige ziekenhuis St.-Jean in de wijk La Doutre. Dit gebouw dateert uit de 12de eeuw. Hierin zijn de moderne wandtapijten van Jean Lurçat ondergebracht. Ook het beroemde stuk ' Le Chant du Monde', met een totale lengte van 79 m, is hier opgehangen.

Het "Musée des Beaux Arts" omvat een kleine collectie van minder bekende kunstenaars. Wil je het wat rustiger, bezoek dan de "Jardin des Plantes" achter het Congrescentrum. De vele bloemperken zorgen voor een prachtig kleurenpalet. 

Kasteel van Angers

"Château d'Angers" is eerder een burcht met  een robuuste verdedigingstorens. Het werd gebouwd in de 13de eeuw en later, binnen de muren, omgebouwd tot een elegant kasteel. In de grachten zijn nu fraaaie tuinen aangelegd met mooie bloemperken waar Angers zo sterk in is. Eenmaal binnen de poort kom je terecht in de eigenlijke tuinen van het kasteel. Binnen de muren vind je de 'Logis du Gouverneur', de kapel met aansluitend het koninklijke verblijf en tenslotte de kamers van het kasteel.

Een bezoek aan het kasteel kan je combineren met een wandeling op de vestingwal. Je krijgt er een prachtig zicht over de stad. Maar het hoogtepunt is de galerij met de "Apocalyps" wandtapijten. Dit uniek werk, geproduceerd in Parijs, stelt de Openbaring van Johannes voor en bestond oorspronkelijk uit 90 doeken. Tijdens de Franse Revolutie echter werden ze gebruikt voor andere doeleinden en slechts weinige werden gered. Toch nog goed voor meer dan 100 meter uitzonderlijke tapijten. Ook in het koninklijke verblijf zijn er wandtapijten te zien, ditmaal van Vlaamse origine en daterend uit de 16de eeuw.

Reviews en beoordelingen Angers

Heb je zelf tips of opmerkingen over Angers? Plaats je beoordeling

jan van becelaere12 mei 2017

een praktische gids voor een bezoek in de Loire-streek

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info